Доступність посилання

ТОП новини

«Е-декларування засвідчило, що депутати можуть кредитувати МВФ» (огляд соцмереж)


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

До дедлайну подачі електронних декларацій залишилося два дні. Топ-темою дня стали статки, які оприлюднюють високопосадовці у своїх деклараціях. А дивуватися користувачам Facebook є чому. Проте найочікуванішою декларацією все ж залишається декларація президента України Петра Порошенка.

Після численних скарг можновладців на те, що сайт Національного агентства з питань запобігання корупції не витримує навали охочих в останні дні оприлюднити свої статки, багатьом таки вдалося заповнити електронні декларації.

Ось радіє успіху народний депутат від «Самопомочі» Вікторія Войціцька:

А користувачі соцмереж зауважують, що з незручностями та технічними проблемами в різних держустановах пересічним українцям доводиться стикатися ледь не щодня.

В останні дні за заповнення декларацій взялися всі, хто відкладав це на потім. І, як результат, соціальні мережі заполонили численні пости та дискусії, в яких користувачі соцмереж обговорюють оприлюднені в деклараціях статки, часом досить таки несподівані.

Так, народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Анатолій Матвієнко задекларував приміщенням храму Пресвятої Богородиці у Вінницькій області.

Чимало журналістів та пересічних користувачів соцмереж звертають увагу на те, що в деклараціях можновладці вказують чималі суми готівкових коштів.

«Із тоннами задекларованого кешу питання, звісно, цікаве. Коли черговий депутат чи міністр заповнює розділ 12. ГРОШОВІ АКТИВИ в частині готівки, по обличчю пана Дубілета стікає чергова сльозинка. Це таки вирок українській банківській системі, ага. І ці люди сміялися над банками Чауса. Не факт, звісно, що весь цей нал існує в закромах, а не вказаний «авансом» для прикриття майбутніх хабарів (а спробуй перевір)», – пише журналіст Дмитро Лиховій.

І така думка непоодинока:

«Панове, а чому ви вважаєте, що ці кошти є в реальності?... У багатьох випадках їх просто не існує за межами віртуальної декларації», – пише журналіст Сергій Сидоренко

Кожну подану декларацію миттєво вивчають і поширюють найцікавіші деталі. Проте загальний настрій щодо оприлюднених статків – це шок від оприлюднених у деклараціях творів мистецтва, будинків, автомобілів, сум на банківських рахунках, готівки.

Е-декларування перетворилося на змагання: в кого більше та елітніше майно?

Користувач Facebook Антон Ходза жартує, що деякі не дуже заможні політики прибріхують собі пару годинників і готівку, щоб їх не засміяли.​

Гасити кредити чи на АТО?

У соцмережах уже порахували, куди задеклароване можна було б витратити. Дехто припускає, що задекларованою готівкою можна було б погасити борги України перед міжнародними кредиторами.

Журналіст Вахтанг Кіпіані зазначає, що тепер волонтери точно знатимуть, до кого можна звертатися.

«Кількість квартир, гектарів землі, тонн готівки, шуб, годинників, меблів, рушниць, автомобілів і інших речей першої потреби кагбе рекомендує: продай мене – поможи армії, дітям, хоспісам, притулкам для тварин тощо. Тепер нашим державникам буде важче хмурити лоба і казати – знаєш, старий, на жаль, зараз важкі часи, війна, економічна криза, нічим не можу допомогти», – пише він.

А ось ще цікаві розрахунки:

Оприлюднені декларації: шок і сміх?

Схоже, користувачам соцмереж не лишається більше нічого, як жартувати?

Кого чекають?

У Національному агентстві з питань запобігання корупції заявляють, що станом на 15:00 28 жовтня до єдиного державного реєстру подано 88 тисяч 852 декларації, всього в реєстрі зареєструвалися понад 105 тисяч 300 користувачів. Але до дедлайну е-декларування ще лишається два дні. Президент України Петро Порошенко ще не подав електронну декларацію. На чиї ще декларації очікують у соцмережах?

  • Зображення 16x9

    Любов Багацька

    Web/SMM-редактор програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший»). На Радіо Свобода з квітня 2014 року. Закінчила Інститут журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Займалася громадською діяльністю. Працювала літературним редактором (Видавництво «Махаон-Україна»), культурним та книжковим оглядачем. Дописувала у видання «Українська правда», «День», «Український тиждень», «Zaxid.net», «Україна молода», УНІАН, «Лівий берег», «Літературна Україна» та інші.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG