Доступність посилання

ТОП новини

Як зміняться повноваження поліцейських після впровадження «презумпції правоти»?


Київ – Збільшення допустимого терміну адміністративного затримання, розширення переліку підстав зупинки транспортних засобів та зобов’язання неухильно дотримуватись вимог поліцейських – ці та інші новації пропонує ухвалити Національна поліція на законодавчому рівні. Як повідомляють у відомстві, вже напрацьовано законопроект – питання полягає тільки в тому, яким чином його внесуть на розгляд до Верховної Ради. Громадські організації, тим часом, висловлюють занепокоєння планами розширення повноважень силовиків без встановлення адекватних запобіжників проти свавілля щодо громадян.


Між тим, напередодні депутат Ігор Луценко оприлюднив інший документ, який виглядає як порівняльна таблиця. Частина пунктів там збігається, але оприлюднений Луценком документ – більш детальний, і містить більше положень, зокрема, щодо застосування спецзасобів.

Йдеться про точкові зміни до чинного законодавства – Бушуєв

За словами заступника голови Нацполіції Костянтина Бушуєва, проект закону вже фіналізований і готовий до внесення до парламенту – питання в тому, як і ким це буде зроблено. Водночас, він зазначає, що не бачив оприлюдненої Луценком порівняльної таблиці, тому не може сказати, чи дійсно саме це пропонується змінити.

Ми говоримо про формування певного балансу: не тільки прав, а й обов’язків
Костянтин Бушуєв

«Насправді дійсно йдеться про точкові зміни до чинного законодавства, які передусім мають на меті гарантування професійної діяльності поліції і визначення чіткого алгоритму дій як поліцейського, так і громадянина. Ми говоримо про формування певного балансу: не тільки прав, а й обов’язків», – зазначає Бушуєв.

За словами поліцейського, минулого тижня ініціювали громадське обговорення згаданого законопроекту, і зараз триває щодо цього дискусія.

Втім, громадські організації висловлюють протилежну думку – насамперед, тому що, за їхніми словами, повного тексту законопроекту у відкритому доступі ніде немає.

Зокрема, «Реанімаційний пакет реформ» оприлюднив 11 листопада заяву, у якій закликав ініціювати громадське обговорення змін до законів, які стосуються поліції, оскільки в оприлюднених документах йдеться про ймовірне розширення повноважень, але «при цьому не названі жодні запобіжники від зловживань поліцейських».

Перед цим звернення такого змісту публікувала експертна група «Поліція під контролем». Вони ж подали аналіз найбільш проблемних, на їхню думку, змін до повноважень поліцейських, які озвучувались раніше.

Експерт групи Михайло Каменєв, зокрема, переконаний, що повноважень у поліції сьогодні достатньо.

Зараз пропонується інша схема: я зупиняюсь, у мене беруть моє посвідчення водійське – взяли і пішли
Михайло Каменєв

«У нас зараз збалансована ситуація: я – водій, мене зупиняє поліцейський, у нього законна вимога – пред’явити документи, я пред’являю, – наводить він приклад. – Якщо ж вимоги поліцейського у подальшому незаконні – я спокійно їду далі. І поліцейський мене буде переслідувати тільки в тому випадку, якщо я вчинив щось незаконне. А зараз пропонується інша схема: я зупиняюсь, у мене беруть моє посвідчення водійське – взяли і пішли. Якщо я впевнений у своїй правоті, як я поїду далі?»

За словами Костянтина Бушуєва, у цьому випадку реалізації «презумпції правоти» йдеться про технічну можливість виконати перевірку документів – щоб перевірити за базами даних, недостатньо просто глянути на них.

У Британії представники громади можуть цілодобово відвідувати відділки – Черноусов

Розширення повноважень без відповідного механізму контролю – це крок у бік поліцейської держави, вважає експерт Харківського інституту соціальних досліджень Андрій Черноусов.

Буде складніше доводити свою невинуватість, буде складніше захищати свої права, буде складніше опротестовувати чи оскаржувати рішення поліцейського
Андрій Черноусов

«Якщо говорити простою мовою, буде складніше доводити свою невинуватість, буде складніше відстоювати свої права, буде складніше опротестовувати чи оскаржувати рішення поліцейського. І якщо вони кажуть, що це на підтримку реформи і на підтримку нової поліції – аж ніяк. Всі ці зміни будуть стосуватися усіх поліцейських. І якщо вас будуть підозрювати у скоєнні адміністративного правопорушення, то вас триматимуть не 3 години, а 24, і шансів, що з вами будуть погано поводитись, не будуть годувати, не дадуть вийти в туалет – в рази більші», – пояснює він.

За словами Черноусова, окремі країни мають довший термін адміністративного затримання: і 6, і 12 годин – але за цим стоїть жорсткий судовий контроль. Водночас, в Україні, на його думку, суди не завжди здатні виконувати цю функцію.

«Більше того – там наявні різні форми контролю. Наприклад, якщо ми беремо Сполучене королівство, там є механізми відвідування, коли підрозділи поліції можуть бути відвідані представниками місцевої громади у будь-який час доби, тобто вони можуть пересвідчитись у тому, що з цими людьми все добре, поки вони перебувають у поліцейській дільниці. У нас поки що ці системи не дуже розвинені. Які мають бути механізми? Ми кажемо про децентралізацію поліції. Має бути місцева поліція, яка буде підзвітна громаді, де начальник поліції буде підпорядкований міському голові. Тому що це у всьому світі так», – каже Черноусов.

Однозначно, це потрібно робити, і навіть у профільному указі президента це є, але нині цього не відбувається зауважує Михайло Каменєв.

«Тому що створили міжрегіональні органи, у які неможливо людей набрати. Бо в законі написано: є поліцейські комісії, для відбору в областях. Як набирати людей у міжрегіональні органи?»

Насправді децентралізації не уникне жодна зі сфер суспільного життя, з часом вона прийде і до поліції, коли буде зрозумілим механізм, як це зробити, каже Костянтин Бушуєв.

«Зараз здійснюється добір до патрульної поліції як міжрегіонального органу. Сьогодні оголошено набір на 1090 посад, набір відбувається, я вас запевняю», – зазначає поліцейський.

Водночас, він погоджується, що громада повинна брати активну участь у питаннях контролю за діяльністю правоохоронних органів.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG