Доступність посилання

ТОП новини

Затриманого НАБУ екс-посадовця «Електроважмашу» відпустили під заставу


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Затриманого Національним антикорупційним бюро колишнього співробітника державного підприємства «Електроважмаш» Романа Довгого суд у Києві відпустив під заставу близько 2,4 мільйона гривень. Окрім того, його зобов’язали тимчасово здати свої закордонні паспорти, що було зроблено просто в залі суду.

Заставу потрібно заплатити у п’ятиденний термін. За словами Романа Довгого, гроші обіцяв внести теперішній його роботодавець – ТОВ «Укртеплопром».

Прокурор у кримінальному провадженні Василь Кричун зазначив у коментарі Радіо Свобода, що запобіжний захід, на його думку, є занадто м’яким, однак рішення, оскаржувати чи не оскаржувати цю ухвалу суду, він сьогодні не готовий озвучити.

Кричун просив суд призначити заставу у 37 мільйонів гривень. Саме такими, на думку НАБУ, є збитки, завдані діяльністю Романа Довгого на посаді заступника директора зі стратегії і маркетингу «Електроважмашу».

Тим часом сам підозрюваний та його адвокати заявляють, що жоден із договорів, про які йдеться у справі, не був визнаний судом недійсним, отже, за їхніми словами, Довгий діяв абсолютно законно.

Адвокати Оксана Кобзар та Назар Кульчицький під час засідання апелювали до того, що їхній клієнт за час, поки триває провадження, кілька разів виїжджав за кордон і повертався, а також завжди приходив на допити, тому, на їхню думку, наміру переховуватись від слідства не має. Окрім того, вони звертали увагу на те, що Роман Довгий сам виховує і утримує двох дітей.

Романа Довгого затримали детективи НАБУ 8 листопада. У бюро повідомили про викриття схеми, за якою службові особи «Електроважмашу» за попередньою змовою з керівниками двох підставних компаній у період від 2014 до 2015 року продали електродвигун постійного струму фактично за собівартістю (1,39 мільйона гривень) з подальшим перепродажем його за ринковою ціною до Казахстану – за понад 3 мільйони доларів США. За даними НАБУ, у результаті цих дій державне підприємство зазнало збитків на суму 37,2 мільйона гривень.

Окрім Романа Довгого, за даними бюро, про підозру повідомили також керівникові згаданих двох підприємств, однак той, як повідомив прокурор під час нинішнього засідання, виїхав за кордон і не повертається.

Державне підприємство «Електроважмаш» належить до сфери управління Міністерства економічного розвитку і торгівлі України. Воно виробляє обладнання для багатьох видів електростанцій: гідро- та турбогенератори для теплових і атомних електростанцій. Другий основний різновид продукції – тягове обладнання для тепловозів і електровозів.

Раніше журналісти програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший», з’ясували, що «Електроважмаш» втрачає сотні мільйонів гривень надходжень від експортних контрактів через посередників в офшорних зонах, на яких осідають гроші.

XS
SM
MD
LG