Доступність посилання

ТОП новини

Україна приголомшена даними в деклараціях посадовців (світова преса)


Світова преса й далі пише і коментує дані електронних декларацій українських держслужбовців та депутатів і те багатство, про яке дізналися приголомшені пересічні українці, які переважно живуть бідно. Також є публікації про унікальну роль, яку в адміністрації Барака Обами відіграв віце-президент Джозеф Байден, тримаючи постійний зв’язок з українським керівництвом і ставши фактично головним лобістом України на Заході. Також є статті про пісенний конкурс «Євробачення-2017» в Києві, який стане рекордним за всю історію конкурсу за кількістю країн-учасниць.

Британська газета The Guardian вмістила статтю про електронні декларації під заголовком: «Україна приголомшена на тлі того, як стало відомо про величезні запаси готівки політичної еліти».

До цих декларацій занесені яйця Фаберже, колекції зброї та величезні запаси готівки, зазначає лондонське видання.

«Через два роки після того, як українці скинули Віктора Януковича та увірвалися до його шикарної з перегибами заміської резиденції під Києвом, дані, які стали відомі після введення в дію нової системи, яка вимагає від чиновників декларувати свої статки та нерухоме майно в інтернеті, змусили багатьох задуматись: а чи нова еліта є кращою», – йдеться в статті.

«Але що найбільше вразило, так це те, наскільки багато статків політики України ховають готівкою», – продовжує автор.

В статті наводиться приклад прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, який задекларував 1,2 мільйона доларів та 460 тисяч євро готівкою, а також колекцію дорогих годинників. Багато інших українських чиновників задекларували сотні тисяч доларів готівкою.

«Всі приголомшені кількістю готівки в нашій країні», – сказала газеті журналіст-розслідувач Христина Бердинських.

Опозиційний депутат Михайло Добкін задекларував 1780 пляшок колекційного вина, а голова Державної фіскальної служби Роман Насіров подав у своїй декларації дані про спільне володіння з дружиною шикарними швейцарськими годинниками, діамантами, шубами та понад двома мільйонами доларів готівкою.

Газета також зауважує, що сам факт тримання головою Нацбанку України грошей у доларах навряд чи дасть впевненість населенню щодо перспектив української гривні.

«Ще одна річ, яка вражає, – це перебір. Навіть якщо комусь добре живеться, неясно навіщо державному посадовцю десять шикарних годинників, 30 земельних ділянок та власна церква», – каже Бердинських газеті.

І хоча оприлюднення електронних декларацій чиновників є важливою справою і слугує процесові євроінтеграції України та очищенню від корупції, однак, як пише газета, реакція всередині України має менший ентузіазм, аніж за кордоном.

«Один колумніст назвав українських посадовців «моральними дегенератами». У суспільстві, де середня зарплата становить трохи більше за двісті доларів на місяць, величезні статики в деклараціях лише підкреслюють колосальний розрив між політичною елітою та пересічними українцями, які переважно є бідними», – пише британська The Guardian.

Американський журнал Foreign Policy вмістив статтю під заголовком: «Що робитиме Україна без дядечки Джо?», маючи на увазі віце-президента США Джо Байдена.

«Ніхто в уряді США не мав більше впливу в Україні, аніж віце-президент Джо Байден. Як ключова контактна особа в адміністрації Обами щодо України він організовував підтримку Києву на тлі російської військової інтервенції, та збудував особисті приязні стосунки з лідерами України», – зазначає американське видання.

«Але любов з його боку мала й тверді сторони, коли він неодноразово затримував фінансову допомогу Києву через стурбованість щодо поширеної в Україні корупції», – додає часопис.

Foreign Policy зазначає, що новий верховний головнокомандувач у США прийме президентську присягу 20 січня наступного року на тлі стурбованості в Держдепартаменті, Міністерстві оборони та Конгресі США щодо поведінки Росії в Україні та ще деінде.

«Від російських безтурботних бомбувань сирійського міста Алеппо до хакерських нападів на Національний комітет Демократичної партії США, від підтримки озброєних сепаратистів на сході України до вимахування «ядерною шаблею» – американські дипломати, чільні військові посадовці та конгресмени все активніше закликають до більш агресивного підходу до Росії», – пише журнал.

Часопис Newsweek пише про визначення дат проведення пісенного конкурсу «Євробачення» в Україні навесні наступного року.

Отже, півфінали конкурсу відбудуться в українській столиці у вівторок та четвер, 9 та 11 травня відповідно, а фінал – у суботу, 13 травня.

Видання зазначає, що київське «Євробачення» буде рекордним за кількістю країн-учасниць – 43, включно з Австралією, яка втретє вже братиме участь в «Євробаченні», а також Румунією та Португалією, які повертаються до конкурсу після пропущеного року.

Конкурс відбудеться в Міжнародному виставковому центрі в Києві, який вміщує до 11 тисяч глядачів.

Видання, посилаючись на організаторів пісенного конкурсу, каже, що інформація про можливість придбання квитків буде оприлюднена найближчими місяцями.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG