Доступність посилання

ТОП новини

Хронічний дефіцит: чи вирішать в окупованому Криму проблему з водою?


Незважаючи на обіцянки російської «влади» анексованого Криму, договір з Україною про постачання дніпровської води так і не підписаний, а нові водосховища досі не збудовані. З наповненням вже існуючих ситуація критична, як визнав під час недавнього візиту до Криму міністр природних ресурсів і екології Росії Сергій Донський. На його думку, забезпечити півострів водою вдасться не раніше 2019 року. Нагадаємо, через Північно-Кримський канал Україна забезпечувала до 85% потреб Криму в прісній воді.

У вечірньому ефірі Радіо Крим.Реалії ведучий Олександр Янковський обговорював проблему з водопостачанням Криму разом з експертом Фонду розвитку українського села Юрієм Тарасенком та директором Інституту водних проблем і меліорації Михайлом Ромащенком.

‒ Кому саме і на що у Криму потрібна вода, Юрію?

Тарасенко: Споживачів у Криму можна умовно розділити на три групи: сільське господарство, ЖКГ та інші потреби на кшталт промисловості та будівництва. Основним серед них є сільське господарство, і тут вода з Північно-Кримського каналу займала частку до 90%, у ЖКГ ‒ до 50%. За останні 2,5 роки врожаї на півострові скоротилися, і навіть за офіційною статистикою окупантів, до половини земель не використовуються через відсутність зрошення. Тобто при гострій нестачі води в першу чергу постраждало саме сільське господарство.

‒ А що з власною кримською водою?

2016 рік став першим сухим роком за останній час. Хронічна нестача води відчувається вже зараз
Юрій Тарасенко

Тарасенко: Завдяки опадам і підземним водам проблем в минулі роки на півострові не виникало, але 2016 рік став першим сухим роком за останній час. Хронічна нестача води відчувається вже зараз.

‒ Російська «влада» Криму розглядає проект створення нового, Соколинського водосховища в Бахчисарайському районі для постачання Севастополя. Як Ви думаєте, це реально?

Тарасенко: З огляду на російські особливості підготовки великих проектів, думаю, що на це підуть, але результату не буде. Якщо при роботі Північно-Кримського каналу подібна витівка мала би сенс, оскільки водосховище акумулювало б воду звідти, то коли у нас залишаються тільки атмосферні опади, то виникає запитання: як наповнити цей новий резервуар? Чим? Щоб десь прибуло, треба, щоб десь вибуло.

Юрій Тарасенко
Юрій Тарасенко

‒ Що ж станеться 2019 року, який так часто називає російська влада?

Тарасенко: До цього часу буде поставлений великий і жирний хрест на зрошуваному землеробстві. З 130 тисяч гектарів до анексії площа зрошуваних земель вже скоротилася до 10 тисяч гектарів. На Південному березі Криму можна обходитися одними опадами, але низка районів на півночі і сході будуть відчувати істотний дефіцит, тож навіть підземні води стануть солоними.

‒ Дякую, Юрію. З нами на зв'язку Марія з Керчі. Чи були у Вас за останні два-три роки відчутні перебої з водою?

Слухачка Марія: Ні, таких перебоїв не було, за винятком технічних неполадок, поломок. Але практично відразу після того, як закрили Північно-Кримський канал, у нашої води змінилися колір, запах і склад. Пити її стало неможливо: вона солона, прямо, як 1975 року, коли цього каналу ще не було. Я раніше весь час вживала фільтровану воду з-під крана, але тепер ці фільтри не допомагають. Довелося перейти на привізну воду. Якщо у 2014 році один бутель коштував 90 рублів, то зараз вже 180. Одна радість ‒ що вона взагалі є. Я прочитала на місцевих сайтах, що запаси води у водосховищах удвічі менші, ніж у 2015 році.

‒ Дякую, Маріє. Як Ви вважаєте, Михайле, чи можна так розподілити ресурси, щоб східному Криму вистачило води?

Ромащенко: Це складне завдання. Істотних місцевих водних ресурсів в східному Криму немає, а ті, які є, обмежені, їх неможливо використовувати для пиття. Давно відомо, що підземні води там не залягають. Тому сьогодні російська «влада» півострова намагається за рахунок гірських водосховищ забезпечити потреби східного Криму.

Білогірське водосховище, 30 вересня 2016
Білогірське водосховище, 30 вересня 2016

‒ Нещодавно інтернет облетіла фотографія напівпорожнього Білогірського водосховища, яке якраз має, за задумом місцевої «влади», забезпечити водою східний Крим. Наскільки це критично?

Ромащенко: Недарма ж туди недавно приїжджав російський міністр, і відразу після цього оголосили надзвичайний стан. Всі визнали, що води не вистачає, запасів залишилося днів на 20. З опадами в Криму взимку зазвичай непогано, і сподіватися можна тільки на них.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG