Доступність посилання

ТОП новини

Заміна корумпованих суддів є першочерговою для збільшення інвестицій зі США – Вільямс


Морган Вільямс
Морган Вільямс

Налагодження ефективної транспортної інфраструктури – з відмінною роботою залізниць, доріг, портів – сприятиме збільшенню американських інвестицій в український агробізнес, каже Морган Вільямс, президент Американсько-української ділової ради. Він працює у сфері міжнародного бізнесу майже 30 років. Чи віддасть новобраний президент США Дональд Трамп свої активи у «сліпий траст», як може змінитися політика США відносно України, та чи став привабливішим інвестиційний клімат в Україні – про це в інтерв’ю Радіо Свобода з Морганом Вільямсом.

ЗАВАНТАЖИТИ

– Адміністрація Трампа тільки починає працювати. Неможливо передбачити, що станеться. Але Трамп вийшов із бізнесової спільноти. Він знає, що йому потрібно налагоджувати роботу з бізнесовою спільнотою та сприяти її збільшенню, незважаючи на те, що він раніше казав про торгівлю. Ми думаємо, що коли все заспокоїться, бізнес залишиться сильним. І ми думаємо, що США все ще матимуть сильну позицію стосовно України.

В Україні дві найголовніші проблеми: це економічна бізнесова криза та криза безпеки

В Україні дві найголовніші проблеми: це економічна бізнесова криза та криза безпеки. США підтримували незалежну Україну, її економічний розвиток, надаючи позики. Американський бізнес тут досить сильний. Україні потрібно самій стати сильнішою для найкращого захисту проти Путіна, мати сильну економіку. Але Україна не може зробити це сама. Тому їй потрібно добре працювати, щоб зберегти підтримку Європи, а також потрібно добре працювати, щоб налагодити відносини з новою адміністрацією Дональда Трампа – щоб США залишились сильним партнером.

– Трамп має бізнесові зв’язки в Росії. Чи це може вплинути на подальші відносини США та Росії? Чи може бути конфлікт інтересів між американською зовнішньою політикою та бізнес-інтересами Трампа?

Не буде жодного пріоритетного ставлення до російського бізнесу або Росії

– У містера Трампа є бізнесові інтереси у чималій кількості різних країн. Зараз, коли він обраний президентом, усе оточення змінюється. Багато його друзів у минулому можуть не бути друзями в майбутньому. Йому потрібно буде зіткнутись з реальністю, що тепер він «Трамп-президент», а не той, хто займається «Трамп-бізнесом». Ми впевненні, що коли все заспокоїться, Трамп та його команда зрозуміють реалії, довгострокові плани Путіна, його агресію проти Грузії, України, Сирії, його роботу з дестабілізації Європи. Тому не буде жодного пріоритетного ставлення до російського бізнесу або Росії. Знову ж таки, тепер він президент Сполучинех Штатів, а не бізнесмен.

У США багато бізнесу в Росії, набагато більше, ніж в Україні. Американський бізнес по всьому світу. Зазвичай, бізнесові зв’язки не грають прямої ролі відтоді, коли стаєш президентом США.

– Трамп раніше обіцяв, якщо стане президентом, віддати свої активи та бізнес у «сліпий траст». Чи він буде це дійсно робити?

– Містеру Трампу потрібно буде відмежуватись від свого бізнесу. У нього немає вибору. Наша законодавча система вимагає це зробити. До того ж наші ЗМІ будуть слідкувати за кожним його кроком. Йому не обов’язково віддавати бізнес своїм дітям, але за допомогою правових механізмів, передбачених утворенням «сліпого трасту», усі його активи та бізнес повністю відмежуються від нього. Як президент він має це зробити. Я запевняю, що він це зробить. Інакше він матиме величезні проблеми, стикаючись з правовою системою, ЗМІ та американським суспільством, які всі говоритимуть: «Це звичайні речі, які ми робимо, і це повинно бути зроблено».

Демократи будуть критично ставитись до адміністрації президента, вони будуть йому протистояти, намагатись зупинити деякі ініціативи. Вони слідкуватимуть за підзвітністю уряду, так само, як це робили республіканці за президентства Обами.

Морган Вільямс
Морган Вільямс

– Президент Порошенко обіцяв продати свій бізнес, але поки так і не зробив цього. Як можна мінімізувати вплив бізнесу на політику в Україні?

– Повинні бути закони, де буде чітко зазначено, що президент та інші високопосадовці мають робити зі своїм бізнесом. Електронне декларування статків посадовців зробило країну прозорішою. Але це тільки перший крок. Україні потрібно робити більше, щоб створити механізми зменшення можливості конфлікту інтересів.

– Майже три роки минуло після Революції гідності. Які основні зміни відбулись у бізнес-секторі та інвестиційному кліматі в Україні з того часу?

– Попри великі труднощі через економічні негаразди, нестабільну політичну систему та агресію Путіна, більша частина американського бізнесу вирішила залишитись в Україні. Вони працюють на покращення своєї діяльності та планують надати додаткові інвестиції. Вони хочуть побачити більше зрушень у країні.

Американська бізнес-спільнота вже втомилася від корумпованих суддів та судів, корумпованої бюрократії

Американська бізнес-спільнота задоволена прогресом у напрямку макроекономічної стабільності. Але бізнес-спільнота вже втомилася від корумпованих суддів та судів, корумпованої бюрократії. Корупція – найбільша проблема. Вони хочуть бачити реформи на шляху до подолання корупції, перед тим як інвестувати більше грошей.

– Якщо підсумувати, яких кроків очікує від України американська бізнес-спільнота?

– Зміна номер один – зняття з посад корумпованих суддів та їхня заміна чесними суддями. Вони задоволені деякими покращеннями в податковій системі, але все одно є багато питань до неї. Якщо в Україні 35-50% економіки може бути «в тіні», то ця частина має вийти «з тіні». Тобто, потрібні зміни у сфері подолання корупції та бюрократії. Інвестори кажуть: «Після 25 років ми хочемо бачити більше змін, перш ніж збільшити інвестиції».

Деякі податки й досі зависокі, що заохочує людей залишатись «в тіні»

Деякі податки й досі зависокі, що заохочує людей залишатись «в тіні». Податок на газ зменшився від 50% до 30%, але це втричі більше, ніж у країнах-сусідах. Уряд може сказати, що їм потрібні гроші зараз. Але в довготривалій перспективі потрібно зменшити цей податок, збільшити виробництво, і буде більше грошей. Тому податкова система все ще контрпродуктивна для бізнесу. Це не означає, що американські бізнесмени не хочуть платити податки. Вони хочуть платити нормальні суми податків, і щоб ці податки платили всі.

– Які пріоритетні галузі в Україні для інвестицій зі США?

– Насамперед, це агробізнес. І в цій сфері завданням номер один є покращення інфраструктури. Залізнична система корумпована та нефективна, система портів незадовільна. Більшість грошей з агробізнесу залежить від покращення інфраструктури – від того, як ви транспортуєте товари залізницею, дорогами та ріками. Уряду потрібно шукати нові шляхи співробітництва з приватним бізнесом, який принесе багато грошей та технологій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG