Доступність посилання

ТОП новини

Пентагон у Трампа може очолити генерал, який закликав серйозно реагувати на Крим і Донбас


Дональд Трамп
Дональд Трамп

Претендентом на посаду міністра оборони в адміністрації новообраного президента США Дональда Трампа є відставний генерал-морпіх Джеймс Маттіс, який нещадно критикував Барака Обаму за буцімто недостатню військову підтримку союзників, заявляв, що Америка страждає на «стратегічну атрофію» та називав агресію Росії проти України у Криму та на Донбасі «значно гострішою, значно серйознішою», ніж вважають у Вашингтоні та ЄС. Він також вказував, що метою дій Путіна є розкол НАТО.

«В Криму та Україні йде війна», – заявляв Маттіс.

Він мав зустріч із новообраним президентом США Дональдом Трампом у складі групи претендентів на міністерські посади в майбутній адміністрації.

Маттіс з 2010-го по 2013-й очолював Центральне командування США, посідав провідні позиції у збройних силах США та очолював першу дивізію морської піхоти США в Іраку. Має репутацію інтелектуала, популярного лідера та рішучого, але уважного до підлеглих керівника.

«Дії Росії в Україні я вважаю можливо найнебезпечнішою ситуацією з кризовим потенціалом для усього регіону», – заявив Маттіс у травні 2015-го року у ході виступу у The Heritage Foundation.

Тоді ж генерал попереджав про небезпеку російського націоналізму, на який спирається режим Путіна.

«Путін можливо вивільнив сили, які він особисто не здатен контролювати. Думаю, що його наступники, якщо він помре перед 2020-м (я вважаю це малоймовірним), якщо щось піде не так – не зможуть контролювати імпульси, які вивільнив Путін. Відійти від деяких заяв, які він зробив щодо Заходу, буде дуже складно», – заявив Маттіс.

Маттіс прослужив у збройних силах США 34 роки і має статус живої легенди серед американських військових. Більше половини американських військових, відповідно до опитування, проведеного The Military Times у травні 2016 року серед читачів, хотіли, щоб Маттіс взяв участь у президентській кампанії у США.

У день виборів у США, 8-го листопада, деякі користувачі Twitter писали, що не голосували за жодного із кандидатів і вписали у бюлетень ім’я Маттіса.

«Люди питають, а чи не сказився Путін, чи він втратив глузд? На мою ж думку, проблема не лише у Путіні, а у Росії взагалі. Кажуть, що щойно піде Путін, стане краще. Думаю, це мрії», – заявляв Маттіс у ході виступу у The Heritage Foundation.

Вважається, що пост очільника Центрального командування США Маттіс був вимушений залишити через незгоду із адміністрацією Обами з приводу політики щодо Ірану. Військового нібито «вичавили» з посади за надмірну войовничість.

«Путін лягає спати, знаючи, що він може порушити усі правила, а Захід все одно намагатиметься грати за правилами. Це дуже небезпечна дихотомія», – заявляв у ході виступу у The Heritage Foundation генерал Маттіс.

«Росія не вважає сусідство з демократичними країнами позитивом. Вона хоче гарантувати безпеку для себе, сіючи нестабільність довкола», – заявляв Маттіс.

Прикметно, що на думку претендента на посаду міністра оборони США, у майбутньому Росії може загрожувати розпад.

Джеймс Маттіс неодружений і не має дітей. Пристрастю генерала є військова історія, а сам він нібито мав персональну бібліотеку у понад 7 000 томів. Маттіс також мав звичку оприлюднювати списки рекомендованої до прочитання морпіхами літератури.

Маттіс має два прізвиська: «Скажений пес» та «Воїн-монах». Останнє пов’язане з тим, що холостяк-військовий присвятив усе життя армії.

Генерал відомий своїми яскравими висловами з приводу військової служби, пише видання The Washington Free Beacon.

«Будьте ввічливі, будьте професійні, але майте готовий план вбити кожного, кого зустрічаєте»;

«Я прийшов з миром. Я без артилерії. І я закликаю вас, зі сльозами на очах: якщо ви мене зачепите, я повбиваю вас усіх до одного»;

«Знайдіть ворогів, які хочуть закінчити цей експеримент (американську демократію) та вбивайте кожного з них, доки їх не стане нудити від смерті і вони не залишать нас та наші свободи в спокої»;

«Ви є часткою сили, яку бояться і якій довіряють найбільше. Застосовуйте мозок перед тим, як застосуєте зброю» (з листа Маттіса до морпіхів).

«Не можна, щоб люди уникали похмурих фактів. Якщо вони починають жити у мріях, це закінчиться бідою».

«Я закликаю вас, не переходьте нам дорогу. Бо якщо ви це зробите, ті, хто виживуть, будуть ще 10 000 років розповідати про те, що ми тут зробимо»;

«В Афганістані нам протистоять хлопці, які протягом 5-ти років лупцювали жінок за те, що ті не носять чадру. Знаєте, у таких хлопців очевидно не лишилось мужності. Тож стріляти в них до біса весело. Скажу прямо, з ними весело воювати. Стріляти в людей весело. І я буду поруч з вами. Мені подобається битись», – заявляв генерал Джеймс Маттіс.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG