Доступність посилання

ТОП новини

Нацгвардія України вже відповідає стандартам НАТО – Юрій Аллеров


Командувач Національної гвардії України, генерал-лейтенант Юрій Аллеров, Сакраменто, Каліфорнія, 12 листопада 2016 року
Командувач Національної гвардії України, генерал-лейтенант Юрій Аллеров, Сакраменто, Каліфорнія, 12 листопада 2016 року

Ксенія Кириллова

У минулі вихідні в столиці штату Каліфорнія Сакраменто відбувся вечір під назвою «Захистимо Україну», присвячений співпраці Національної гвардії штату Каліфорнія (California Army National Guard) з української Нацгвардією. Командувач Національної гвардії України, генерал-лейтенант Юрій Аллеров розповів в інтерв'ю Радіо Свобода про основні аспекти цієї співпраці і про ту допомогу, яку американці надали в поліпшенні боєздатності української армії.

Генерал нагадує: у 2014 році Національна гвардія утворилася на основі внутрішніх військ і добровольчих батальйонів, які формувалися на Майдані. Зараз це, відповідно до закону, військове формування з правоохоронними функціями і входить до складу МВС. Однак, незважаючи на те, що Нацгвардія не перебуває в армійському підпорядкуванні, американці наполягли на тому, щоб змінити всю систему підготовки бійців.

Систему підготовки солдатів довелося повністю міняти

«Восени 2014 року ми проводили спільне навчання особового складу. Зі США приїхала сотня десантників, і вони особисто займалися з нашими солдатами. Це індивідуально-системний підхід, при якому з кожним бійцем працює інструктор. Раніше у нас в принципі не було системи інструкторів. В армії старого зразка вважалося, що командир взводу і сержант – це універсальні фахівці, що на практиці виявилося зовсім не так. Відповідно, систему підготовки солдатів довелося повністю міняти. Тепер ми покладаємо її на інструкторів», – пояснив він.

За словами Юрія Аллерова, після згаданих тренінгів в Україну зі США не раз приїжджали фахівці з окремих напрямків, в тому числі в галузі військової медицини, вибухотехніки, зв'язку тощо. Вони, в свою чергу, готували місцевих інструкторів, які вже безпосередньо займалися навчанням бійців.

Вивчаючи американський досвід, ми намагаємося перейняти стандарти НАТО. І нам це вдається

«Таким чином ми використовували американський досвід, їхню модель і їхній рівень підготовки. Ця співпраця триває і далі. Ми, наприклад, плануємо проводити спільні навчання, оскільки однією з передбачених законом місій нашої Нацгвардії є, в тому числі, проведення міжнародних операцій. Однак, щоб повноцінно брати участь в спільних операціях в Іраку або в Афганістані, нам потрібно налагодити тісний контакт, а для цього необхідно уніфікувати комунікацію, управління штабами, зв'язок, мати загальну тактику. Саме цим ми і займаємося зараз, вивчаючи американський досвід, ми намагаємося перейняти стандарти НАТО. І нам це вдається», – зазначив Юрій Аллеров.

Командувач Національної гвардії України Юрій Аллеров дає подарунок командувачу Національною гвардією Каліфорнії Девіду Болдвіну на знак вдячності за співпрацю
Командувач Національної гвардії України Юрій Аллеров дає подарунок командувачу Національною гвардією Каліфорнії Девіду Болдвіну на знак вдячності за співпрацю

За словами українського генерала, в Каліфорнії на нього справив велике враження навчальний центр, в якому проходять підготовку військовослужбовці американської Національної гвардії.

Американські інструктори проводили окремі заняття з кандидатами на посаду сержанта, оскільки не кожна людина здатна керувати іншими

«Ми будемо створювати такі ж центри у себе: з сучасними підходами, з новими технологіями, з тренажерами і так далі. Окремо потрібно сказати про велику допомогу американців в підготовці сержантів і лідерів малих груп, здатних аналізувати ситуацію і приймати окремі тактичні рішення, виходячи з бойової обстановки. Американські інструктори проводили окремі заняття з кандидатами на посаду сержанта, оскільки не кожна людина здатна керувати іншими. Таким чином вони спочатку вибирали лідерів, і потім вже робили з них сержантів», – розповідає він.

Окремо український генерал виділяє допомогу союзників в організації системи логістики. За його словами, раніше половина допомоги, що приходила Нацгвардії ззовні, так і не доходила до місця призначення, розчиняючись в нікуди.

Тепер допомога надходить до нас адресно

«Тепер допомога надходить до нас адресно. Якщо ми отримуємо щось, то відразу ж ставимо це на облік, поставляємо в підрозділ і контролюємо експлуатацію отриманих речей. Система логістики – це більш широке поняття, куди входить харчування, одяг, транспорт і тощо. Звичайно, в налагодженні цієї системи велику роль зіграла американська допомога», – заявив командувач Нацгвардією.

Юрій Аллеров зазначає: з моменту початку війни функції Національної гвардії України дещо змінилися. Зараз на першій лінії фронту – ЗСУ, а Нацгвардія зосереджена на контрдиверсійній і фільтраційній роботі в зоні бойових дій. Її бійці, зокрема, стоять на КПП, перевіряють машини, які проїжджають, займаються роботою з населенням, зачисткою населених пунктів і так далі. Однак навіть при тому, що функції американської та української Нацгвардії не однакові (в США Національна гвардія є частиною армії і підпорядковується Міністерству оборони), наразі можна сказати, що українські підрозділи вже набагато більше відповідають стандартам НАТО, ніж на початку бойових дій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG