Доступність посилання

ТОП новини

Міністерству оборони запропонували нову схему цивільного контролю


Ілюстративне фото. Міністр оборони Степан Полторак під час воєнного параду на честь Дня Незалежності. Київ, 24 серпня 2016 року
Ілюстративне фото. Міністр оборони Степан Полторак під час воєнного параду на честь Дня Незалежності. Київ, 24 серпня 2016 року

Збройні сили України мають контролювати цивільні особи – концепцію демократичного контролю над військовим відомством запропонували в проектному офісі реформ Міністерства оборони. Експерти кажуть, що найближчим часом вони займатимуться просвітницькою діяльністю – пояснюватимуть, що таке цивільний демократичний контроль і навіщо він потрібний, перш за все, самим військовим.

​Військовим запропонували нову концепцію цивільного демократичного контролю над Збройними силами України. Більше півроку документ розробляли у Проектному офісі реформ при Міністерстві оборони разом із координатором проектів ОБСЄ в Україні і багатьма іноземними експертами. Представники офісу реформ розраховують на плідні дискусії і доробку об’ємного програмного документа.

За словами керівника проектного офісу реформ Андрія Загороднюка, вони навмисно робили деякі положення документа відверто дискусійними. Він запевняє – до реформ міністерство в цілому готове, але багатьом функціонерам їхню необхідність ще треба пояснювати. Зокрема роз’яснювати, що таке справжній цивільний контроль.

Андрій Загороднюк
Андрій Загороднюк

Велика кількість військових, навіть на керівних посадах, не розуміють, навіщо потрібний цивільно-демократичний контроль
Андрій Загороднюк

«Велика кількість військових, навіть на керівних посадах, не розуміють, навіщо це треба, навіщо потрібний цивільно-демократичний контроль, і яке місце в ньому має Міністерство оборони взагалі. Насправді воно має бути «policy maker». Така організація має визначати стратегію розвитку кожного з напрямків – як буде розвиватися медицина, як будуть розвиватися міжнародні зв’язки і все», – заявив Загороднюк.

За словами експерта, навіть багатьма військовими міністерство сприймається як агенція, яка забезпечує армію і займається гуманітарними питаннями. Також цивільно-демократичний контроль помилково розуміється військовими як звітування перед громадськими організаціями.

В концепції йдеться і про підсилення парламентського контролю, який сьогодні практично не здійснюється ані за виконанням оборонної цільової програми, ані за закупівлями у сфері безпеки і оборони; і про необхідність перетворення міністерства в цивільну агенцію; і про інституалізацію існуючих механізмів впливу громадського суспільства на Збройні сили. Багато з рекомендацій співпадають із висновками стратегічного дослідницького центру RAND.

Нещодавно аналітики американської організації порадили чітко структурувати командну ланку Збройних сил України, налагодити координацію і звітність між департаментами і зробити безпековий сектор більш економним, прозорим і підзвітним.

​Реформування сектору безпеки передбачено у Стратегічному оборонному бюлетені, говорить віце-прем’єр-міністр України Іванна Климпуш-Цинцадзе. Працівники Міністерства оборони працювали над ним разом із радниками з НАТО, наголосила вона в коментарі Радіо Свобода. Документ підписали представники Міністерства оборони, які тепер мають його виконувати.

Іванна Климпуш-Цинцадзе
Іванна Климпуш-Цинцадзе

Не можу сказати, що це було «на ура» одразу сприйнято, що саме в такому напрямку треба рухатися
Іванна Климпуш-Цинцадзе

«Не можу сказати, що це було «на ура» одразу сприйнято, що саме в такому напрямку треба рухатися. Була оця дискусія, і були заперечення стосовно того, що під час війни не можна реформуватися і насамперед це йшло від військових», – заявила віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

Під час дискусії лунали й критичні висловлення щодо нової концепції. Зокрема екс-керівник парламентського комітету з питань безпеки і оборони Георгій Крючков критикував участь іноземних радників у написанні концепції і нагадав, що в Україні вже є закон про демократичний цивільний контроль над військовою організацією і правоохоронними органами. Втім, контролювати поки не дуже вдавалося, визнав політик, який у минулому встиг побувати навіть першим секретарем обкому компартії.

«Відомо, скільки розкрали майна колишньої радянської армії, яка була на території України. Верховна Рада у всіх скликаннях створювала комісії, щоб дізнатися, куди поділися ці гроші. Жодна комісія не довела справи до кінця, тому що їм не дали цього зробити», – заявив Крючков.

Якщо зараз у Міністерстві оборони дії цивільних контролюють військові, то в майбутньому треба зробити так, щоб військових контролювали цивільні, щоб вони обіймали керуючі посади в міністерстві, говорять в проектному офісі реформ. Цивільною особою до 2018 року має стати і міністр оборони. Втім, поки незрозуміло, які саме вимоги будуть ставити до кандидатів на цю посаду, зокрема, скільки років має минути після військової служби, щоб відставник вважався цивільним. Міністерство оборони має працювати за іншими законами, говорять в офісі реформ.

Розробники концепції врахували вимоги солдат на передовій, каже народний депутат, ветеран 128-ї бригади Тарас Пастух. Разом із іншими членами комітету він працював над концепцією цивільного демократичного контролю за запрошенням координаторів проектів ОБСЄ в Україні. Концепція передбачає більшу прозорість відомства, заявив він.

«Громадськість може побачити лише те, що відкрите на сайті Міністерства оборони через систему Prozorro. Тобто закупівлю одягу, взуття, харчування. А сьогодні ми говоримо про те, що повинні вносити окремі зміни в закон про державну таємницю, розкривати іншу інформацію. Повинні набирати цивільних людей», – говорить Пастух.

Наступний рівень обговорення документа – Верховна Рада. В офісі реформ сподіваються на всебічне обговорення і палку дискусію. З концепцією можна ознайомитися на новому сайті проектного офісу реформ.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG