Доступність посилання

ТОП новини

Життя і смерть «Мотороли»


Убитий напередодні в окупованому Донецьку «польовий командир» бойовиків угруповання «ДНР» Арсеній Павлов («Моторола») народився у 1983 році в Комі АРСР. За інформацією з його інтерв'ю виданню «Завтра», батьки померли, коли йому було 15 років, і його виховувала бабуся. Три роки він прослужив у 77-й гвардійській окремій Московсько-Чернігівській бригаді морської піхоти ордену Леніна та Червонопрапорного ордену Суворова зв'язківцем, звідси і його прізвисько. «Моторола» двічі був у відрядженнях у Чечні. У нього було кілька цивільних професій:рятувальник, мармурник-гранітник. Про те, чи добився він якихось успіхів на цих теренах, даних немає.

Ось як сам Арсеній Павлов розповідав про те, чому вирішив поїхати до України: «Сів на поїзд і приїхав. Не вникав. Росіяни тут, ось і приїхав. Говорив уже: як тільки полетіли «коктейлі Молотова» на Майдані в співробітників міліції, мені стало зрозуміло – все, це війна. Після того, як «нацики» заявили, що «за кожного свого вбиватимуть десять росіян», – чекати, коли загроза стане реальністю, сенсу я не бачив».

«Моторола» у Донецьку, 9 травня 2015 року
«Моторола» у Донецьку, 9 травня 2015 року

«Зірковий час» Арсенія Павлова настав навесні 2014 року – він приїхав до Донецької області, щоб захищати «русский мир». Зібраний ним батальйон «Спарта» воював під Слов'янськом, під Іловайськом, у Донецькому аеропорту і в районі Дебальцева. «Моторола» став відомим своєю жорстокістю. Він, за власними зізнаннями, особисто катував і розстрілював полонених. ЗМІ писали, що в Донецькому аеропорту «Моторола» підвішував за ноги тіла загиблих бійців і намазував їх фосфором.

На «Моторолу» було скоєно кілька замахів. У різний час ЗМІ неодноразово повідомляли про його загибель у боях на Донбасі. У лютому минулого року «Моторола», який незадовго до цього потрапив до списку санкцій ЄС, особисто спростував повідомлення про свою можливу загибель. До цього низка українських ЗМІ і військових повідомляли, що «Моторола» був убитий 17 січня 2015 року під час запеклих боїв за аеропорт Донецька.

Незадовго до цього український сайт «Апостроф» опублікував інтерв'ю з засновником заборонених в Росії націоналістичних рухів «Русские» і «Славянський союз» Дмитром Дьомушкіним. На його думку, такі «польові командири», як «Моторола» та інший відомий «польовий командир» «ДНР» Михайло Толстих (позивний «Гіві»), можуть бути ліквідовані, якщо стануть «проблемою для Путіна» на Донбасі.

«Моторола» 9 травня в Донецьку
«Моторола» 9 травня в Донецьку

Замах на Павлова видання розцінило як останнє попередження російських спецслужб «Моторолі», який «грає роль деструктивного елементу на шляху до політичного врегулювання конфлікту на Донбасі: він є затятим противником будь-яких компромісів і переговорів з Києвом, послідовно виступає за подальше ведення бойових дій і просування «армії» «ДНР» як мінімум на адміністративних кордонах Донецької області, а нещодавно висловив категоричний протест проти будь-яких представників поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі».

Улітку 2016 року ЗМІ опублікували інформацію про поранення Павлова в ліве око. Він був вивезений з території «ДНР» на лікування до Санкт-Петербурга. Вибух стався 24 червня на території травматологічної лікарні в центрі Донецька, що перебуває під контролем угруповання «ДНР». У результаті інциденту ніхто не постраждав.

Раніше низка українських ЗМІ повідомляла про можливе будівництво космодрому на території «ДНР», і «Моторолу» називали одним із можливих претендентів на політ у космос, поряд із Захарченком та «Гіві». Тоді в угрупованні «ДНР» цю інформацію ніяк не прокоментували.

16 січня 2015 року «Моторола» був введений до списку санкцій Євросоюзу. Йому заборонили в'їзд у країни ЄС. У лютому 2015 року СБУ виснула Павлову звинувачення за статтею 438 Кримінального кодексу (порушення законів і звичаїв війни). На думку української сторони, він підозрюється в знущаннях, тортурах і публічних розстрілах людей. Угруповання «ДНР» «нагородило» «Моторолу» «вищою нагородою» – «Георгіївським хрестом».

Весілля «Мотороли»
Весілля «Мотороли»

В інтерв'ю газеті «Завтра» від 19 червня 2014 року Павлов повідомив, що в нього є дружина і п'ятирічний син, а вже 11 липня 2014 року одружився з Оленою Коленкіною, яку врятував за два місяці до цього під час обстрілу в Слов'янську. «Свідоцтво» про укладення шлюбу було видане на «бланку» «ДНР». У цьому шлюбі в «Мотороли» народилося ще двоє дітей.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG