Доступність посилання

ТОП новини

За гроші донорів Україна найме ефективних чиновників


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

В українському уряді повинні працювати високоосвічені чиновники, налаштовані на проведення реформ і службу людям, і за гарну зарплату. Саме на здійснення цієї мети спрямований новий проект, який фінансово підтримали Європейський Союз, Європейський банк реконструкції та розвитку, а також уряди США, Данії, Фінляндії, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Нідерландів, Польщі, Швеції, Швейцарії та Великобританії.

Про те, чим цей проект відрізнятиметься від роботи десятків радників, що вже працюють в українському уряді, «Голос Америки» розмовляв з виконавчим директором ЄБРР зі Східної Європи та Кавказу Франсісом Маліжом, який приїхав у Вашингтон на збори МВФ та Світового банку.

ЄБРР вже підтримує роботу групи стратегічних радників Лєшека Бальцеровича та Івана Міклоша. Але цього недостатньо, говорить Маліж.

«Роль радників – переконатися, що коли уряд думає над тим, що далі зробити, вони можуть прийняти рішення, яке базується на інформації, що бере до уваги досвід інших країн. Але, звичайно, це маленька група, яка працює над багатьма питаннями. Цього недостатньо. І саме тому ми об’єдналися з ЄС та урядом України, щоб надати ще один компонент архітектурі реформ в Україні. Це – групи підтримки реформ і Офіс впровадження реформ. Останній буде знаходитися в офісі прем’єр-міністра», – пояснює Маліж.

Маліж розповідає, що на початковому етапі групи підтримки реформ працюватимуть в чотирьох міністерствах: фінансів, аграрної політики, інфраструктури й економіки. Згодом до проекту зможуть приєднатися й інші міністерства.

Це не є високооплачувані іноземні консультанти. Це українці, кваліфікація яких відповідає потребам майбутнього уряду
Франсіс Маліж

«Ми бачимо, що коли ми хочемо впровадити реформи, це вимагає підтримки кількох міністерств. Це не є високооплачувані іноземні консультанти. Це українці, кваліфікація яких відповідає потребам майбутнього уряду. Їхнє завдання буле подвійним. Частина групи працюватиме над пріоритетними реформами, які кожний міністр хоче здійснити в його секторі економіки. А інша частина групи працюватиме над реформуванням самого міністерства», – зауважує виконавчий директор ЄБРР.

Всього буде найнято близько 30-40 осіб на короткотермінові контракти в кожне міністерство. Зарплати, що будуть порівняними з зарплатами чиновників в Естонії чи Польщі, фінансуватимуться за рахунок донорських коштів. Всього на цей проект донори наразі виділяють два мільйони євро щорічно, триватиме він кілька років – залежно від наявності фінансування та потреб, і передбачається, що з часом ці люди стануть основою майбутнього українського уряду.

Ці люди, з новими уявленнями, будуть рекрутовані до нового уряду на зарплату, яка дозволятиме їм не залежати від корупції
Франсіс Маліж

«Україні треба трансформувати своє державне управління. Ці люди, з новими уявленнями, будуть рекрутовані до нового уряду на зарплату, яка дозволятиме їм не залежати від корупції чи бути змушеними працювати на двох роботах», – говорить Маліж.

Чимало ж чиновників міністерств, що вже працюють, будуть змушені залишити свої посади.

«Частина плану, який команди мають розробити, – шляхи зменшення бюрократії і заміни неефективної бюрократії більш ефективним управлінням. Наприклад, цьому має допомогти реформа державних підприємств і приватизація. Забагато людей в уряді витрачають свій час на питання державних підприємств. Немає жодної причини, чому український уряд має бути в готельному бізнесі чи в логістиці», – каже він.

Саме від успішної приватизації державних підприємств, говорить Франсіс Маліж, буде залежати і обсяг інвестицій банку в українську економіку. Очікується, що до кінця року загальна сума інвестицій ЄБРР в Україні становитиме від 400 до 500 мільйонів євро, що вдвічі менше, ніж минулого року.

«Успішна приватизація таких компаній як Одеський припортовий завод, обленерго та інших компаній, які знаходяться в державній власності і які мають бути приватизовані, – ключ до повернення інвестицій в Україну, що стане ключем до зростання і, в свою чергу, – ключем до успішних реформ», – переконаний виконавчий директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Франсіс Маліж.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG