Доступність посилання

ТОП новини

Бути чи не бути кафедральному собору УПЦ Київського патріархату в обласному центрі Кіровоградщини


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Павло Іванов

Питання будівництва кафедрального собору Української православної церкви Київського патріархату – не нове, проте особливо гостро воно стоїть нині, в час війни Росії проти України. Країна-агресор використовує церкву для пропаганди. Тому питання щодо необхідності єдиної помісної православної церкви в Україні загалом стало ще й питанням внутрішньої безпеки. Поки ж Кропивницький лишається чи не єдиним обласним центром в Україні, де кафедрального собору немає. Пошук землі під будівництво триває вже понад 10 років.

​Кафедральний собор має загальнообласне значення. Він виконує роль об’єднавчого духовного центру для віруючих усього регіону. Тому пошук землі під будівництво собору в центральній частині міста, який розпочав ще 2004 року попередній єпископ Серафим, є цілком логічним. Адже усі православні церкви і собори в центрі Кропивницького належать до Московського патріархату. Проте до подій на сході країни місцева влада не квапилася з конкретними пропозиціями, говорить єпископ Кропивницький і Голованівський Марк.

Єпископ Кропивницький і Голованівський Марк
Єпископ Кропивницький і Голованівський Марк

За нового міського голови продовжилися далі обіцянки, і колишні військовослужбовці до нього звернулися з цим питанням. Але якоїсь такої явної конкретної пропозиції ми так і не почули
єпископ Кропивницький і Голованівський Марк

«Кожна влада, яка мінялася, приходила, всі нас дуже гарно запевняли, що будуть сприяти у віднайденні такої ділянки. На жаль, так нічого і не сталося з цієї обіцянки. За нового міського голови продовжилися далі обіцянки, і він запевнив, що однозначно він допоможе. Тим більше, що і колишні військовослужбовці до нього звернулися з цим питанням. Але якоїсь такої явної конкретної пропозиції ми так і не почули», – зазначив єпископ Кропивницький і Голованівський.

Міський голова Кропивницького Андрій Райкович пояснює неквапливість вирішення питання з землею ретельністю підходу.

Міський голова Кропивницького Андрій Райкович
Міський голова Кропивницького Андрій Райкович

На сьогодні домінуючим і першочерговим бажанням є будівництво цього собору в районі історичної пам’ятки «Вали»
Андрій Райкович

«Святе місце потрібно сім разів відміряти, один раз відрізати. Вибрати таке, щоб задовольняло усіх прихожан. Ми дійсно запропонували декілька земельних ділянок для будівництва цього собору. На сьогодні домінуючим і першочерговим бажанням є будівництво цього собору в районі історичної пам’ятки «Вали», – сказав міський голова Кропивницького Андрій Райкович.

Протягом двох сесій міськради до питання землі справа так і не дійшла

Ділянки на території фортечних валів, про яку йде мова, не було в переліку пропозицій. Вона перебуває в оренді, причому саме під будівництво храму.

До нас звернувся Олександр Кривченко. Він орендує ділянку на самих валах. І запропонував нам її віддати. Він від неї відмовляється, і щоб місто нам її передало
єпископ Кропивницький і Голованівський Марк

«До нас звернувся пан Олександр Кривченко. Він орендує ділянку на самих валах. І запропонував нам її віддати. Він від неї відмовляється, і щоб місто нам її передало. Ми з ним знайшли інше рішення – він нам її передає в суборенду. А коли ми вже розпочнемо будівництво, тоді ми вже будемо працювати над передачею землі в постійне користування», – розповів єпископ Кропивницький і Голованівський Марк.

Проте, за словами єпископа, протягом останніх двох сесій міської ради, до розгляду їхнього земельного питання справа так і не дійшла. Міський голова, у свою чергу, наголошує на важливості погодження будівництва в Міністерстві культури, адже будувати збираються на території історичної пам’ятки.

«Якщо воно й було колись попередньо проговорено й узгоджено, вже втрачено терміни. Треба заново робити цю роботу. Треба це вирішити у правовій площині», – пояснює міський голова Кропивницького Андрій Райкович.

Наразі представники духовенства чекають рішення міської ради і паралельно з цим працюють над проектною документацією. І як тільки всі питання будуть вирішені, готові розпочати будівництво.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG