Доступність посилання

ТОП новини

Відставка Саакашвілі: чи пізно пити «Боржомі»? (Огляд соцмереж)


Голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі подав у відставку, щоб «почати новий етап боротьби». Що означає такий крок? Саакашвілі більше не може бути в одній команді із президентом, не зміг бути ефективним на цій посаді чи просто «награвся Одесою і кинув»? Радіо Свобода зібрало різні думки політиків, експертів та користувачів соцмереж.

Про відставку керівник Одеської обласної державної адміністрації Міхеїл Саакашвілі заявив під час брифінгу в Одесі. «Хай вони не надіються, що в мене опустяться руки!...», – додав він, говорячи про українську владу.

Ця новина моментально заполонила стрічку соцмереж і мікроблогів Twitter одноманітними повідомленнями з одного речення «Саакашвілі подав у відставку».

Міхеїл Саакашвілі пояснив своє рішення корупцією в регіоні.

«Я пам'ятаю, що Батумі ми стали розвивати лише тоді, коли звільнили Тбілісі від корупціонерів. І Одеса розвиватиметься лише тоді, коли Київ буде звільнений від корупціонерів, які прямо підтримують корупцію і бандитизм, у тому числі і в Одеській області», – сказав він.

«Його запросили бути ручною PR-мавпочкою для імітації змін, а він узяв і послав усіх»

Обговорення відставки Саакашвілі стало топ-темою дня. У соцмережах точаться дискусії, що може означати ця відставка. І поки що думки різні.

«Про що говорить відставка Саакашвілі? Про те, що пізно пити боржомі, коли нирки відвалилися:( Не можна побудувати демократичне врядування в Одеській області, коли у всій Україні процвітає клептократичний олігархат!» – пише народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Віктор Чумак.

Голова політичної партії «ДемАльянс» Василь Гацько вважає, що Саакашвілі – зорієнтований на успіх політик, а його відставка може свідчити про те, що «у вертикалі влади Порошенка хоч трохи суттєві успіхи більше не є для нього можливими. Він просто припинив бути ефективним у відкритому союзі з президентом».

«Його сюди запросили, щоб він був ручною PR-мавпочкою для імітації змін у країні. А він взяв і послав усіх… І при цьому, що нехарактерно для українських публічних людей, назвав усіх по іменах», – зазначає активіст Микола Малуха.

Схожої думки і колишній міністр оборони Анатолій Гриценко:

Народний депутат від «Батьківщини» Ігор Луценко звертає увагу: Саакашвілі прямо вказав на того, кого він вважає джерелом негараздів у державі: на президента.

Чимало тих, хто написав про відставку Саакашвілі, звертають увагу на те, що його не варто ідеалізувати.

І навіть натякають на те, що таким чином Міхеїл Саакашвілі, можливо, вирішив «підзаробити політичних балів» – для подальшого кар’єрного росту.

«Не зміг зробити сам, треба звалити провину на інших»

В Україні Саакашвілі поповнив число тих політиків, після відставки яких залишаються лише спогади про недоречні, ними ж і спровоковані, скандали та невиконані обіцянки, написав голова «Майдану закордонних справ» Богдан Яременко.

«Кейс з Одеською областю виявився для Саакашвілі неуспішним», –вважає громадський активіст Руслан Рохов.

А Сергій Моругін пов’язує відставку Саакашвілі зі «спекуляціями на темі е-декларацій».

«Чому, коли нічого не зміг організувати сам, треба обов'язково звалити провину на інших?» – обурюється політичний експерт Віктор Уколов.

Народний депутат, член колегії МВС Антон Геращенко написав, що відставка Саакашвілі не була для нього несподіванкою.

А депутат від «Блоку Петра Порошенка» Олексій Гончаренко поширив ось таке відео:

«Перший порохобот, який не повірив Порошенку»

Відставка найпопулярнішого голови ОДА в Україні не обійшлася без гумору.

Тим більше, події відбуваються в столиці гумору Одесі:

Дехто жартома пов’язує відставку Саакашвілі з виборами у США. У різних варіаціях.

Або з ще однією топ-темою останнього часу – #SurkovLeaks

У соцмережах пригадали конфлікт Міхеїла Саакашвілі з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим і почали знову поширювати відео їхньої суперечки під час засідання Ради реформ у грудні 2015 року.

І припустили, що Аваков (зі своєю задекларованою колекцією дорогих вин) чи не найбільше буде святкувати відставку Саакашвілі.

У травні 2015 року президент України Петро Порошенко указом надав громадянство Саакашвілі, після цього його призначили головою Одеської ОДА.

  • Зображення 16x9

    Любов Багацька

    Web/SMM-редактор програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший»). На Радіо Свобода з квітня 2014 року. Закінчила Інститут журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Займалася громадською діяльністю. Працювала літературним редактором (Видавництво «Махаон-Україна»), культурним та книжковим оглядачем. Дописувала у видання «Українська правда», «День», «Український тиждень», «Zaxid.net», «Україна молода», УНІАН, «Лівий берег», «Літературна Україна» та інші.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG