Доступність посилання

ТОП новини

Мустафа Джемілєв: Звільнення Криму – це лише питання часу


Мустафа Джемілєв
Мустафа Джемілєв

У вівторок, 15 листопада, комітет Генеральної асамблеї ООН розгляне резолюцію щодо порушень прав людини в окупованому Росією Криму. У грудні резолюцію винесуть на голосування Генеральної асамблеї ООН. Практичним втіленням документа може бути моніторингова місія, яка контролюватиме ситуацію з порушенням прав людини в Криму, кажуть в українській делегації, яка прибула в офіс ООН для підтримки документа. У складі делегації – народний депутат, лідер кримських татар Мустафа Джемілєв. В ефірі «Голосу Америки» він розповів, чого очікує від резолюції та Організації об’єднаних націй загалом.

– У резолюції, котру має розглянути третій комітет Генеральної асамблеї ООН, йдеться про грубі порушення прав людини на окупованих територіях у Криму. Це незаконні арешти та обшуки, вбивства людей, повне встановлення тоталітарного терористичного режиму. Серед вимог – допуск міжнародних моніторингових організацій, які могли би дати оцінку поточної ситуації щодо прав людини. Сподіваюсь, що ця резолюція буде ухвалена, а наступного місяця, у грудні, буде розглядатися Генеральною асамблеєю ООН.

Наше завдання – зробити так, щоб якомога більше країн підтримали цю резолюцію

Наше завдання – зробити так, щоб якомога більше країн підтримали цю резолюцію. Хоча розуміємо, що є країни, у тій чи іншій мірі залежні від Російської Федерації, а є країни, де ситуація з правами людини подібна до тієї, яку ми спостерігаємо нині у Криму, скажімо, Північна Корея – важко сподіватися, що вона підтримає нашу резолюцію. Більшість країн, які не хочуть конфронтації або погіршення відносин з Росією, очевидно просто утримаються. Так чи інакше, я думаю, резолюція буде ухвалена.

– Якщо місія ООН запрацює, якою, як Ви гадаєте, буде її склад та формат роботи? Чого чекаєте від цієї місії?

Висловити іншу точку зору там дуже небезпечно

– З моменту окупації, а сьогодні 659 день окупації, вільні місії на окуповані території, як правило, не допускали. Або допускали такі групи, такі делегації, з якими була попередня домовленість про те, що вони напишуть прийнятні для Російської Федерації якісь підсумкові документи. Я дуже сподіваюся, що місія ООН усе-таки буде допущена, але особливої впевненості у цьому немає. Якщо ця місія буде допущена, то сценарій буде таким: вони зустрічаються, як правило, з представниками окупаційної влади, колаборантами, які розповідають, як щасливо живуть зараз на окупованих територіях. А висловити іншу точку зору там дуже небезпечно. Там доведеться дуже ретельно працювати, це робота не одного і не двох-трьох днів.

– Світові лідери й українські політики загалом уникають відповіді на питання, коли Крим повернеться до України: говорять про роки, десятиліття. Що Ви думаєте з цього приводу, коли Крим може повернутися до України?

Ми обов’язково звільнимо Крим – не тільки Крим, але усі території, окуповані Росією і тими формуваннями, які вона створює на сході нашої країни

– Росія – непередбачувана країна: може сьогодні ввечері, може за тиждень, а може біс його знає коли – на все воля Аллаха. Але, зазвичай, агресія закінчується у тій країні, яка здійснює цю агресію. Я думаю, ми обов’язково звільнимо Крим – не тільки Крим, але усі території, окуповані Росією і тими формуваннями, які вона створює на сході нашої країни. Але питання про терміни залежить не тільки від самої України – ми, звичайно, докладатимемо усіх зусиль – але й від світової спільноти, від дій провідних країн. Розмови, які зараз точаться про те, що, мовляв, треба зняти санкції, тому що це завдає економічних збитків, висловлюють, на мою думку, дуже недалекоглядні країни і політики: якщо зараз не вжити рішучих заходів проти агресора, то розплата буде дуже великою і дорогою. Не тільки у фінансовому плані, а й стосовно людських життів. Ми розраховуємо на далекоглядних політиків.

– Поки Ви у Нью-Йорку, чи була у Вас можливість або може Ви збираєтесь поспілкуватися із людьми з оточення новообраного президента Сполучених Штатів Дональда Трампа? У нього були досить різкі заяви стосовно Криму.

– Так, дійсно, Трамп заявляв про те, що він буцімто чув, що в Криму був референдум і що жителі Криму нібито самі захотіли бути під окупацією. Але я думаю, що це через непоінформованість пана Трампа. Думаю, його оточення його поінформує. Республіканська партія завжди підтримувала Україну більше, ніж Демократична, тому особливого песимізму в нас немає. Поки що серйозних зустрічей з людьми з оточення новообраного президента не було, але ми плануємо. У нас в середовищі Республіканської партії є дуже впливові люди, зокрема Маккейн, який дуже добре знає ситуацію – ми будемо з ними зустрічатися і доносити нашу точку зору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG