Доступність посилання

ТОП новини

На чому їздять можновладці?


Українські платники податків звикли до розкоші владного істеблішменту. Президента, прем`єра та інших поважних керманичів зазвичай можна зустріти на великих чорних іноземних автівках. Проект Радіо Свобода #Точно вирішив підсумувати, на яких авто їздять перші особи держави та скільки витрачають грошей на обслуговування транспорту.

Запити з відповідними запитаннями були надіслані до Адміністрації президента, Кабінету міністрів, Національного антикорупційного бюро та Національної поліції.

Номерні знаки на інфографіці є ілюстраційними
Номерні знаки на інфографіці є ілюстраційними

У Генеральній прокуратурі повідомили, що автомобіль особисто за Юрієм Луценко не закріплений. Автопарк прокуратури використовують співробітники виключно для реалізації прокурорських функцій слідчими групами, представництва в суді, вояжів у зону АТО та інших. В апараті Ради національної безпеки і оборони зазначили, що автомобіль для секретаря РНБО Олександра Турчинова є інформацією з обмеженим доступом. Тому відмовили у розкритті деталей.

Президент України Петро Порошенко користується автомобілями автобази Державного управління справами. Втім, конкретні марки в ДУС відмовилися називати, посилаючись на правила безпеки Управління державної охорони. Лише додали, що, окрім Порошенка, послугами автобази також користуються чиновники Адміністрації президента, Державного управління справами та зарубіжні делегації. За перше півріччя на паливо для елітної автобази витратили понад 5,7 мільйона гривень. На ремонт, обслуговування та страхування – 11,4 мільйона.

У парламенті також відмовилися говорити, на чому їздить спікер Андрій Парубій. Проте уточнили: за час головування від квітня до жовтня на паливо для транспорту Парубія витратили 175 тисяч гривень. На технічне обслуговування – майже 30 тисяч.

У прес-службі прем`єр-міністра повідомили, що Володимира Гройсмана обслуговує броньовик Mercedes-Benz S600 Guard 2008 року випуску. Це авто поряд зі 116 іншими перебуває на балансі Кабміну. До кінця року в уряді планують витратити на обслуговування усіх машин приблизно 33 мільйони гривень.

За міністром оборони Степаном Полтораком закріплений службовий Lexus 2011 року. Щоправда, у відомстві відмовилися повідомляти модель автівки. Лише наголосили, що на техобслуговування гроші не витрачалися. А палива міністру виділяють до 5 літрів на добу.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков пересувається на Volkswagen Phaeton 4.2 2011 року випуску. Конкретні витрати на цю автівку в МВС не змогли назвати, бо не ведуть облік окремих витрат на міністра.

На відміну від МВС, Національна поліція відповіла на всі запитання, а витрати підрахувала до копійки. Голова відомства Хатія Деканоїдзе користується Volkswagen Touareg 2011 року. Це авто поліції передало Міністерство внутрішніх справ. У момент передачі балансова вартість Touareg склала 391 тисячу гривень. Станом на жовтень це авто використало 5895 літрів бензину А-95. За техобслуговування сплатили 27 667 гривень 56 копійок.

У Національному антикорупційному бюро зазначили, що уряд закріпив за новим відомством дев`ять автомобілів, з яких три – за центральним управлінням. Упродовж цього року бюро уклало угоди з автотранспортним підприємством Кабміну на послуги двох Volkswagen Passat 2.8 та одного Skoda Octavia 1.6. За директором бюро Артемом Ситником закріплений один із Volkswagen. Загальна вартість послуг, які стосуються цього автомобіля, за півроку склала 158 тисяч гривень, які НАБУ сплатило урядовому підприємству.

Загалом із наведених марок авто можна зробити висновки, що українські можновладці віддають перевагу німецькому автопрому перед українським. Щоправда, елітний транспорт був закуплений ще за попередників. І, як видно на прикладі МВС, стрімко втрачає балансову вартість. А ще варто відзначити різні підходи у владних структурах до звітування перед суспільством. Наприклад, уряд не вважає якоюсь секретною інформацію про автівку Гройсмана. У то же час апарат Верховної Ради засекретив, на чому їздить Парубій.

  • Зображення 16x9

    Гліб Канєвський

    Співпрацює з Радіо Свобода з 2015 року. Співавтор проекту #ТОЧНО. Народився в 1989 році в м. Олександрія на Кіровоградщині. Випускник першої програми "Good Governance" Львівської бізнес-школи. Експерт з питань антикорупційної політики Центру політичних студій та аналітики. Працював колумністом низки українських видань.  Спеціалізується на висвітленні проблем корупції та ефективного державного управління.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG