Доступність посилання

ТОП новини

Розведення військ на Донбасі: необхідний лікнеп (огляд преси)


На Донбасі триває процес розведення сил, який супроводжується не завжди адекватними оцінками в ЗМІ та інтернеті, стверджує газета «День». Видання пише, що у медіа-середовищі досі точаться різні підходи до висвітлення війни на Донбасі. Багато хто з журналістів дозволяє собі ігнорування елементарних норм об’єктивності, коли видає окуповані території за псевдодержавні утворення. Існує також проблема так званих сумнівних ресурсів, через які здійснюються викиди фейкової або маніпулятивної інформації. Загалом же, як стверджує газета «День», ситуація навколо Станиці Луганської продемонструвала недостатню роботу влади з суспільством – політики навчилися непогано піаритися, але так і не навчилися предметно розтлумачувати конкретні плани. Заголовок статті – «Розведення військ: лікнеп».

«Газета по-українськи» пише, що Європу і США не так обурив факт порушення територіальної цілісності України, як те, що Путін зруйнував установлений після 1945 року загальний мир. Кремль, за висловом газетярів, плюнув у демократичне обличчя Заходу, і той змушений був втрутитись санкціями у чужу війну. Але санкції шкодять не лише агресорові, а й їхнім власним економікам. Тож ЄС і США прагнуть якнайшвидше зменшити напругу. І, не дочекавшись поступок із боку агресора, Захід робить спробу розв’язати ситуацію за рахунок жертви. Союзники України прагнуть формально замкнути війну в українських межах, аби потім зробити вигляд, що так воно є й насправді. І, зрештою, забути про неї, переконує «Газета по-українськи».

Газета «Голос України» стверджує, що восени в Україну повернулася інфляція. Споживчі ціни у вересні зросли після тримісячного літнього падіння. Загалом інфляція у вересні, порівняно із серпнем, становила 1,8%. Але звіт головного кредитора України – Міжнародного валютного фонду, який був днями оприлюднений – наче бальзам на рани. МВФ не залишає сумнівів, що економіка України зростає. У підсумку за 2016 рік прогнозують збільшення на 1,5%. А у 2017-му – пророкують цілих 2,5% за інфляції 11%. На підставі чого МВФ робить такі прогнози, розповідає газета «Голос України».

В цьому ж числі «Голос України» нагадує, що Верховна Рада продовжила до 1 січня 2018 року мораторій на купівлю-продаж земель для ведення товарного сільгоспвиробництва. Хоча нагальної потреби у цьому не було, переконані газетярі. Навіть, якщо б народні обранці взагалі не виносили на голосування це питання, мораторій діяв би і в 2017-му. Необхідною умовою для його зняття є ухвалення закону про обіг земель сільгосппризначення. Але такий проект у Верховній Раді навіть не зареєстрований. Проголосувавши за продовження мораторію, народні обранці вибили таким чином один із козирів для протестів. Адже протестні акції селян, або людей, які маскуються під аграріїв, можуть й до позачергових виборів призвести, зазначає газета.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG