Доступність посилання

ТОП новини

Вибори у сусідів. Молдова не визнає Крим російським


(Рубрика «Точка зору»)

У неділю, 30 жовтня, в сусідній з Україною Молдові – перші за багато років прямі президентські вибори. Головні конкуренти на цих виборах – лідер соціалістів, проросійський політик Ігор Додон і кандидат від європейських сил Майя Санду. При цьому Додон, згідно з даними всіх соціологічних опитувань – безперечний фаворит виборчих перегонів. Деякі спостерігачі навіть вважають, що він переможе в першому турі.

В Україні на можливого переможця президентських виборів у Молдові звернули увагу тільки після того, як в одній з телевізійних програм він однозначно висловився про російський статус окупованого Криму. Однак, чи дійсно, в разі перемоги Додона, з’являється можливість визнання російського статусу Криму такою країною, як Молдова?

Відповім також впевнено, як Додон про Крим – ні, такої можливості не існує. Почнемо з того, що Молдова – парламентська, а не президентська республіка. Такі рішення ухвалює тільки парламент і уряд країни. А в парламенті більшість – у демократичних сил. Питання про зміну політичного вектора розвитку країни може бути поставлене тільки після наступних парламентських виборів у 2018 році. І зовсім не обов’язково, що на них переможе проросійська «п’ята колона».

Але навіть у разі такої перемоги про визнання російського статусу окупованого Криму Москва може навіть і не мріяти. Свою «сміливу» заяву лідер соціалістів зробив для власного електорату, серед якого чимало прихильників відмови від демократичного шляху розвитку, шанувальників Путіна і Лукашенка. Але вже наступного дня в своєму інтерв’ю газеті «Коммерсантъ» Додон був більш обережним. Він доводив, що мав на увазі виключно фактичний контроль Росії над півостровом. А відповіді на пряме запитання про визнання Криму уникнув, але відзначив, що Молдова повинна мати гарні відносини зі своїми сусідами. Крім того, Додон логічно запитав: а якщо Молдова визнає Крим, чи не визнає «хтось» Придністров’я? Дивно, що це не спало йому на думку, коли він підтримав агресію Путіна.

І все ж для України було б краще, щоб Додон – програв. Ця людина – найманець Путіна. З його допомогою Росія може намагатися здійснити в Молдові справжній переворот, Головна ідея Додона – це не визнання Криму, а федералізація його власної країни. Тобто, по суті – згода з окупацією Придністров’я.

Це та сама модель, яку Путін готує для України. Молдова для нього – виключно випробувальний полігон.

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію редакції

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG