Доступність посилання

ТОП новини

Рукописи не горять і бази даних теж – активісти вірять у покарання після е-декларування


Термін подачі посадовцями електронних декларацій сплив. На сайті Національного агентства з питань запобігання корупції зареєстровано понад 118 тисяч документів. Перші опубліковані декларації спричинили бурхливе обговорення серед українців. Мільйони готівки, вартісні твори мистецтва та антикваріат, коштовності, десятки автомобілів, земельні ділянки та багато інших предметів розкоші задекларували депутати й посадовці. В останній день подачі електронних декларацій політики, журналісти та антикорупційні активісти із особливим нетерпінням очікували на декларацію президента Петра Порошенка.

ЗАВАНТАЖИТИ

Петро Порошенко опублікував свою декларацію за дві години до завершення терміну подачі. Він задекларував будинок, площею 1331 квадратний метр у селищі Козин під Києвом. Вартість цього будинку на дату придбання 30 мільйонів гривень. Також в Козині Порошенко задекларував ще 3 земельні ділянки, одну з яких він орендує. У Києві президент задекларував 3 земельні ділянки, 2 квартири, площею 134 і 82 квадратних метрів.

«Я принципово зберігаю кошти у банках – 27 мільйонів доларів, з кожного цента яких сплачено податки до бюджету України. Все це відображено у моїй декларації за 2015 рік. Хоча й маю деякі готівкові кошти: 800 тисяч гривень і 60 тисяч доларів. Вважаю, що політики повинні демонструвати приклад і довіряти банківській системі», − написав Порошенко у Фейсбук.

Також Порошенко задекларував права власності у понад 100 компаніях в Україні, Росії, Польщі, Іспанії, на Кіпрі, Британських Віргінських островах та у Нідерландах, зарплату у сумі 121 054 гривень та інвестиційні прибутки у сумі 59 298 642 гривень.

Цікаві знахідки у деклараціях, що приголомшують українців

Найбільшим відкриттям для активістів, журналістів та інших користувачів соцмереж стала кількість готівки, яку тримають посадовці та депутати. Ці суми нерідко перевищують мільйони доларів.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, наприклад, задекларував готівки приблизно на півтора мільйона доларів. Але є депутати, які значно перевершили прем’єра.

Наприклад, позафракційний депутат Євген Мураєв зберігає готівкою 18 з половиною мільйонів гривень, 2 мільйони доларів і 1 мільйон євро готівки. І він такий далеко не єдиний.

Євген Черняк, голова наглядової ради холдингу, який володіє правами на відому торгову марку горілчаних виробів і є багаторічним учасником списку Форбс, заявив, що після оприлюднення декларацій чиновників вважає себе жебраком – без мільйонів готівки, колекції годинників, вертольотів і навіть церкви не має.

Екс-комбат «Айдару» і народний депутат від фракції «Воля Народу» Сергій Мельничук задекларував один трильйон гривень готівкою. В його прес-службі пояснили, що так депутат пожартував. Сам Сергій Мельничук раніше повідомляв, що має намір таким чином довести недосконалість системи електронного декларування.

Почуття гумору виявив і депутат Володимр Парасюк, він вказав в декларації, що годинник майже за 8000 гривень йому подарував Святий Миколай, поки сам депутат спав. Так він написав у своїй декларації.

Заступник голови фракції «Блок Петра Порошенка» Анатолій Матвієнко, окрім мільонів гривень готівкою, задекларував храм Успіння Пресвятої Богородиці, розташований в селі Бирлівка Бершадського району Вінницької області.

Депутат фракції Олега Ляшка Андрій Лозовий задекларував колекції вин і картин, холодної зброї та меблі 19 століття, а також... святі мощі.

Сам Олег Ляшко поряд із колекцією ювелірних прикрас та коштовними годинниками задекларував вила. Готівкою він задекларував 740 тисяч доларів, 90 тисяч євро і 890 тисяч гривень, а на банківських рахунках − більше 2 мільйонів гривень.

І таких прикладів чимало: посадовці декларують десятки квартир, машин, коштовні колекції творів мистецтва, вин, монет, скульптур, численні годинники та ювелірні прикраси.

Блогер Клим Братківський переглянув більше 200 декларацій. Його цікавлять переважно судді та прокурори. Клим Братківський все більше пересвідчується, що здебільшого доходи цих декларантів не відповідають тим витратам, які вони роблять, і до того ж більшість вказують, що проживають самі. Це наводить блогера на думку про те, що посадовці показали далеко не всі свої витрати, бо вони мають, ймовірно, корупційне походження

«Складається враження, що без «Infiniti» у прокуратурі Києва працювати не престижно. Чи, наприклад, суддя Вищого господарського суду. Як не подивишся, в кожного судді є «Jaguar», «Infiniti», «Lexus» тощо. Як правило, 99% – це люди, які все життя працювали на державній службі. Тобто це не з бізнесу люди. Відразу видно, що такого не буває, не вистачає їхньої заробітної плати для покриття цих речей», − зауважує Клим Братківський.

Що чекатиме на декларантів після публічних зізнань?

Декларації посадовців перевірятиме НАЗК. За їхнім зверненням підключатися і відкривати кримінальні справи має НАБУ.

Активісти Центру протидії корупції самі були шоковані тими даними, що почали надходити з е-декларацій, розповів Радіо Свобода голова громадської організації Віталій Шабунін.

Він наголошує, що це важливий крок, аби люди побачили, кого вони обирають і в майбутньому робили більш свідомий вибір.

Якщо людина має 12 квартир, 20 земельних ділянок і 5 мільйонів доларів готівкою, то їй важко зрозуміти проблеми, з якими стикається 95% населення України
Віталій Шабунін

Щодо готівки, задекларованої посадовцями, Віталій Шабунін припускає, що це можуть бути вигадані суми і спеціально подані завищеними, аби в майбутньому не довелось пояснювати корупційні доходи. Однак голова організації каже про те, що декларації мають перевірятися, і за незаконне збагачення передбачена кримінальна відповідальність.

«Ми бачимо декларації, які потенційно мають в собі ознаки незаконного збагачення. Ми на таке не розраховували точно. Взагалі важко уявити, що людина має десятки годинників, які коштують сотні тисяч доларів. Нарешті як народ ми розуміємо, чому в нас все так погано: якщо людина має 12 квартир, 20 земельних ділянок і 5 мільйонів доларів готівкою, то їй важко зрозуміти проблеми, з якими стикається 95% населення України», − зауважує Шабунін.

«Незаконне збагачення» − декларативна стаття, що не працює, наголошує Ігор Попов, депутат від Радикальної партії, заступник голови комітету з питань запобігання і протидії корупції. Достатньо просто надати пояснення, звідки гроші, навіть якщо свідчення сумнівні, пояснює депутат.

Врешті, зауважує Ігор Попов, під народний гнів потрапляють ті люди, які чесно розкрили статки, а хто вчинив хитро і написав, що нічого немає, зміг уникнути цього. Бо ніякого покарання депутат не бачить в перспективі за подання недостовірних даних.

Трохи цікавості до пікантних подробиць, але потім настане чергова хвиля розчарування, коли не буде ніхто покараний
Ігор Попов

«Треба робити тотальне декларування, робити облік всього майна, всіх земельних ділянок. В нас 10 мільйонів гектарів необлікованої землі, в тіні знаходиться. Але це треба було робити інакше. Зараз користі ні для громадян, ні для держави не відбудеться. Загальне розчарування, трохи цікавості до пікантних подробиць, але потім настане чергова хвиля розчарування, коли не буде ніхто покараний і не буде конкретних результатів. Правоохоронні органи чудово знають, хто займався корупцією, всі ці схеми лежать в керівників на столах. Але нікого не притягають не тому, що немає доказів, не тому, що немає чогось в декларації, а тому, що немає політичної волі», – наголошує депутат.

Ярослав Юрчишин, виконавчий директор «Transparency International Україна», не погоджується з таким твердженням. Він переконаний, що навіть за жарти в деклараціях доведеться відповідати. Проте чекати реального покарання за незаконне збагачення, скоріш за все, доведеться довго, бо правоохоронна та судова системи теж проявили себе в е-декларуванні.

Ми зараз маємо унікальну ситуацію, коли все це зафіксовано, в загальному доступі
Ярослав Юрчишин

«Як показує практика розвинутих країн, це досить складні процеси. Наприклад, в Латвії Національне антикорупційне бюро було створене у 2002 році, то перші мільйонери, які, можна сказати, були «взяті за жабри» і доведені до суду − тільки в цьому році. Я зроблю все, як активіст, і закликаю журналістів проводити розслідування і надавати свідчення, аргументовані даними з декларацій, Національному агентству з питань запобігання корупції і Національному антикорупційному бюро, і з часом ми будемо мати серйозні вироки. Що це буде швидко, я в це теж не вірю. Але ми зараз маємо унікальну ситуацію, коли все це зафіксовано, в загальному доступі, і як-то кажуть, «рукописи не горять», бази даних теж, вони вже в користуванні журналістів та активістів», − наголошує виконавчий директор «Transparency International Україна».

Активістів-антикорупціонерів також хочуть зобов’язати до подачі декларацій

Депутат Юрій Дерев’янко, який входить до комітету з питань запобігання і протидії корупції, зареєстрував законопроект. Він вважає, що декларації мають подавати працівники нацкомісій, що здійснюють державне регулювання у сферах зв’язку, енергетики, працівники НАЗК, а також ті антикорупційні активісти, які входять до комісій з проведення конкурсів на посади держслужбовців чи поліцейських. В законопроекті прописана і необхідність декларування для активістів громадських антикорупційних організацій, які, зокрема, створені на міжнародні гранти. Автор законопроекту вважає це доцільним для того, аби антикорупційних активістів не підкуповували і вони не діяли в чиїхось політичних інтересах.

Дуже позитивно, що цей процес пішов. Думаю, що ми це відчуємо через півроку або рік
Юрій Дерев’янко

Юрій Дерев’янко вважає, що відповідальність понесуть всі, хто збрехав у деклараціях, в тому числі і завдяки розслідуванням журналістів та антикорупційників. Додає, що скоріше за все, це буде не відразу, але зрушення відбудуться. Попри власні проблеми із заповненням декларації (перша збережена декларація в депутата зникла), Юрій Дерев’янко вважає запуск е-декларування успішним кроком.

«Незважаючи на всі складнощі, нерви, дзвінки по 100 разів, бо щось там не зберігалось – це дуже велика перемога, що ми цей процес не дозволили перенести, не дозволили заблокувати. Дуже позитивно, що цей процес пішов. Думаю, що ми це відчуємо через півроку або рік, але це величезна перемога всіх тих, хто боровся за те, щоб це сталося», − зауважує депутат.

Юрій Дерев’янко на двох з дружиною задекларував готівки більше 3 мільйонів гривень, півтора мільйона євро, майже 4 мільйони доларів. В коментарі Радіо Свобода каже, що готовий пояснити походження всіх грошей, які отримав не на державній службі. Зізнається, що не довіряє банківській системі, але вважає позитивним зрушенням, що ці данні відкрились, бо через демонстрацію проблеми недовіри до української банківської системи можна перейти до здійснення змін.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG