Доступність посилання

ТОП новини

Візит далай-лами показав глибину розколу чеського суспільства


Далай-лама
Далай-лама

Візит духовного лідера тибетців далай-лами до Праги викликав чималий скандал у чеському політикумі й показав, який розкол відбувається у суспільстві від часів президента Вацлава Гавела. Ті, хто залишився вірний принципам Гавела, вітали його особистого друга і проповідника любові, ненасильницького спротиву та співчуття до ближнього. Прихильники ж політики, що спирається на економічну вигоду більше, ніж на цінності, зробили все, щоб візит або не відбувся, або відбувся на якомога нижчому політичному рівні.

Духовний лідер тибетців та лауреат Нобелівської премії миру далай-лама прибув до Праги на запрошення організації «Форум 2000», яку створив колишній президент Чехії Вацлав Гавел як місце для діалогу світових лідерів не лише у галузі економіки і політики, але й у сфері духовного життя. Далай-лама був особистим другом Вацлава Гавела, а Чехія була однією з держав, яка ставила «тибетське питання» вище від економічної вигоди в стосунках з Китаєм.

Ситуація почала змінюватися після відставки Гавела, а ще більше – після його смерті. До влади прийшли політики, для яких економічні стосунки з Китаєм мали першочергове значення. Настільки, що нинішній приїзд далай-лами до Праги і його приватна зустріч з кількома чеськими політиками викликала бурхливий протест з боку президента країни та ще чотирьох вищих державних посадовців.

Ось як про це повідомляло англомовне чеське радіо. «Президент, прем’єр-міністр та спікери обох палат парламенту зробили рідкісну спільну заяву, в якій наголосили, що Тибет є невід’ємною частиною Китаю і зустрічі деяких чеських політиків та духовного лідера тибетців не означають змін в офіційній політиці країни щодо Китаю», – мовилося в заяві.

Тибетський прапор на акції протесту проти візиту президента Китаю до Чехії. Прага, 29 березня 2016 року
Тибетський прапор на акції протесту проти візиту президента Китаю до Чехії. Прага, 29 березня 2016 року

Ця заява викликала протест з боку інших чеських політиків та громадянського суспільства. Відразу після неї з духовним лідером тибетців зустрілися 50 членів чеського парламенту, половина чеських університетів вивісила тибетський прапор, що було традицією за часів Вацлава Гавела.

Духовний лідер тибетців залишається популярною фігурою і серед простих чехів. Черга на публічну лекцію далай-лами, яка відбувалася у престижному концертному залі «Люцерна» в самісінькому центрі Праги, тягнулася на сотні метрів. Послухати його настанови люди приходили самі, з друзями, дітьми. У залі був не один десяток немовлят, при цьому понад 80-літній далай-лама не був також і найстарший у цій аудиторії.

Далай-лама виступає з промовою на «Форумі 2000». Прага, 18 жовтня 2016 року
Далай-лама виступає з промовою на «Форумі 2000». Прага, 18 жовтня 2016 року
У час нашого народження головна емоція – це наша любов
Далай-лама

Говорив він, як завжди, про мир, про співчуття, про відповідальність людей за інших, за планету, за те, що вони передають своїм дітям. Його промова насправді була багато в чому звернена до майбутнього, він говорив, що доброта є власністю, з якою люди народжуються, і щоб не втратити її, потрібно змінити підходи до освіти.

Нинішня система освіти орієнтована на матеріальні цінності, але настав час серйозно змінити нашу систему освіти, щоб внести в неї елементи етики та співчуття
Далай-лама

«У час нашого народження головна емоція – це наша любов. Діти граються разом, не думаючи про те, хто якого кольору і до якої релігії належить. Але пізніше через систему освіти вони отримують неправильні стимули – їм пропонують занадто багато націоналізму, егоїзму, вони починають думати в рамках «ми і вони», і для того, щоб «ми» перемогли, потрібно знищити «їх». Нинішня система освіти орієнтована на матеріальні цінності, але настав час серйозно змінити нашу систему освіти, щоб внести в неї елементи етики й співчуття», – сказав духовний лідер тибетців.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG