Доступність посилання

ТОП новини

Одесі приписали вимоги до Порошенка дати Донбасу особливий статус


Деякі ЗМІ повідомили буцімто Одеса вимагає від президента Петра Порошенка надати Донбасу особливий статус. Таке звернення начебто відправили депутати Одеської міськради. Самі ж депутати групи «Порто-франко» таку інформацію заперечують, а фото із «засідання» – це світлини піврічної давності.

Так, наприклад, сайт «Лента.ру» із посиланням на «Вести» пише:

«Депутатська група Одеської міської ради «За Порто-франко» звернулася до президента України з закликом виконати політичну частину Мінських угод і надати окремим районам Донецької і Луганської областей особливий статус».

У новині самих «Вестей» йдеться про буцімто засідання депутатської групи «За Порто-франко», на якій ухвалили звернення до президента України із закликом активізувати ухвалення змін до Конституції щодо реальної передачі повноважень регіонам України. А також про можливість імплементації режиму «Порто-франко» в Одесі.

У матеріалі «Вестей» є також начебто заява депутата Одеської міськради Володимира Корнієнка такого змісту: «Європейські лідери закликають Україну до початку реальних дій по адміністративно-територіальній реформі. Це необхідно для пошуку нового балансу між центральною владою і регіонами, відродження нормальної України, в якій жителі регіонів почуватимуться комфортно і безпечно».

Новину поширили «Лента.ру», «News Front», korrespondent.net, «Информационный центр», «Рамблер Новости», «Украина.ру» і інші.

Депутат Одеської міськради Володимир Корнієнко повідомив, що ця інформація не відповідає дійсності і заперечив, що таке засідання мало місце. Про це він написав у Facebook.


«Ніколи, ні на одному із засідань групи, не приймалося звернення до президента України із закликом дати Луганській і Донецькій областям особливий статус і, тим більше, визнати їх республіками; ніякого засідання групи найближчим часом не проводилося і не планувалося, ніяких заяв не робилося. Інформація про це в засобах масової інформації не відповідає дійсності».

Засумнівалась в існуванні засідання і інша учасниця групи, народний депутат від «Опозиційного блоку» Лілія Рогачко. Про це пише сайт «Наблюдатель».


Пізніше «Вести» видалили новину.

Слід додати, що «Вести» і інші медіа використали для цієї новини фотографії, які є в Інтернеті на сайті Izmail TV в матеріалі від 14 березня.

Деякі проросійські веб-cайти, подали новину трохи по-іншому. Зокрема «НА-Харьков», на якому неодноразово раніше поширювали дезінформацію, пише: «Уряд України планував ввести зону «Порто-франко» на території Одеської області, проте жителі Одещини запропонували інший варіант. Вони нагадали президенту Порошенко, що за мінськими домовленостями він зобов’язаний надати Донбасу особливий статус. У зв'язку з цим, вони запропонували, щоб цим статусом був «Порто-франко».

У четвер в мережі з’явилась інформація про вихід депутатів фракції «Опозиційного блоку» із групи «За Порто-франко». Таке рішення депутати Одеської міської ради від «Опозиційного блоку» ухвалили у зв'язку з частими політичними провокаціями навколо теми «Порто-Франко» і питання пошуку додаткових стимулів для економічного розвитку міста, йдеться у повідомленні.

Міжфракційне об’єднання «За Порто-франко» з’явилось у березні 2016 року. В нього увійшла фракція «Опозиційного блоку» і фракція «Української морської партії» Сергія Ківалова. Всього в об’єднанні 18 депутатів Одеської міської ради. ЗМІ Одеси писали, що учасники групи вважають створення в місті вільної економічної зони чи не єдиним порятунком в умовах важкої економічної ситуації. У той же час, у групи депутатів є і противники, які називають ідею створення «Порто-франко» просто «красивою вивіскою» для сепаратизму.

Українські ЗМІ у четвер опублікували документ із так-званої зламаної поштової скриньки радника президента Росії Владислава Суркова. В ньому, зокрема аналізують, яка кількість депутатів України підтримала різні «автономістські» проекти у 2015-16 роках. Перший у списку – «Порто-франко». А далі: проект «Спецстатус Запорожской области», проект «Днепропетровская экономическая автономия», проект «Слобожанщина».

XS
SM
MD
LG