Доступність посилання

ТОП новини

Зарплати «в конвертах»: як їх витягти на світло?


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Більше половини економіки України наразі за різними оцінками перебуває в тіні. Досі високе податкове навантаження не спонукає бізнес працювати по-білому, а робота в тіні надає додаткові конкурентні переваги. Приховування доходів водночас унеможливлює підвищення соціальних стандартів. Президент Петро Порошенко висловлює незадоволення темпами легалізації заробітних плат в Україні. Єдиний соціальний внесок, який сплачували підприємці і працівники, скоротили в цьому році майже вдвічі. І, як зазначає Порошенко, у владі сподівалися, що таке полегшення позначиться на детінізації сильніше. Що слід робити державі, аби вивести економіку з тіні?

Зарплати в конвертах: як їх витягти на світло?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:02 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

На Раді регіонального розвитку президент зазначив, що збільшились надходження від податку з доходів фізичних осіб, що говорить про те, що бізнес став платити більше легальних зарплат або підвищив їх. Проте цього замало, зауважив Петро Порошенко, тобто значного прориву у виведенні бізнесу з тіні зробити не вдалось.

Поки що підвищення заробітної плати не перевищує тієї економії, яку власники підприємств отримали через скорочення навантаження на заробітну платню
Петро Порошенко

«Я не повністю задоволений процесом легалізації заробітних плат. Ми прийняли дуже непросте рішення, коли значним чином скоротили єдиний соціальний внесок, передбачаючи, що та економія, яку бізнес отримав, недоплачуючи податок державі в повному обсязі, буде виплачена на руки людям. Поки що підвищення заробітної плати не перевищує тієї економії, яку власники підприємств отримали через скорочення навантаження на заробітну платню», – зауважив президент.

Єдиний соціальний внесок (ЄСВ) є основним джерелом надходжень до Пенсійного фонду (ПФ). Після скорочення ЄСВ майже вдвічі, відразу ж значно зріс дефіцит Пенсійного фонду, який перекривають за рахунок інших бюджетних надходжень. Якщо у 2015 році держава підтримувала ПФ коштами у розмірі близько 95 мільярдів гривень, то у 2016 році ця сума зросла до 145 мільярдів гривень.

Проте заступник міністра фінансів Євгеній Капінус в інтерв’ю Радіо Свобода розповів, що легалізація відбувається досить помітно.

Легалізація відбувається
Євгеній Капінус

«Якщо брати сумарні надходження податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) і ЄСВ, на 5% знизилися надходження в порівнянні із минулорічними показниками. При 50% зниженні ставки ЄСВ ми отримали де-факто надходження на незначний рівень нижче за минулий рік. Це показує те, що легалізація відбувається. Я сподіваюсь, що у разі подальшого такого позитивного ефекту якраз можна буде говорити і про зниження ставок», – зазначив Євгеній Капінус.

Треба підвищити мінімальну заробітну плату – депутат від «Самопомочі»

За різними оцінками, в Україні до 60-70% перебуває в тіні, розповів Радіо Свобода народний депутат від «Самопомочі» Андрій Журжій, який є першим заступником голови парламентського комітету з питань податкової та митної політики. Він наголошує, що бізнес виходить з тіні, але це не миттєвий процес і зниження податкового навантаження мало би бути ще кардинальнішим. А от заяви вищого керівництва про те, що у разі недостатнього виведення бізнесом зарплат з тіні буде переглянутий ЄСВ, лише шкодять цьому процесу.

Преференції і послаблення потрібні ще й для того, аби бізнес «по-білому» витримував конкуренцію з тіньовим сектором. Андрій Журжій вважає, що одночасно зі зменшенням оподаткування необхідно підвищити і рівень мінімальної заробітної плати. Близько 40-50 % зарплат, які виплачують в країні, перебувають на рівні мінімальної заробітної плати, повідомляє депутат.

Наблизити мінімальну заробітну плату до реального рівня в країні
Андрій Журжій

«Коли в державі змінюється мінімальна заробітна плата, це досить серйозно впливає в цілому на весь тіньовий сектор. Знизивши ставку, тобто знизивши витрати в грошах для бізнесу, в тому числі для тіньового, потрібно було б підняти мінімальну зарплату до рівня реальної. Навіть в регіонах, в повний робочий місяць немає 1450 гривень заробітної плати, при тому що це «брудна» зарплата. А фактично це 1170 гривень за повний місяць – це нереальна заробітна плата. Я думаю, що вона як мінімум удвічі більша. Є відповідні розрахунки, і я вважаю, що уряд їх внесе найближчим часом, про підняття мінімальної зарплати на 50%. З одного боку, відв’язати бюджетників, бо вони прив’язані до мінімальної, а з іншого – наблизити мінімальну заробітну плату до реального рівня в країні. Це дозволить вплинути на тіньовий сектор економіки і наблизити його до легального. А для держави – закумулювати кошти без жодного фіскального чи силового впливу на бізнес», – наголошує Андрій Журжій в коментарі Радіо Свобода.

Необхідно оголосити війну готівковому обігу – депутат від «Опозиційного блоку»

Посилення контролю не подіє, вважає депутат від «Опозиційного блоку» Олександр Долженков, силою не вивести бізнес з тіні, потрібне лише стимулювання.

Разом зі зниженням ставки ЄСВ, яке депутат визнає вдалим кроком в економічному плані, необхідно проводити і реформу у пенсійному законодавстві. Тобто вводити накопичувальну систему для виплати пенсій. На думку депутата, це стимулюватиме працівників вимагати офіційну зарплату. А також він вважає за необхідне встановити обмеження на безготівкові розрахунки фізичних осіб. В Україні зараз можна розраховуватися готівкою, якщо сума не перевищує 150 000 гривень.

Ніде в західних країнах ви не зможете купити коштовності або автомобіль, якщо не підтвердите джерело походження ваших коштів
Олександр Долженков

«Ніде в економічно розвиненій країні такого рівня безготівкового розрахунку немає. Необхідно оголосити війну готівковому обігу. Якщо будуть всі запобіжники знижені, хоча б до 50-40 тисяч гривень і змусити всі потоки фінансові здійснювати через банківську систему – це також буде певний крок у напрямку детінізації економіки. Для того, щоб здійснити якусь транзакцію між фізичними особами, необхідно ці кошти покласти в банк. А банк, відповідно, буде питати джерело походження вказаних коштів. Ніде в західних країнах ви не зможете купити коштовності або автомобіль, якщо не підтвердите джерело походження ваших коштів. Це дуже важливий момент, і не потрібно обмежуватись лише оподаткуванням», – зазначає Олександр Долженков.

Відштовхують бізнес від легальної роботи і постійні зміни податкового законодавства. Податковий кодекс – найбільш змінюване зведення законів серед всіх інших, зауважує депутат, і вважає за доцільне взагалі ухвалити мораторій на внесення змін до нього хоча б протягом 3-х років.

Головне для бізнесу – прогнозованість і послідовність дій влади – експерт

За короткий термін вивести економіку з тіні можливо лише, якщо побудувати авторитарну державу, а от для природного її виходу з тіні бізнес має довіряти державі, наголошує Євген Олійников, економічний експерт «Реанімаційного пакету реформ».

Бізнес має бути певний, що коли держава встановлює певні правила гри або бере на себе якісь зобов’язання, вона їх дійсно буде дотримуватись, а не змінювати кожного року під конкретну ситуацію
Євген Олійников

«Бізнес має бути певний, що коли держава встановлює певні правила гри або бере на себе якісь зобов’язання, вона їх дійсно буде дотримуватись, а не змінювати кожного року під конкретну ситуацію. А що відбувається в нас? З одного боку, знижуємо ЄСВ, з іншого – збільшуємо податок з доходів фізичних осіб. З одного боку, кажемо, що зменшуємо тягар на зарплату, але ось якраз пан Журжій каже, що давайте збільшимо мінімалку, тобто фактично примусову базу, з якої все буде нараховуватися. Тому ніякої детінізації в короткочасний термін не відбудеться. Головна умова для виходу бізнесу з тіні – прогнозованість і послідовність дій влади», – пояснює експерт.

І депутати, й економісти зазначають, що стимулює приховування доходів і система субсидій, для отримання якої українцям треба показати низькі доходи, а системи покарання за це практично не існує.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG