Доступність посилання

ТОП новини

В Україні відбувається військове навчання литовсько-польсько-української бригади


Навчання «Кленова арка-2016» за участю литовсько-польсько-української бригади, Львів, 7 листопада 2016 року
Навчання «Кленова арка-2016» за участю литовсько-польсько-української бригади, Львів, 7 листопада 2016 року

Львів – На Львівщині, на базі Міжнародного центру миротворчості та безпеки розпочалось командно-штабне навчання «Кленова арка-2016» за участю військовослужбовців литовсько-польсько-української бригади. А проводять вишкіл канадські інструктори.

Логотип навчань «Кленова арка-2016»
Логотип навчань «Кленова арка-2016»

У військовому навчанні бере участь досвідчений і професійний особовий склад управління литовсько-польсько-української бригади, і упродовж двох тижнів військовослужбовці вчитимуться спільно діяти і ухвалювати рішення, відповідати на гібридні загрози, важливо зрозуміти, наскільки комфортно вони почуваються в одній бригаді і якою є взаємна сумісність. Зокрема, українсько-польський батальйон і польсько-литовський брали участь у миротворчій місії у Косово. Серед українських офіцерів є чимало тих, хто має бойовий досвід. Загалом їх у навчанні бере участь 22. Серед них – десантник Олег Дундук.

«У такому форматі навчання для нас не нові, ми вже так тренувались у 2013 році, ще до початку війни. Офіцери знають і орієнтуються у цих навчаннях, ми очікуємо нового досвіду, потім його доведеться переформувати для ситуації, що є на сході», – наголосив український військовослужбовець.

Цього року навчання на Яворівському полігоні відбуваються у форматі штабних, більшість часу військові офіцери проводитимуть за комп’ютерами, через які відбуватиметься візуалізація дій військ і вони опрацьовуватимуть спільні бойові навики.

Джон Вудгейт
Джон Вудгейт

«Так було вирішено, проводити саме командно-штабні навчання. Ті навички, які військовослужбовці штабів отримають, навіть кращі, аніж із застосуванням зброї.

Вони будуть опановувати тактику миротворчої місії – а це універсальний сценарій, який від маленького конфлікту може розгорнутись до повномасштабного
Джон Вудгейт

Вони будуть опановувати тактику миротворчої місії – а це універсальний сценарій, який від маленького конфлікту може розгорнутись до повномасштабного», – говорить співкерівник навчання з канадської сторони полковник Джон Вудгейт.

Канада традиційно проводить на Яворівському полігоні військові навчання «Кленова арка» з 1999 року. Нині головне – якомога професійніше підготувати керівні структури штабів батальйонів трьох країн, які входять у литовсько-польсько-українську бригаду, що базується у Польщі, в Любліні. Для українських військовослужбовців важливо опанувати стандарти НАТО у плануванні, керівництві підрозділу під час виконання завдань, кажуть військові.

Для відпрацювання цих навчань є сценарій, типовий натовський, адаптований під ці навчання і певні місцевості України
Ігор Скибюк

«Для відпрацювання цих навчань є сценарій, типовий натовський, адаптований під ці навчання і певні місцевості України. Ми опрацьовуватимемо тактичні питання під час виконання завдання у миротворчій місії – а це роз’єднання воюючих сторін, забезпечення миру, життєдіяльності», – зауважив підполковник Збройних сил України Ігор Скибюк.

Військові навчання «Кленова арка-2016» на Львівщині триватимуть упродовж двох тижнів.

Литовсько-польсько-українська бригада розпочала свою історію у січні цього року, а до того розмови про створення такого спільного підрозділу тривали майже десять років. На постійну службу в Польщу скеровано 22 українських офіцери, які знають англійську мову, також більшість спілкується польською. Ротація відбуватиметься кожні три роки. Головним завданням спільної бригади має стати участь у миротворчих операціях, посилення військової співпраці і допомога Україні в реформуванні Збройних сил, відповідно до стандартів НАТО.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

XS
SM
MD
LG