Доступність посилання

ТОП новини

Тарутинський степ – знищення чи законна оренда?


Володимир Кацман

У Тарутинському районі Одещини під загрозою знищення опинилися заповідні степові зони, б’ють на сполох екологи та місцева влада. Землі колишнього полігону, площею 5 тисяч гектарів, військові віддали приватним особам під сільськогосподарську обробку. На думку екологів, такі дії протиправні, бо знищують унікальний степ. Натомість у Міноборони наголошують: землі полігону здають в оренду на законних підставах.

Тарутинський степ – знищення чи законна оренда?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

За словами керівників Тарутинського району, землі колишнього полігону, який функціонував тут до дев’яностих років минулого століття, зараз мають статус об’єкта природно-заповідного фонду України. Обробляти їх категорично заборонено, адже обробка знищує унікальну степову екосистему. Попри це Білгород-Дністровська квартирно-експлуатаційна частина Міноборони здала ці землі в оренду приватним особам саме під вирощування сільськогосподарських культур. Виконувач обов’язків голови Тарутинської райадміністрації Анатолій Серек-Басан каже: за збереження цілини будуть боротися.

«Рішенням сесії обласної ради був створений ландшафтний заказник, площею 5200 гектарів. Сьогодні колишній ландшафтний парк розораний, орють повним ходом. Сьогодні боремося з тим, аби зупинити цю вакханалію. На сьогоднішній день на території Європи це залишився єдиний степ незачеплений – це наш полігон», – стверджує Анатолій Серек-Басан.

На думку експертів із захисту довкілля, земельні роботи у цьому районі дійсно можуть порушити унікальну екосистему. Крім того, попереджає еколог Олена Попова, це може зашкодити життю близько 20 рослин та тварин, занесених до Червоної книги.

«Це єдина така ділянка, де представлена саме зональна степова рослинність. А там, де рослинність – там є і комахи, і дрібні ссавці, і птахи тощо. Тобто, розорюючи цю ділянку, ми знищуємо екосистеми, які є унікальними для України і для Європи», – переконує еколог.

Усі роботи проводять абсолютно законно?

Орачі землі зі свого боку наголошують: по-перше, їм ніхто не казав, що тут заборонено працювати. По-друге – всі районні інстанції про земельні роботи знають і вже давно. Валерій, представник фірми «Пиїне», що обробляє землю, запевняє – всі роботи проводять абсолютно законно.

«Полігон-то я знаю – то полігон. Де заповідник? От Міністерство оборони, поки їм потрібні гроші, вони уклали договір, дали згоду на те, щоб обробляти землю тимчасово. От де заповідник? Покажіть мені, де написано, що заповідник? Вони ж звітують кожні три місяці, квартал – податковій інспекції. І що, податкова інспекція не давала такі дані про те, що там 1400 гектарів людина обробляє, той 200, той гроші здав. Що, держадміністрація не знала про це?» – запитує представник фірми.

А у Міністерстві оборони України наявність об’єктів природно-заповідного фонду на території Тарутинського полігону взагалі заперечують. Начальник управління комунікацій та преси військового відомства Оксана Гаврилюк переконує: землі полігону здають в оренду на законних підставах.

«У 2011-му році рішенням місцевих органів влади всупереч законодавству було оголошено про створення ландшафтного заказника «Тарутинський степ». Але постановою Одеського окружного адміністративного суду у 2012 році рішення про створення заказника визнано протиправним і скасовано», – запевнила Оксана Гаврилюк.

Наразі доля цих земель залишається спірною. Військові намагаються повністю повернути всю територію колишнього полігону у власність оборонного відомства. Місцева ж влада за допомогою поліції фіксує факти земельних робіт і збирається через суд зупинити сільськогосподарську обробку Тарутинського степу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG