Доступність посилання

ТОП новини

Якби я знав, що в голові Путіна, то виграв би мільйон доларів – польський генерал


Мечислав Бенек
Мечислав Бенек

Львів – Для НАТО сьогодні дуже важливою є співпраця з Україною і вона лише посилюватиметься, зазначив польський генерал Мечислав Бенек, який у минулому був заступником командувача Стратегічних сил НАТО (2010-2013 роки), а також представляв Польщу в Північноатлантичному альянсі шість років тому. Польський генерал відповів на кілька запитань Радіо Свобода.

«Якби я знав, що в голові російського президента Путіна, то виграв би мільйон доларів, але цього ніхто не знає», – пожартував генерал Мечеслав Бенек, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, як далеко може піти Путін у своїх задумах. Однак генерал переконаний, що Крим надто дорого обійшовся Росії в економічному вимірі.

​«Гадаю, що Росія далі не посунеться зі своєю агресією, не піде від Півдня у бік Молдови, хоча були такі плани, але міжнародний тиск цьому перешкодив», – каже Мечислав Бенек.

Очевидно одне, зазначає генерал, що Росія дуже зацікавлена у затягуванні військового конфлікту на Донбасі. Але допоки така ситуація триває і є окуповані території України, держава, зрозуміло, не зможе стати членом НАТО. Саме цього і домагається Росія. Шлях України до НАТО буде довгий і непростий, зауважив досвідчений військовослужбовець.

Як приклад, Польщі знадобилось 12 років. До 2020 року Україна зобов’язалася виконати умови і стандарти вступу до НАТО. А це військове забезпечення і взаємодія на всіх рівнях – запровадження реформ війська, модернізація ЗСУ, підготовка кадрів.

За словами Мечислава Бенека, плани дуже амбітні, і він вірить, що Україна стане повноцінним партнером НАТО. Бо має потенціал. Важливо, щоб і військовослужбовці могли розуміти один одного, а для цього необхідно вчити англійську мову.

Українське суспільство і політики мусять продемонструвати бажання вступити у НАТО

«Українське суспільство і політики мусять продемонструвати бажання вступити у НАТО. Польща пройшла довгий шлях до НАТО, але їй було легше. Бо не мали війни, не мали такої ситуації, яку має Україна. Бо це водночас і військовий конфлікт на Сході, і реформування армії, і побудова країни, і зміна політичної системи. Тому, розуміючи це, члени НАТО висловили підтримку державі. Але НАТО апріорі не приймає тих, хто має проблеми з територіальною цілісністю, бо нині де-факто Крим український і не український, і це мусить бути у якийсь спосіб урегульовано. Тому такий тиск світ чинить на Путіна», – наголосив генерал.

Безпека України – безпека Польщі

Співпраця між НАТО й Україною ще більше посилюватиметься, переконаний генерал Бенек. Під час миротворчих місій він служив із українськими військовослужбовцями, віддавав їм накази, а від часу військового конфлікту на Донбасі вражений тим, як українське військо і суспільство швидко змогли адаптуватись в умовах російської агресії, і армія, яка майже не мала амуніції, стала повноцінною бойовою силою.

НАТО передало Донецькій області сучасне обладнання. Серпень 2016 року
НАТО передало Донецькій області сучасне обладнання. Серпень 2016 року

«Так швидко могли організуватись і боротись за свою країну... Росія під виглядом гуманітарної допомоги вивозила заводи і техніку з Луганська. Сьогодні це не лише збройний конфлікт – це сучасний вимір гібридної війни», – зауважив Мечислав Бенек.

Безпека України – це безпека Польщі, наголошує польський генерал.Та чи розуміє це польське суспільство, якому так активно, упродовж бойових дій в Україні, накидають антиукраїнські настрої довкола минулої історії?

Немає у нас антиукраїнської пропаганди і фобії. Я сам із Кракова. У нас багато українців вчаться і працюють, я не зауважив антиукраїнських настроїв

«Поляки, як сусіди українців, краще розуміють ситуацію, ніж інші. Польща підтримує Україну, ми практично допомагали бронежилетами, медичним обладнанням. Звісно, що є у Польщі групи політичні, які це підкидають, але це не є розумним. Розповідь правди про минуле, коли воно важке, потрібне, але немає народу без вини – ані поляків, ані українців, ані росіян. Маємо важку історію з Росією щодо Хатині, але якщо будемо говоримо відкрито, так як ми говорили з німцями, тоді чимало питань було б знято щодо минулого. Немає у нас антиукраїнської пропаганди і фобії. Я сам із Кракова. У нас багато українців вчаться і працюють, я не зауважив антиукраїнських настроїв», – відповів Мечислав Бенек Радіо Свобода.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG