Доступність посилання

ТОП новини

Кадрові рішення Трампа свідчать про різку зміну зовнішньої політики США


Член Палати представників з Канзасу Майк Помпео, генерал-лейтенант у відставці Майкл Флінн та конгресмен Джесс Сешнс
Член Палати представників з Канзасу Майк Помпео, генерал-лейтенант у відставці Майкл Флінн та конгресмен Джесс Сешнс

Майже не було сумнівів в тому, що Дональд Трамп буде проводити зовнішню політику США у суттєво іншому напрямку, ніж його попередник, президент Барак Обама. Вибір кандидатів на дві найвпливовіші посади з зовнішньої політики в уряді США лише підтримали цей висновок.

18 листопада Дональд Трамп оголосив, що його радником із національної безпеки буде колишній військовий начальник розвідки США Майкл Флінн, а кандидатом на посаду керівника Центрального розвідувального управління (ЦРУ) – конгресмен-республіканець Майк Помпео.

«Я радий, що генерал-лейтенант Майкл Флінн буде на моєму боці, щоб перемогти радикальний ісламський тероризм, долати геополітичні виклики, і дбати про безпеку американців вдома і за кордоном», – сказав Трамп у заяві, поширеній його перехідною командою.

Флінн, 57 років, відставний генерал-лейтенант, який очолював військову розвідку з 2012 по 2014 рік, був витіснений Обамою, як повідомляється, через свій стиль управління. Як критик стратегії національної безпеки Обами, Флінн приєднався до кампанії Трампа на ранній стадії і, як вважають, мав істотний вплив на його погляди, особливо про ісламський тероризм.

«Люди повинні зрозуміти, що радикальний іслам, у першу чергу, не про релігію – мова йде про політику», – писав Флінн у своїй книзі, опублікованій влітку цього року.

Але саме зв'язки Флінна з Росією найбільше турбують деяких експертів із зовнішньої політики.

Минулого року Флінн поїхав до Москви на святкування ювілею телеканалу RТ, що фінансується урядом Росії, і який критикують як пропагандистський рупор. Флінн, який сидів поруч із президентом Росії Володимиром Путіним за банкетним столом, потім сказав, що він заплатив за участь в заході і відкинув припущення, що це сприяло російським пропагандистським зусиллям.

Флінн (зліва) сидить поруч із Володимиром Путіним на святкування десятої річниці телеканалу RT, грудень 2015 року
Флінн (зліва) сидить поруч із Володимиром Путіним на святкування десятої річниці телеканалу RT, грудень 2015 року

Флінн, як і Трамп, говорив про необхідність тіснішої співпраці з Росією в боротьбі з тероризмом у Сирії і в інших місцях, він наголосив на цьому і під час свого візиту до Москви в інтерв'ю, яке транслював канал RТ. «Розмір, масштаб цієї загрози [від ісламського тероризму] ... значно виріс, і ми маємо разом дивитися правді в очі, і це частково, чому я сиджу тут сьогодні», – сказав Флінн.

Флінн вважає, що боротьба з тероризмом повинна бути для США пріоритетом №1, а не агресія Росії в Україні або китайські дії в Південно-китайському морі, що відрізняється від позиції багатьох військових чиновників в США. Серед них і керівник Об'єднаного комітету начальників штабів, генерал Джозеф Данфорд, який сказав комітету Сенату під час слухання в липні 2015 року: «Моя оцінка сьогодні ... полягає в тому, що Росія є найбільшою загрозою для нашої національної безпеки».

На відміну від інших посад у сфері зовнішньої політики, радник з національної безпеки США має великий вплив на щоденні політичні рішення президента, працюючи у виконавчому офісі західного крила Білого дому.

Кандидат на шефа ЦРУ: іранська політика Обами провальна

На відміну від посади радника з національної безпеки, призначення директора ЦРУ вимагає схвалення Сенату, хоча з республіканцями, які тепер керують палатою, малоймовірно, що підтвердження Помпео буде заблоковане.

Помпео розділяє переконання Флінна, що тероризм ісламських екстремістів створює серйозну, якщо не екзистенційну загрозу для Сполучених Штатів.

52-річний республіканський конгресмен із Канзасу, який тричі обирався, Помпео є відставним офіцером армії США і випускником юридичного факультету Гарвардського університету. У Конгресі він працював у комітеті, який досліджував напад на дипломатичну установу США в Бенгазі (Лівія) у 2012 році, в результаті якого загинуло четверо американців. Напад призвів до перегляду процедур Державного департаменту США і вибачення від тодішнього держсекретаря США Гілларі Клінтон, яку республіканці гостро критикували за інцидент.

«Він служив нашій країні з честю і провів своє життя в боротьбі за безпеку наших громадян», – сказав Трамп, поясннючи свій вибір.

Помпео був критиком політики, яку адміністрація Обами вважає одним зі своїх найбільших досягнень: багатонаціональної операції, щоб приборкати ядерну програму Ірану в обмін на зняття санкцій, які ослабили іранську економіку.

«Президент Обама спробував сьогодні довести, що небезпечно ядерна угода з Іраном буде історичною угодою. Ця угода з аятолою Хаменеї, безумовно, є історичною – це історичний провал», – сказав Помпео у серпні 2015 року.

Майк Помпео, що нині є членом комітету Палати представників у справах розвідки, відомий, зокрема, своїми заявами на підтримку України в її протистоянні агресії Росії.

У квітні 2014 року Помпео відвідав Україну і тоді заявив, що метою президента Росії Володимира Путіна є «взяти Україну під контроль», і наголосив: «Щоб засвідчити нашу підтримку владі України, ми можемо змінити розрахунки Путіна і збільшити для нього ризики».

Держдепартамент – іще під знаком запитання

Водночас для багатьох експертів із зовнішньої політики, найважливіше питання в тому, хто буде вибором Трампа на посаду провідного дипломата Сполучених Штатів: держсекретаря.

Від представників перехідної команди за останні дні в пресу просочилося кілька імен, в тому числі колишнього мера Нью-Йорка Руді Джуліані; конгресмена Дана Рорабахера (республіканець, Каліфорнія); голови комітету Сенату з міжнародних відносин Боба Коркера; і Джона Болтона, посла США в Організації Об'єднаних Націй за часів попередника Обами, Джорджа Буша.

Крім того, як повідомляється, обговорюють кандидатуру Мітта Ромні, колишнього губернатора штату Массачусетс й інвестора, який програв Обамі на президентських перегонах 2012 року.

Всі вони мають зовнішньополітичне бачення, що відрізняється, а в деяких випадках, різко – від підходу нинішньої адміністрації США.

  • Зображення 16x9

    Майк Екел

    Старший кореспондент Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода. Пишу, зокрема, про політичні та економічні події в Україні, Росії, а також про кіберзлочинність та шпигунство. Із перших вуст розповідав про війни в Чечні та Грузії, ситуацію з заручниками в Беслані 2004 року, а також про анексію Криму в 2014 році та початок війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG