Доступність посилання

ТОП новини

«Мої дорогі, рідні Українці… Моя функція виконана»


Хатія Деканоїдзе
Хатія Деканоїдзе

Хатія Деканоідзе

(До Вашої уваги повний текст прощальної заяви Хатії Деканоїдзе, яка заявила про свою відставку з посади голови Національної поліції України)

Рік тому на прохання керівництва країни я обійняла посаду голови Національної поліції України. Це був складний виклик і складне завдання. Мені і нашій команді потрібно було практично з нуля створювати новий державний орган – перетворити міліцію в Національну поліцію і повернути довіру суспільства до структури, яка протягом багатьох років дискредитувала себе в очах громадян.

Вперше за всю історію України керівником правоохоронного органу стала не просто цивільна особа, а й політично незалежна людина. Не захищаючи власні інтереси, інтереси політиків, поліція стала органом, головною цінністю якої є людина, її права і безпека.

Незважаючи на важку економічну ситуацію, війну, неконтрольоване переміщення зброї, корупцію, нереформовані суди і прокуратуру, нам вдалося не тільки стабілізувати і утримати ситуацію під контролем, але й почати реальні зміни в системі.

Ми не працювали на публіку, багато зі зробленого нами залишалося непоміченим. Сьогодні я б хотіла звернути увагу на те, що нам вдалося зробити і вимагає подальшого розвитку і серйозної політичної підтримки:

• Менше ніж за рік ми розробили і впровадили абсолютно нову структуру Національної поліції України, яка стала основою створення нового державного інституту;

• Вперше в історії правоохоронних органів ми провели тотальну переатестацію співробітників. Цей процес багато критикували, він не був досконалим, але і тоді, і зараз я переконана, що іншого способу очистити систему у нас не було. По суті, атестація стала першим кроком до суспільства і відкритої оцінки діяльності державних органів;

• Нами був створений незалежний рекрутинговий центр, через який сьогодні здійснюється не тільки набір у патрульну поліцію, але і на всі інші посади Національної поліції України;

• Ми завершили формування патрульної поліції, яка тепер працює вже в 32 (тридцяти двох) містах країни, показуючи нові стандарти взаємовідносин держави і людини;

• Під моїм особистим керівництвом була створена незаангажована, ефективна структура внутрішньої безпеки Національної поліції, яка тільки за минулий рік відкрила понад 1000 справ проти корупції в органах поліції, в тому числі щодо вищих посадових осіб системи;

• У Національній поліції з’явилося управління щодо захисту прав людини і імплементована система електронного контролю за дотриманням прав затриманих в ізоляторах тимчасового тримання;

• Нами розроблена і впроваджена система прозорих, відкритих конкурсних відборів слідчих, дільничних і оперативних співробітників із числа простих громадян, а також система перепідготовки діючих слідчих та дільничних за міжнародними стандартами. А з 1 грудня запускається пілотний проект детективів у Київській області – функціональне об’єднання слідчих і оперативних співробітників.

Це те, що ми зробили все за рік. Це не все, а основне. Але найбільшим досягненням я вважаю те, що мені вдалося довести: поліція повинна бути чесною, порядною, відкритою і з людським обличчям!

Жоден начальник обласного управління, жоден керівник управлінь або департаментів, жоден поліцейський в країні не може сказати, що я віддавала злочинні накази чи покривала злочини.

Так, у нас були проблеми, конфлікти і все ще є недоліки. Але ми жодного разу не відвернулися від труднощів, не дотримувалися принципу кругової поруки і не ігнорували скарги, які чули.

І я пишаюся тим, що довіра населення до Національної поліції зросла, а поліцейські готові працювати за новими принципами.

Але я б хотіла залишатися відвертою до кінця і сказати також про те, що нам не вдалося зробити.

На мій превеликий жаль, нам не вдалося уникнути втрат і трагедій. Я висловлюю свої глибокі співчуття сім’ям і близьким усіх постраждалих.

Я буду чесна і скажу, що нам також не вдалося викорінити корупцію в наших органах.

Особисто у мене корупція на будь-якому рівні викликає огиду, і я робила все, щоб такі ж почуття відчували всі, хто зі мною працював. Але очистити від корупції і зловживання владою найбільший правоохоронний орган країни – це набагато складніше завдання, що вимагає не одного року роботи і жорсткої політичної волі. Ми заклали основи, і я дуже сподіваюся, що на цьому перетворення не зупиняться.

Я також хотіла б зупинитися на трьох важливих складових, без яких я не бачу можливості створення і розвитку справді незалежної і ефективної Національної поліції.

Перше – це необхідне і достатнє фінансування. Ми можемо нескінченно реформувати систему, застосовувати сучасні практики, звільняти старих і наймати нових співробітників. Але! Голі й босі, без паперу і бензину, без сучасних технологій і належного соціального забезпечення, поліція не зможе працювати ефективно.

Друге – це реформа органів прокуратури та судів, без яких я не бачу можливості істотно змінити всю правоохоронну систему в країні. Існуючий порядок речей рано чи пізно призведе і вже призводить до ціннісних конфліктів між тими, хто хоче змінюватися, і тими, хто застряг у минулому.

І останнє, але не менш важливе. Це все ще збереглися традиції втручання в роботу поліції політиків. Я не виносила сміття з хати, я держслужбовець. Але вважаю своїм обов’язком звернутися до політиків і чиновників на всіх рівнях – починаючи від народних депутатів і закінчуючи найвищими кабінетами з проханням і навіть вимогою – відмовитися від втручання в роботу Національної поліції.

Не можуть і не повинні призначення у правоохоронних органах узгоджуватися з політиками; не можуть і не повинні політики використовувати або намагатися використовувати сили правопорядку для захисту своїх політичних інтересів. Без розуміння цього країна рано чи пізно знову буде приречена на протистояння суспільства і влади.

Мої дорогі, рідні Українці, в рамках своїх повноважень я зробила все, що в моїх силах, щоб всі ці принципи дотримувалися. Я, як і обіцяла, протягом року створила фундамент для розвитку нової Національної поліції і залишалася вірною вам і вашим інтересам до останньої хвилини своєї роботи.

Моя функція виконана. Але, на жаль, моїх волі і повноважень було недостатньо для реалізації змін. У зв’язку з чим, я заявляю про свою відставку. І вважаю за необхідне в найкоротші терміни провести відкритий і прозорий конкурс на посаду нового глави Національної поліції України.

Я вдячна всій своїй команді і всім поліцейським, які не дивлячись ні на що, продовжують виконувати свій обов’язок, дотримуючись присяги.

Я також вдячна громадськості, журналістам і всім, хто був з нами за Вашу щиру підтримку, об’єктивну критику та віру.

Окремо я б хотіла подякувати нашим міжнародним партнерам та всім дипломатичним представництвам за допомогу і сприяння.

Але найбільшу подяку я хочу висловити всьому українському народу – за підтримку, розуміння і терпіння. Сподіваюся, що виконана мною робота дасть поштовх подальшому розвитку Національної поліції і створення нової країни, якщо на те буде політична воля.

Оригінал заяви Хатії Деканоідзе – на її сторінці у фейсбуці

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG