Доступність посилання

ТОП новини

Волонтерство з Торонто: як діаспоряни в Канаді допомагають Україні


Торонто – Технічно забезпечувати Збройні сили України, ставити на ноги поранених та допомагати родинам загиблих. Усім цим опікуються кілька волонтерських організацій української діаспори у канадському місті Торонто. Попри те, що протягом останнього року люди усе менше допомагають фінансово, активісти не здаються і вигадують креативні способи, як привернути увагу канадців до проблем в Україні.

Волонтерство з Торонто: як діаспоряни в Канаді допомагають Україні
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У Торонто волонтерська організація «Армія SOS Канада» як дочірня гілка української «Армії SOS» працює більше двох із половиною років. На початку діяльності волонтери-діаспоряни забезпечували українських бійців найнеобхіднішим: шкарпетками, засобами особистої гігієни, спальниками та берцями, яких лише узимку 2015 року надсилали до 70 пар на тиждень. Пізніше канадські волонтери сконцентрувалися на технічному забезпеченні Збройних сил України.

Святослав Фояк, волонтер організації «Армія SOS Канада»
Святослав Фояк, волонтер організації «Армія SOS Канада»

«Більше двох років «Армія SOS Канада» займається постачанням високоефективних радіосканерів для радіорозвідки для багатьох підрозділів Збройних сил України. Уявіть собі, що один радіосканер у Канаді, який ми закуповуємо, коштує 628 доларів. Таких приладів за дев’ять місяців цього року ми відправили 18 штук. Це досить суттєва кількість. Бо це є третій рік війни і люди дійсно змучені тим, щоб віддавати свої пожертви на забезпечення української армії», – розповідає волонтер організації «Армія SOS Канада» Святослав Фояк.

25-річний українець, який п’ять років проживає у Торонто, волонтерством займається від початку бойових дій на Донбасі. Рідний брат Святослава у 2014-му пішов на війну добровольцем, а нині служить у 36-тій окремій бригаді морської піхоти. Сам хлопець із Канади двічі приїздив у зону бойових дій.

Під час однієї з поїздок на передову. Фото з Facebook Святослава Фояка
Під час однієї з поїздок на передову. Фото з Facebook Святослава Фояка

«Мій брат був на фронті, але я до нього не поїхав, щоб зустрітися. Навпаки, я просив поїхати до інших хлопців. Щоб показати українцям, що потрібно допомагати усім, а не визначати собі «улюбленців», «улюблену бригаду, якій треба першочергово допомогти, бо вони на передовій…» Там усі перебувають, тому всім однаково потрібна допомога», – переконаний хлопець.

Нині фінансова допомога українській армії в Канаді скоротилася в рази. Святослав згадує, як у 2015 році у Торонто за два вечори, присвячені подіям в Україні, вдалося зібрати більше 80 тисяч канадських доларів. Тепер, каже, людей постійно треба підштовхувати, аби пожертвували гроші.

Нині на потреби української армії значно менше жертвують коштів, порівняно з 2015 роком
Нині на потреби української армії значно менше жертвують коштів, порівняно з 2015 роком

Усі зібрані гроші повністю витрачаємо на допомогу Україні – волонтер

«Армія SOS Канада» об’єднала трьох українців різного віку, які мають основну роботу, а волонтерством займаються у вільний час. За кожен витрачений цент вони звітують у соціальних мережах, на власному сайті та в українському тижневику «Міст». А всі поточні витрати на організацію фінансують із власних кишень.

Святослав Фояк допомагає відвідувачу українського фестивалю в Торонто написати на стрічці привітання українському бійцеві, 20 серпня 2016 року
Святослав Фояк допомагає відвідувачу українського фестивалю в Торонто написати на стрічці привітання українському бійцеві, 20 серпня 2016 року

«Ми не витрачаємо зібрані кошти на бензин, на канцтовари, на харчування… У нас так не прийнято. Поїздки на схід України, щоб безпосередньо на місці допомогти військовослужбовцям, я фінансував сам, бо маю дохід із основної роботи. У цьому, власне, і є волонтерство, що усі отримані пожертви витрачати повністю на допомогу Україні, – пояснює Святослав. – Знаєте, ми наразі робимо те, що мав би робити кожен українець – допомагати своїй країні. А коли прилітаєш в Україну, стає образливо, що мажори у Києві чи у Львові п’ють і гуляють так, ніби немає ніякої війни».

Канадські діаспоряни розвивають протезування в Україні

Окрім забезпечення української армії, діаспора в Торонто допомагає пораненим бійцям, які повертаються із передової. Наприклад, активісти Канадсько-українського міжнародного фонду підтримки займаються розвитком протезування в Україні.

Антоніна Кумка, президент Канадсько-українського міжнародного фонду підтримки
Антоніна Кумка, президент Канадсько-українського міжнародного фонду підтримки

«Наш проект дуже специфічний, особливий і унікальний. Тому що ми не направляємо гроші просто на закупівлю протезів. А основний наш напрямок діяльності – це розвиток протезування в Україні. Щоби там була можливість робити протези якісно, відповідно до світових стандартів, і не було потреби висилати бійців на протезування за кордон», – розповідає президент фонду Антоніна Кумка.

Фонд зібрав команду протезистів із Канади, США та Великої Британії, які приїздять в Україну і протягом двох тижнів діляться досвідом із українськими фахівцями. На сьогодні у межах цієї програми навчалися 20 вітчизняних протезистів. Водночас за підтримки фонду протезування зробили шістнадцятьом пораненим на Донбасі.

«Одна місія – поїздка десятьох фахівців в Україну на два тижні – приблизно коштує 35 тисяч канадських доларів. Збираємо гроші на зустрічах, бенкетах, отримуємо благодійні пожертви, допомогу від меценатів. Хоча просто так допомагати стали менше. Тому ми шукаємо креативні способи, як зацікавити людей, щоб вони приходили на наші події, платили гроші і таким чином підтримували те, що ми робимо», – продовжує Антоніна Кумка.

Наразі Канадсько-український міжнародний фонд разом із українським урядом напрацьовує зміни до законодавства у галузі протезування. Між тим, в організації діє ще одна програма підтримки сімей загиблих українських військових.

Канадсько-український міжнародний фонд допомагає сім’ям загиблих бійців
Канадсько-український міжнародний фонд допомагає сім’ям загиблих бійців

«За рік допомогу отримали більше 100 родин. Це і пряма, і непряма допомога. Ми або фінансово допомагаємо родині, або, що відбувається частіше, зводимо канадську родину з українською, і далі вони вже підтримують контакти», – каже Кумка.

У фонді не надають одноразової фінансової допомоги сім’ям загиблих. Натомість фінансують конкретну справу – наприклад, оздоровлення дитини чи навчання вдови на курсах. Адже один із головних напрямків цього проекту – працевлаштування дружин загиблих бійців.

  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG