Доступність посилання

ТОП новини

Зарплати депутатів і їхні декларації: які висновки зробила Рада?


Засідання Верховної Ради. Архівне фото
Засідання Верховної Ради. Архівне фото

Київ – Депутати врешті проголосували за постанову, що скасовує підвищення зарплатні народним обранцям удвічі. Таким чином вони і надалі отримуватимуть трохи більше за 17 тисяч гривень. Водночас ця сума вже виглядає символічною на тлі багатомільйонних статків, які зазначили в електронних деклараціях деякі депутати. Тож, що думають самі парламентарі про свій заробіток?

Верховна Рада внесла зміни до вже проголосованої постанови щодо державного бюджету на 2017 та виключила з неї пункти 3 і 4. Таким чином зарплати депутатів залишаться незмінними – 17 тисяч 650 гривень, не враховуючи штрафи за прогули.

​Перед голосуванням спікер Андрій Парубій анонсував, що всі фракції готові підтримати це рішення. 264 голосів вистачило, проте багато депутатів утримались від голосування. Лише Олексій Мушак із «Блоку Петра Порошенка», один із активних лобістів підняття зарплат парламентарям, голосував проти.

Мустафа Найєм («Блок Петра Порошенка») вважає, що дискусії про зарплату депутатів зникнуть, якщо її «прив’язати» до ВВП країни чи до мінімальної зарплатні.

«Підвищили всій країні ВВП, або мінімальну зарплату – підвищилась в усіх зарплата. Понизили – понизилась. Бо зараз це виглядає штучно. Ми в одному місці піднімаємо зарплату (у парламенті, в уряді), а людям не додаємо», – сказав він.

Найєм неодноразово висловлювався про те, що вважає низькі зарплати депутатів – суттєвим корупційним чинником. А також, що на зарплату в кілька тисяч парламентар чесно прожити не може.

Депутатські зарплати і їхні декларації: що думає Верховна Рада
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00


«Ми повинні чути суспільство» – Червакова

«Маніпуляцією і оманою» називає депутат Ольга Червакова («Блок Петра Порошенка») те, яким чином пропозицію підняти депутатам зарплату заклали у проект держбюджету. За її словами, якби це винесли на окреме голосування, навряд чи Верховна Рада схвалила б. Сама ж Червакова, каже, віддала тоді свій голос з розрахунку, що до другого читання можна буде внести всі необхідні правки в документ.

«Як би не говорили, що не може країна дозволити собі дешеву владу – ми повинні, все ж таки, чути суспільство. І не повинні вводити його в оману, і говорити, що ми підвищимо собі зарплату. А потім з’ясовується, що ті люди, які цього вимагали, мають якісь мільйонні декларації й екзотичні речі у власності», – прокоментувала вона Радіо Свобода.


Я взагалі не користуюсь депутатською зарплатою – Хомутиннік

Дискусія щодо того, якою має бути зарплатня у депутата загострилась на тлі електронних декларацій. Вся Верховна Рада разом задекларувала лише готівкою 12 мільярдів гривень. А обсяг банківських рахунків перевищує цю суму в рази.

Один із небідних депутатів при офіційній зарплатні в 17,5 тисяч гривень – лідер фракції «Відродження» Віталій Хомутиннік. У його декларації – 30 компаній, 9 із яких – офшорні. На банківських рахунках та готівкою депутат має приблизно 73 мільйони гривень, 11,5 мільйонів доларів та мільйон євро. Зізнається: депутатська зарплата йому непотрібна, тому віддає її на благодійність.


Про розрив у зарплатах депутатів із значною частиною українців знає, говорить Хомутиннік. Та порівнювати слід із керівниками топ-компаній, а не Верховною Радою, додав він:

«На тлі, що 3200 – це мінімальна заробітна плата, наприклад, голова «Нафтогазу України» заробляє більше мільйона гривень. Якщо взяти голову «Нафтогазу України», «Укртрансгазу», «Укргазвидобування» та їхніх двох-трьох заступників, то ці п’ять-сім людей зароблять, як увесь парламент», – каже Хомутиннік.

Не можеш пояснити своє майно – не маєш права управляти державою – Соболєв

Депутати спеціально підняли собі зарплати, а потім скасували їх, щоб відволікти увагу від електронних декларацій, вважає Єгор Соболєв із «Самопомочі».

Із трибуни Верховної Ради він закликав лідерку «Батьківщини» Юлію Тимошенко та генерального прокурора Юрія Луценка самим звернутись до Національної комісії з питань запобігання корупції із проханням перевірити їхні доходи.


«Я попросив Фіскальну службу дати мої доходи, я хочу першим відзвітувати, як я заробив на свою квартиру, дачу, машину. І так мають зробити всі. Не можеш пояснити своє майно – не маєш права управляти державою, балотуватись на виборах, ні на що не маєш права», – додав він у кулуарах.

Більшість депутатів мають «адекватні декларації» – експерт

Більшість депутатів мають «адекватні декларації» і лише 20-30% продемонстрували підозріло великі статки. Так вважає Ярослав Юрчишин, виконавчий директор «Transparency International Україна».

«Я можу сходу назвати з десяток із різних фракцій, до декларацій яких питань немає: Сергій Висоцький, Олексій Рябчин, Андрій Ілєєнко, Андрій Парубій… І ми зацікавлені, насправді, в таких політиках, які достатньо самостійні і незалежні, щоби їм платити адекватні гроші, щоб вони мали власну позицію», – говорить він.


Успішний перший етап електронного декларування – це хороший сигнал для європейських партнерів та перспектив безвізового режиму, каже він. Надалі індикатором того, чи дійсно депутати готові боротись із корупцією, стануть їхні голосування щодо надання права на прослуховування для НАБУ та створення Національного антикорупційного суду, додає експерт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG