Доступність посилання

ТОП новини

Мені і дочкам погрожують фізичною розправою – авторка критичного ролика про Путіна


Ольга Лі
Ольга Лі

Слідчий комітет Росії минулого тижня закрив справу про екстремізм стосовно колишнього депутата Курської області і головного редактора російської газети «Народний журналіст» Ольги Лі. Дещо пізніше з'явилася інформація, що їй висунули звинувачення в наклепі. Кримінальні справи були порушені після того, як Ольга Лі виклала звернення до президента Росії Володимира Путіна на YouTube. У ролику журналістка звинуватила Путіна в злочинній змові проти власного народу. Ольга Лі розповіла Радіо Свобода, що вона готує нове звернення до президента Росії.

– Жодна з експертиз не знайшла в моєму зверненні до Путіна ознак ворожнечі чи ненависті щодо будь-якої соціальної групи. Справа розвалилася. Інше питання, чому експерти не пішли на угоду зі слідством. Напевно, злякалися широкого суспільного розголосу моєї справи.

– Як відбувалося розслідування справи про наклеп щодо судді Ленінського районного суду Курська Людмили Шурової?

– Я була впевнена, що цю справу швидко припинять. За версією обвинувачення, я обмовила суддю, повідомивши на сторінках видання «Народний журналіст», що Шурова озвучила своє рішення до закінчення судового засідання. У нас є аудіозапис, на якому суддя двічі говорить відповідачу «ви винні». Журналісти так і написали в статті. Експертиза підтвердила, що запис справжній.

Крім того, я ж навіть не була автором цього матеріалу, під текстом статті стоять прізвища інших журналістів. Але я перебуваю під підпискою про невиїзд, і мене будуть судити! Упевнена, якщо справа буде розглядатися в Курській області, то мене жоден суддя не виправдає через солідарність з Шуровою. Зараз захисники збираються оскаржити запобіжний захід і намагатимуться перевести розгляд справи в інший регіон.

Ніяких фактів у слідства проти мене немає. Воно керується тільки бажанням вислужитися перед Путіним

Ніяких фактів у слідства проти мене немає. Воно керується тільки бажанням вислужитися перед Путіним.

– Ви брали участь у виборах до Держдуми Росії від партії «Яблуко». Розкажіть, що думаєте про вибори, які відбулися.

– У Курську вибори відбулися з серйозними порушеннями. Люди масово продавали свої голоси за 300-500 рублів.

Громадяни після голосування шикувалися в черги до нібито екзит-полів за талончиками. Насправді вони таким чином підтверджували, що віддали голос за «Єдину Росію». Виборці повинні були повернути талончики старшим, щоб отримати гроші. Ми самі бачили ці талони з логотипом «Єдиної Росії», намагалися їх вилучити, написали заяву в поліцію. Жителі Курська в приватній бесіді розповідали, що вуличкоми до виборів агітували голосувати за «Єдину Росію», обіцяючи винагороду.

Я була впевнена, що громадяни Росії вже готові чесно обирати владу і не будуть продаватися за триста рублів, але помилилася. Я багато спілкувалася з виборцями, і мені здавалося, що вони реалістично бачать ситуацію в країні. Вони все прекрасно розуміють, але, як стало зрозуміло, ні в що не вірять. І вважають, що нічого змінити не можна. Я впевнена, що таких людей можна переконувати. Їм потрібно пояснювати, що не можна продавати свій вибір за триста або за три тисячі рублів.

Якби вони хоча б цінували свій голос не так дешево, то владі не вдалося б підкупити таку кількість виборців

Якби вони хоча б цінували свій голос не так дешево, то владі не вдалося б підкупити таку кількість виборців.

– Ольго, Ви півроку тому виклали звернення до Путіна на YouTube. Просто висловили свою думку, і через місяць на Вас завели дві кримінальні справи. Вас скоро судитимуть, а більше нічого не змінилося. Ви не шкодуєте про те, що записали ролик?

– Дуже багато людей мене підтримали. Я не шкодую, що виклала ролик, і впевнена, що треба продовжувати діяти, тим більше що в екстремізмі мене звинуватити так і не змогли.

– Я бачила на Вашій сторінці в соціальній мережі повідомлення, що Ви готуєте нове звернення до Путіна. Тепер збираєтеся розповісти, що Путін з «маніакальними амбіціями» загрожує всьому людству.

Путін ізолював Росію від усього світу, посварився з усіма

– Путін ізолював Росію від усього світу, посварився з усіма. Він проводить дуже агресивну зовнішню політику. Про це потрібно розповідати. Але нещодавно я отримала погрози на адресу моїх дітей і не впевнена, що буду записувати це звернення.

Мені і дочкам погрожують фізичною розправою, і я сприйняла ці погрози серйозно
Система моментально починає мстити людині, яка наважується виступити проти неї

– Хто Вам погрожує?

– Поки я не буду відповідати на це запитання.

Скажу одне: мені і дочкам погрожують фізичною розправою, і я сприйняла ці погрози серйозно. Мені потрібно подумати, яку я заплачу ціну за розміщення роликів з критикою Путіна.

Я зрозуміла, що система моментально починає мстити людині, яка наважується виступити проти неї.

Повний текст матеріалу​ на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG