Доступність посилання

ТОП новини

На суді у «справі Чийгоза» потерпілі заявили, що не бачили обвинуваченого – адвокат


Ахтем Чийгоз
Ахтем Чийгоз

У суді під час засідання у справі заступника голови Меджлісу кримських татар Ахтема Чийгоза двоє потерпілих заявили на допиті, що не бачили підсудного. Про це розповів адвокат Чийгоза Микола Полозов у відео, яке опублікував глава ЦВК Курултаю кримськотатарського народу Заїр Смедляєв на своїй сторінці в Facebook.

«До обіду суд допитав двох потерпілих. Першою допитали мачуху убитого 26 лютого Постного. Щодо подій 26 подій лютого вона нічого інформативного повідомити не змогла. Понад місяць до смерті її пасинок не проживав спільно з сім’єю. За її словами, він поїхав до Сімферополя, де працював в агентстві. Нібито перебував біля Верховної Ради АР Крим зі своїм другом. Імені друга мачуха не знає», – каже на відео Полозов.

За його даними, другим допитали члена «народного ополчення» Івкіна.

«За словами Івкіна, він записався в «народне ополчення» 25 лютого. Він другий з потерпілих, хто на момент подій біля Верховної Ради Криму мав російське громадянство, інші потерпілі, допитані на даний момент, – громадяни України», – сказав адвокат.

Полозов зазначив, що Ахтема Чийгоза потерпілий не бачив.

«Івкін розповів, що брав участь у проросійському мітингу… Про те, хто увірвався в будівлю Верховної Ради (Автономної Республіки Крим – ред.), потерпілий нічого повідомити не зміг. На його думку, опоненти діяли організовано, але він не бачив, хто віддавав команди», – додав він.

Ахтема Чийгоза затримали в січні 2015 року за участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будівлею Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року. Тоді мітингувальникам протистояли проросійські активісти, в тому числі з партії «Русское единство». Російська влада анексованого Криму звинувачує Чийгоза в організації масових заворушень.

Справу Чийгоза російський суд розглядає в рамках «справи 26 лютого» після того, як 20 липня суд на закритому засіданні розділив цю справу на дві: окремо – щодо заступника голови Меджлісу і окремо – щодо інших фігурантів процесу – Алі Асанова і Мустафи Дегерменджі.

Ахтем Чийгоз на суді відмовився визнавати себе винним.

Міністерство закордонних справ України висловило стурбованість переслідуванням громадян України в анексованому Криму і закликало припинити тиск на них.

XS
SM
MD
LG