Доступність посилання

ТОП новини

Як протидіяти спецслужбам Росії, які прагнуть знищити Україну?


Українські прикордонники ведуть спостереження на державному кордоні з Росією
Українські прикордонники ведуть спостереження на державному кордоні з Росією

Київ – У Харкові з 4 до 20 листопада оголошено підвищену терористичну загрозу, заявляють у міській раді. Вони посилаються на інформацію СБУ, згідно з якою проросійські організації закликають харків’ян приходити на акції, приурочені до свят, які відзначають у Росії у ці дні. Кураторами таких акцій найчастіше виступають російські спецслужби та їхні агенти впливу на місцях, зазначають у СБУ. Західні фахівці додають: російські спецслужби активно діють і в Європі, підриваючи єдність європейських лідерів при вирішенні «українського питання» і перетворюючи політиків і бізнесменів в «агентів впливу Кремля».

Завдання російської сторони – дестабілізувати ситуацію в Україні і «примусити» її до миру, вважають у Києві. Терористичні акти на території України, дестабілізація ситуації усередині країни і, в ідеалі, зміна державного устрою – такі завдання стоять перед російськими спецслужбами на території України, зазначають фахівці. Ключові напрями діяльності спецслужб Росії та їхніх агентів – це керівники державних установ, силового блоку, лідери політичних партій і громадських організацій. Про це розповів військовий експерт, почесний голова правління Об'єднання ветеранів розвідки України Олександр Скіпальський.

Українські спецслужби й оборонне відомство – це ті об’єкти, які представляють найбільший інтерес, оскільки в них зароджуються плани протидії
Олександр Скіпальський

«Наші, тобто українські спецслужби й оборонне відомство – це ті об’єкти, які представляють найбільший інтерес, оскільки в них зароджуються плани протидії. Також, враховуючи стан української влади, у центрі уваги ФСБ є вищі ешелони влади, такі як Адміністрація президента. Кабінет міністрів, Верховна Рада і Рада національної безпеки та оборони України», – розповів Радіо Свобода Скіпальський.

Відновідно до матеріалів контррозвідки СБУ, у період від літа 2015-го до літа 2016 року відкрито майже чотириста кримінальних проваджень, за якими під слідством перебувають тридцятеро агентів російських спецслужб. Серед них – колишній заступник начальника Генерального штабу АТО, підполковник Національної гвардії та кілька українських військовослужбовців.

На сьогодні до 9 років ув’язнення засуджено кадрового співробітника ГРУ Генштабу Збройних сил Росії, який вербував громадян України і намагався отримати таємну документацію про зразки сучасного озброєння ЗСУ. Громадянин України – колишній офіцер повітряних сил – покараний до 12 років в’язниці за передачу росіянам інформації про маршрути польотів військових літаків. Про це СБУ повідомило на своєму сайті.

Як повідомив радник голови СБУ Юрій Тандіт, за останні півтора роки українська сторона знищила двадцять диверсійних груп і ліквідувала (попередила) близько двохсот терористичних актів. У таких випадках СБУ співпрацює з Міністерством оборони і Міністерством внутрішніх справ. Посильну допомогу надають волонтери, наголосив Тандіт в ефірі «5-го каналу».

Кремль намагається дестабілізувати ситуацію усередині України – Турчинов

Українські спецслужби також заявили про зрив кількох серйозних спроб російських спецслужб дестабілізувати ситуацію в окремих регіонах України, а не лише у зоні бойових дій на Донбасі. Наразі їм вдалось заблокувати наміри російських «колег» та їхніх агентів в Україні утворити, серед іншого, сепаратистські «Народну раду Бессарабії», «Народну раду Миколаєва». Не вдалось російським спецслужбам і «протягнути» ініціативу – внести законопроекти щодо федералізації цих земель.

Про це, серед іншого, говорив і голова СБУ Василь Грицак під час перебування на Одещині 4 листопада. Він повідомив, що СБУ має в розпорядженні матеріали про плани Росії з дестабілізації ситуації в 10-15 регіонах України упродовж листопада. Російські спецслужби та їхні агенти в Україні у цих регіонах буквально «розписали деталі і сценарії», зазначив керівник СБУ.

Розписані детальні сценарії у 10-15 регіонах України: хто, що і як має робити. Розписані бюджети
Василь Грицак

«Розписані детальні сценарії у 10-15 регіонах України: хто, що і як має робити. Розписані бюджети. Росія не залишає своїх намірів дестабілізувати ситуацію всередині нашої держави», – заявив Грицак.

Керівництво Росії сподівається не лише розхитати ситуацію в Україні, а і знищити її державність, що є головною метою гібридної війни, яку Росія розв’язала проти України. Про це заявив секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Турчинов під час однієї з прес-конференцій.

Акцент робиться на дестабілізації ситуації усередині країни. Росія робить акцент на внутрішню дестабілізацію
Олександр Турчинов

«Сьогодні реалізується (він є найбільш імовірним) гібридний сценарій, тобто, це коли продовжується порушення Мінських угод, продовжуються обстріли, продовжуються спроби якихось локальних наступів. У той же час акцент робиться на дестабілізації ситуації усередині країни. Росія робить акцент на внутрішню дестабілізацію. Це дуже небезпечний формат і, на превеликий жаль, він нині активно випрацьовується», – наголосив Турчинов.

Український патріотизм проти російських спецслужб

Як протидіяти російським спецслужбам, наразі чіткої відповіді фахівці не дають. Олександр Скіпальський вважає, що необхідна люстрація у силовому блоці: треба, щоб на зміну «паркетним генералам» та офіцерам, які працювали за часів президентства Віктора Януковича у системі СБУ чи Міністерства оборони, прийшли працівники-патріоти з сучасними знаннями і досвідом, набутим за ці більш як два роки гібридної війни Росії проти України. До того ж, необхідно позбутися кадрових призначень за принципом лояльності до чинної влади, і то не лише у спецслужбах, зазначає експерт в інтерв’ю Радіо Свобода.

У таких структурах повинні працювати люди виключно з високою патріотичною свідомістю
Олександр Скіпальський

«Кадрова політика в Україні формується за принципом особистої відданості, і то майже в усіх сферах діяльності. А найголовніше – це виховання (кадрів – ред.), виховання співробітників, які повинні бути абсолютно найбільшими патріотами України. Адже у таких структурах повинні працювати люди виключно з високою патріотичною свідомістю, а далі це розповсюджується і на їхні ресурси, на всіх тих, з ким хлопці з спецслужб працюють», – запропонував Скіпальський.

Юрій Тандіт вважає за необхідне долучати до боротьби проти ФСБ не лише ресурс СБУ, МВС і Міністерства оборони, а й українських патріотів, які допомагають українським «бійцям невидимого фронту» на територіях, тимчасово окупованих росіянами на Донбасі і в анексованому Росією Криму.

Є українські патріоти на території Російської Федерації, і таких чимало в анексованому Криму
Юрій Тандіт

«Ми діємо дуже ефективно, дуже багато патріотів, які допомагають нам, при цьому вони перебувають за лінією розмежування, є українські патріоти на території Російської Федерації, і таких чимало в анексованому Криму. Ми всі працюємо на результат. А результат – це, щоб ми зберегли наш дім, Україну. І у цьому сенсі ми будемо використовувати всі законні методи», – наголошує Тандіт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG