Доступність посилання

ТОП новини

«OpenDataBot» – система, що попередить про рейдерство


Олексій Іванкін, програміст із Дніпра, автор системи OpenDataBot, яка попереджає про рейдерство
Олексій Іванкін, програміст із Дніпра, автор системи OpenDataBot, яка попереджає про рейдерство

«У вашої компанії змінився директор. І нею ви вже не керуєте». Повідомлення схожого змісту боїться отримати будь-який керівник, адже свідчить воно про ймовірне рейдерство, яке останнім часом набрало в Україні шалених масштабів. Але саме таку звістку одного дня отримав разом зі своїм партнером програміст із Дніпра Олексій Іванкін. З цього приводу було порушено кримінальну справу та жодного результату розслідування не дало. Тож він вирішив створити систему, яка б убезпечила підприємців від подібних ситуацій і розробив «OpenDataBot» – сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів. Цей сервіс збирає інформацію з відкритих державних реєстрів та інших джерел і миттєво надсилає повідомлення про зміни у реєстрах на месенджер Telegram, Facebook Messenger або Skype. Радіо Свобода розпитало Олексія про необхідність і дієвість такого інструменту для українського бізнесу.

– Чому вирішили створили цього бота?

– Наша компанія «908» – одна з небагатьох продуктових ІТ-компаній в Україні і ми напряму залежимо від якості цих продуктів, оскільки на них і заробляємо. Відповідно для нашої компанії активи – це не лише співробітники, але й домени, торгові марки тощо. Одного дня ці активи комусь здалися дуже привабливими й ми зіткнулися з рейдерським захопленням наших активів, а точніше наших часток у компанії. Виглядало це так, що мені і моєму партнеру сказали, що у тій компанії, де у нас частка, змінено директора. Ми відкрили реєстр і побачили, що дійсно, там вже зовсім інші люди. В результаті в Дніпрі була порушена кримінальна справа, але з того часу пройшло два роки і розслідування не дало жодних результатів. Встановлено лише факти: ніби ми прийшли до державного реєстратора, принесли документи, що начебто виходимо з компанії.

Але проблема в тому, що це не єдиний випадок. У своєму місті ми

Знаємо щонайменше шість аналогічних випадків, де все проходить за такою ж схемою і бенефіціарами стають практично одні і ті ж люди, пов’язані з діючою владою

знаємо щонайменше шість аналогічних випадків, де все проходить за такою ж схемою і бенефіціарами стають практично одні і ті ж люди, пов’язані з діючою владою. Далі порушуються кримінальні справи, правоохоронці не розслідують їх та закривають, а суди дуже довго тягнуть відновлення права власності. Зрозуміло, активи таких компаній вже можуть бути по декілька разів перепродані.

– Як таке стало можливим?

– Ці шість випадків відбулися у 2013-14 роках. Але спочатку цього року Міністерство юстиції оголосило про низку нововведень, згідно з якими жити бізнесу повинно було б стати легше. Але через ці зміни у роботі з реєстрами з’явився і нюанс, що нотаріуси отримали право переписувати і нерухомість, і корпоративні права в компанії. Відповідно країною покотилася нова хвиля рейдерських атак. Ми задумались, що з цим можна зробити і вирішили розробити сервіс, який буде слідкувати і якнайшвидше інформувати людей про те, що відбувається з їхніми компаніями.

– Яким чином цей сервіс працює?

– Всі ми знаємо і користуємося месенджерами. Це Facebook messenger, Skype, Telegram. У будь-якому з них ви додаєте собі у контакт-лист співбесідника – бота, основна функція якого пошук інформації у всіх реєстрах. Тобто ви набираєте назву контрагента або код ЕДРПОУ і отримуєте інформацію про те, які зміни відбувалися за останній період часу, чи є у судовому реєстрі якісь рішення по цій компанії і чи не знаходиться ця компанія в місцях масової реєстрації. Це ті маркери, які дозволяють зрозуміти, наскільки ваш майбутній контрагент чистоплотний. А якщо ви підпишетесь на зміни своєї компанії, то зможете отримати повідомлення у разі зміни директора й зможете оперативно реагувати на ситуацію.

Приклад повідомлення від OpenDataBot
Приклад повідомлення від OpenDataBot

– З якими реєстрами ви працюєте?

Ми працюємо з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань та реєстром судових рішень

– Ми працюємо з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань та реєстром судових рішень. Намагаємося додати й інші. Але повірте, й з цими двома є ще багато роботи.

– Що маєте на увазі?

Практично жодне з міністерств вимоги закону «Про доступ до публічної інформації» не виконує, адже на реєстри ставлять заглушку і ти повинен кожного разу доводити, що ти не робот

– Основна проблема в тому, що згідно з законом, дані у реєстрах мають бути відкриті, але ця відкритість означає, що дані повинні бути доступні і для автоматичної обробки. Разом з тим практично жодне з міністерств вимоги закону «Про доступ до публічної інформації» не виконує, адже на реєстри ставлять заглушку і ти повинен кожного разу доводити, що ти не робот.

Якщо коротко, то в Україні повноцінно не відкритий жоден реєстр і це наразі велика перепона

Наприклад юрист, що хоче перевірити чи все в порядку з контрагентами, з якими працює його компанія, чи навіть підприємець, який сам хоче це зробити, вони повинні витрачати кожного разу багато часу на цю процедуру. Тобто, якщо коротко, то в Україні повноцінно не відкритий жоден реєстр і це наразі велика перепона. Тому зараз ми подали петицію на сайті Кабінету міністрів, де просимо Мін’юст оприлюднити інформацію не лише про директора, статус компанії і її адресу, але й вказати власника компанії. Так само просимо Державну фіскальну службу викласти у вільний доступ реєстр платників ПДВ.

– Але, щоб люди повірили в ефективність вашого бота, потрібні історії його успіху. Чи вдалося завдяки йому запобігти рейдерству?

На даний момент ми моніторимо 8 тисяч компаній

– На даний момент ми моніторимо 8 тисяч компаній. Це практично 1% від усіх активних компаній в Україні. Поки що інформацію про спробу рейдерського захоплення ми ще не отримували, але я точно знаю, що багато компаній переглянули свої відносини з діючими чи майбутніми контрагентами, яким вже готували передоплату, оскільки вивчили витяги з реєстру судових рішень, де контрагенти відмовляються від виконання своїх обов’язків.

– Ви мабуть знаєте, що ваша ідея не нова і міністр юстиції Павло Петренко вже говорив про плани запустити сповіщення про зміну в реєстрах за допомогою смс-повідомлень…

Важливіше просто відкрити дані. Буде видно зв’язки між політиками і фінансовими групами, платежами з бюджету

– Тут потрібно розуміти, що в ідеалі ви повинні контролювати не лише свою компанію, але й компанії, з якими працюєте і це повинно відбуватись моментально. По-друге, невідомо, як у міністерства з’являться всі мобільні телефони усіх українських компаній. Але повторюсь, що важливіше просто відкрити дані. Тоді бізнес сам зможе слідкувати за змінами. Крім того, одразу буде видно зв’язки між політиками і фінансовими групами, платежами з бюджету і так далі. А зараз, наприклад, якщо ви, як журналіст, захочете зрозуміли взаємозв’язок між компаніями, вам потрібно кожного разу заходити, шукати інформацію за різні дати, адже в компанії могли змінюватись власники, і платити за це гроші. А ми збираємо і зберігаємо інформацію за весь період існування компанії. Мабуть саме тому журналісти наразі наші найбільш вдячні користувачі.

– А хто ще користується сервісом?

– Аудиторія бота – 4200 користувачів, щодня ним користується до 1000 осіб. Після кожного релізу ми відразу отримуємо зворотний зв'язок, в ботах це дуже просто. За результатами спілкування з користувачами (а в основному це юристи і власники бізнесів), ми додали функціональність по передплаті на нові рішення у судовому реєстрі, аналітику за адресою компанії і пошук по приватних підприємцях. Сподіваємося, що створивши зручний інструмент для українського бізнесу, ми також покажемо приклад, а якщо треба, то й допоможемо створювати нових корисних ботів.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG