Доступність посилання

ТОП новини

Закликаю чиновників і політиків не втручатися в роботу поліції – реформатор Деканоїдзе йде у відставку


Хатія Деканоїдзе
Хатія Деканоїдзе

Україна втратила ще одного члена грузинської команди реформаторів – після Міхеїла Саакашвілі у відставку пішла голова Національної поліції України Хатія Деканоїдзе. Про свої плани вона нічого не розповідає і визнає – повністю побороти корупцію в поліції не вдалося. Подальше реформування правоохоронної системи можливе тільки після реформи судів і прокуратури, заявила вона у прощальній заяві.

Голова Національної поліції України Хатія Деканоїдзе пішла у відставку – вона обіймала цю посаду з 4 листопада минулого року. Неможливо суттєво змінити правоохоронну систему країни без реформ прокуратури і судів, заявила вона в своїй останні промові у ролі керівника Національної поліції.

​Деканоїдзе була одним з керівників процесів перетворення міліції в Національну поліцію, переатестації усіх працівників МВС, формування нової патрульної поліції тощо. На сьогоднішній день патрульні працюють у 32 містах України. У своїй заяві про відставку Деканоїдзе назвала одним зі своїх головних досягнень незалежність роботи поліції від політиків і боротьбу із корупцією всередині самої структури – за минулий рік новостворена система внутрішньої безпеки відкрила понад тисячу проваджень проти працівників поліції.

Заява про відставку Деканоїдзе: основні меседжі (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

Нам не вдалося викорінити корупцію. Щоб зачистити від корупції і зловживань найбільший правоохоронний орган країни, потрібно кілька років роботи і політична воля
Хатія Деканоїдзе

​З 1 грудня 2016 року в Київській області запрацює експериментальний проект детективів – об’єднання слідчих і оперативних працівників. Втім, Деканоїдзе визнала – зробити вдалося не все. Вона також висловила співчуття родинам загиблих і постраждалих поліцейських.

«Я буду чесною і скажу, що нам не вдалося викорінити корупцію в правоохоронних органах. Я ненавиджу її і робила все, щоб усі мої колеги ставилися до корупції на будь-якому рівні так само. Але, щоб зачистити від корупції і зловживань найбільший правоохоронний орган країни, потрібно кілька років роботи і політична воля. Ми заклали основу реформ і я дуже сподіваюсь, що зміни на цьому не зупиняться», – заявила екс-керівник Національної поліції.

​Для подальшого реформування правоохоронної системи, на думку Деканоїдзе, потрібно реформувати прокуратуру і суди, потрібно гідно фінансувати роботу поліції, і потрібно не допускати втручання в роботу правоохоронців ані чиновників, ані політичних діячів. Я не хотіла виносити сміття з хати, зазначила вона, тому що є державною людиною. Наступного керівника Національної поліції треба обирати на відкритому конкурсі, вважає Деканоїдзе.

Свого першого заступника Вадима Трояна вона не вважає незалежним від політиків і не бачить новим керівником правоохоронної структури. Деканоїдзе також не коментує можливість приєднатися до нової команди Міхеїла Саакашвілі – тиждень тому екс-президент Грузії подав у відставку з посади голови Одеської обласної державної адміністрації і заявив про створення нової партії. Разом із ним у відставку пішов керівник одеської поліції – Ґіорґі Лорткіпанідзе.

​«Я не політик, мені закон про Національну поліцію забороняє бути політиком. Я була тільки менеджером у правоохоронній системі. Про своє майбутнє я розповім у майбутньому. Сьогодні я хочу зайнятися своїм сином і своїм здоров’ям, а потім вже зустрінемось», – заявила Деканоїдзе.

Хатія Деканоїдзе народилася в 1977 році в Тбілісі, отримала вищу освіту у Тбіліському державному університеті на факультеті міжнародних відносин та права. Додаткове навчання Деканоїдзе отримувала в Центрально-Європейському університеті і Корпорації RAND у 1990-х і 2000-х роках.

Із 2007 по 2012 роки Деканоїдзе працювала в Грузії разом із тодішнім президентом Міхеїлом Саакашвілі – спочатку очолювала новостворену Академію поліції при Міністерстві внутрішніх справ, а останні півроку була міністром освіти. Після перемоги на виборах партії «Грузинська мрія» вона подала у відставку. Наприкінці 2014 року майбутній керівник Національної поліції переїхала до Києва і працювала радницею міністра внутрішніх справ Арсена Авакова і його заступниці, також грузинки, Еки Згуладзе.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG