Доступність посилання

ТОП новини

«Путін – Іуда в квадраті» – мер Генічеська


Голова Генічеської держрайадміністрації Олександр Воробйов
Голова Генічеської держрайадміністрації Олександр Воробйов

Генічеськ – маленьке місто в Херсонській області України. Він розташований біля самого кордону з анексованим Росією українським Кримом, поруч з вузькою Арабатською стрілкою, що з'єднує півострів з материковою частиною країни. У січні цього року Генічеськ опинився в центрі історії, пов'язаної з постачанням газу. Російські ЗМІ повідомили, що з настанням 20-градусних морозів голова Генічеської ​районної держадміністрації міста зателефонував президенту Росії Володимиру Путіну і попросив його допомоги з постачанням газу з Криму – мовляв, свого не вистачає, а люди замерзають. Путін в допомозі не відмовив, про що одразу ж відзвітували всі російські державні телеканали. Очільник Генічеського району Олександр Воробйов стверджує: все було не так. «Товариш Путін, що ви там всі в Кремлі курите?» – з таких слів починається його відеозвернення до російського президента, опубліковане в інтернеті.

За версією української влади, ніякого дзвінка чи електронного листа Путіну не було, а газ, про який йдеться, Росія в України фактично вкрала: справа в тому, що надлишки палива, яке видобувається українськими свердловинами в Азовському морі, споконвіку спрямовували в газосховище, розташоване в Криму. Тепер воно опинилося на анексованій Росією території, а в самому Генічеському районі сховищ потрібного обсягу просто немає.

Проте, за словами Олександра Воробйова, напередодні нового зимового сезону Генічеськ не просто забезпечений газом, але і змушений спалювати його надлишки. «Товариш Путін. Що ви там всі в Кремлі курите? У нас тепло і навіть залишається зайвий газ, який ми спалюємо, тому що ви захопили Глібовське підземне газове сховище. Якщо ви такий благородний, віддайте його нам під контроль, ваш бюджет цього не відчує!».

Крим зараз отримує газ зі свердловин, які належать підприємству «Черноморскнефтегаз». Воно було «націоналізоване» «владою» півострова після анексії Криму Росією. Генічеський район опинився через це в складній ситуації: раніше він був пов'язаний з основною газотранспортною системою України, тепер виявився відрізаний від неї. І хоча Україна зберегла за собою газові свердловини в Азовському морі, літній надлишок газу, що видобувається, який став би в нагоді взимку, їй зберігати ніде.

Однак ця історія була б не такою цікавою, якби не особистість самого Олександра Воробйова. Він був призначений президентом України на свою посаду 15 січня 2015 року і з тих пір встиг запам'ятатися багатьма екстравагантними і емоційними заявами. Путіна Воробйов називає «Іудою в квадраті», а до цього говорив про нього як про «демона, що спустився з небес». Воробйов досі не може зрозуміти, як Росія могла піти війною на «братський народ» – чиновник не соромиться цього словосполучення. У розмові з кореспондентом Радіо Свобода Олександр Воробйов розповідає, як він став жертвою російських пранкерів, як зміг зробити Генічеськ привабливим для гостей з Криму і якої розплати Володимир Путін заслуговує за те, що зробив з Україною:

– Олександре, чому Ви тільки зараз вирішили виступити зі зверненням до Путіна і спростувати слова російських чиновників про те, що Генічеський район отримує газ з Криму? Адже ця історія почалася ще в січні.

Мій терпець урвався... Вони сьогодні на Донбасі роблять серйозні провокації. Тут же вони намагаються розхитати ситуацію, пов'язану з газом

– Правильне запитання. Насамперед цим повинна займатися як мінімум Верховна Рада. Десь в центрі України повинні підніматися питання саме про околиці, про території, які сьогодні найближче розташовані до окупованої частини України. Але мій терпець урвався, скажімо так. І я відчуваю, як людина, яка чимало віддала захисту України, колишньому СРСР, я розумію стратегію Росії. Вони сьогодні на Донбасі роблять серйозні провокації. І кордон, який сьогодні непідконтрольний, наш український кордон, вони перетинають великою кількістю людей, переодягнених військовослужбовців. Тут же вони намагаються розхитати ситуацію, пов'язану з газом. Нібито вони такі хороші, щоб люди добровільно перейшли на їхній бік. Я розумію всю стратегію, наскільки я можу це зробити. Я замкнув цю стратегію і розумію, що треба розвалити ці сходинки, які можуть призвести до великої трагедії, повномасштабного вторгнення Росії на Україну. І ось так от вийшло моє звернення до Путіна.

– І все-таки, що сталося з газом в вашому районі на початку року? Російський пранкер Вован стверджує, що додзвонився до Вас від імені очільника «Нафтогазу» України Андрія Коболєва. Він виклав в інтернет запис цієї розмови, де Ви говорите, що газ розікрали. Така розмова була?

– Така розмова дійсно відбулася. Справа в тому, що напередодні неї я був у Києві. Я сам ініціював зустріч у Міністерстві палива та енергетики, з представниками «Нафтогазу». Я був на цій зустрічі для того, щоб вирішувати проблеми, пов'язані з подачею газу на території Генічеського району. І я на цій хвилі, розуміючи, що мені телефонує голова «Нафтогазу» і ставить запитання, пов'язані з цією нарадою, йому відповідав, причому відповідав чесно. І нічого там немає такого, що я б сказав тільки йому, а комусь не сказав. Я і до цього, і після цього всім журналістам казав одне і те ж. Я говорив правду про те, що з газових свердловин, які розташовані в акваторії Азовського моря, на нашій території, виходить газ. Стоїть апаратура, яка визначає кількість цього газу, лічильники. На вході в трубу лічильники вказують один тиск газу, а через 40 кілометрів в Генічеську він падає практично до нуля. Газ якимось чином втрачається. Тут відбулися десятки нарад газових фахівців з Харкова, з Полтави, з Херсона. Вони давали пояснення, що це мороз. Нібито при морозі мінус 20 градусів газ стискається в трубі. Я кажу: «Жодних проблем, шановні фахівці. Ось аркуш паперу, ручка – напишіть, що при морозі мінус 20 градусів на відстані 40 кілометрів скорочується газ в такому-то обсязі». Жодна людина до сьогоднішнього дня, жоден фахівець не підписався. Знаєте чому? Тому що я б взяв цей документ, поїхав би до Києва в інститути до професорів, до фахівців високого рівня. І вони б мені тоді дали детальне, фахове роз'яснення.

Схема поставок газу зі Стрілківського родовища до Крим і Генічеська
Схема поставок газу зі Стрілківського родовища до Крим і Генічеська

І ніхто не підписався під документом, куди зникає тиск. І ось це я сказав цьому пранкеру, хоча думав, що говорю голові «Нафтогазу». Говорив для того, щоб фахівці вжили всіх можливих заходів. Пройти по трубі з якимись приладами, якщо вони існують, якщо це під землею, значить, під землею треба перевіряти, щоб чітко дати відповідь: витоку на сторону з труби, яка подає газ Генічеському району, немає. Сьогодні такого документа немає. Тому я і висловив таке припущення. А вони мої слова перекрутили – газ крадеться. Україна під час правління попередньої злочинної влади передала це все в приватні руки. Це я заявляю на сьогоднішній день: стратегічні об'єкти на територіях пострадянського простору не можуть ще бути передані в приватне володіння!

Тому що наше мислення, наша свідомість ще не дійшли до європейського рівня розвитку. Вишки – в акваторії моря. Засувка, де я стою на відео, – в районі озера Сиваш. Контролювати це і охороняти за логікою повинні приватні організації, які взяли в оренду. Ви думаєте, вони це роблять? Чи є у них такі можливості технічні? Звичайно ж ні! Це повинні бути кораблі. Це повинні бути спецвійська, які повинні охороняти ці крани. Чого вартує закласти вибухівку на ці об'єкти? Нічого! Тому я хочу, щоб всі, від спецслужб до державних служб, звернули увагу на те, що не можна стратегічні державні об'єкти передавати в приватні руки. А раз таке сталося, потрібно сідати і спільно ухвалювати стратегічні рішення з охорони, видобутку і забезпеченню газу на такі стратегічні райони.

– Зараз, судячи з відео, де Ви показуєте, що «зайвий» газ доводиться просто спалювати, таких проблем, як минулої зими, вже немає?

Якщо у Росії зовсім вже не залишилось розуму, якщо у них дуже багато вільних земельних ділянок для «вантажу-200», нехай заходять

– Так, тому що, очевидно, хтось десь зрозумів мої слова. Це ж не так просто взяти і зробити. Я теж їжджу, контролюю кожен шматочок території. Мені допомагають люди з Києва. У мене є додаткові підрозділи Національної гвардії, поліція і так далі. Ми працюємо. Проте нам не вистачає в повному обсязі захисту як для стратегічних об'єктів, так і для території, з точки зору безпеки. З боку військового захисту ми зробили все можливе, щоб прохід, про який вони мріють, з Криму на Маріуполь, не відбувся. Ми готові прийняти бій, дати відсіч і прийняти цей виклик, хоча нам цього дуже не хочеться. Але я можу сказати жорстко. Якщо у Росії зовсім вже не залишилось розуму, якщо у них дуже багато вільних земельних ділянок для «вантажу-200», нехай заходять.

Олександр Воробйов на тлі газовідводу, де Україна змушена спалювати «зайвий» газ
Олександр Воробйов на тлі газовідводу, де Україна змушена спалювати «зайвий» газ

– Ви стали очільником Генічеського району 15 січня 2015 року. Через 9 днів стався сумнозвісний обстріл Маріуполя з «Градів», після якого вкотре пішли розмови про плани Росії пробити сухопутний коридор до Криму – звісно, не оминаючи Херсонської області. Скажіть чесно, Вам на той момент було страшно?

Сьогодні ми тримаємо оборону в повному обсязі

– Так. Це було страшно, дійсно. Я не можу кривити душею. Який би я не був офіцер, а я з 13,5 років йшов від Суворовського училища до старшого офіцера запасу. Що я тільки не бачив в житті! Але було страшно. Президент тому і довірив мені цю територію – насамперед для оборони. Коли я почав виконувати обов'язки, тут були повністю відкриті всі адміністративні кордони. Тут просто рухалися туди-назад всі кому не лінь. Ми створили лінію оборони, звели лінію Маннергейма, інженерні споруди. Зробили все можливе. КПВВ (контрольний пункт в'їзду-виїзду) «Чонгар».

Це стратегічний пункт. Він сьогодні побудований з сервісною зоною без єдиної копійки державних коштів. Вся лінія оборони – теж без єдиної копійки державних коштів. Уявляєте, на якому підйомі людському, на патріотизмі, на меценатських грошах це все було зроблено за рахунок українців і небездушних людей! Сьогодні ми тримаємо оборону в повному обсязі.

Ми намагаємося зробити все можливе, щоб люди відчули, що молода країна все-таки повинна будуватися не з центру, а саме з околиць

Було страшно. Але ці 9 днів стали початком стратегічного підходу до оборони цієї території. Ми намагаємося зробити все можливе, щоб люди відчули, що молода країна все-таки повинна будуватися не з центру, а саме з околиць. Ми плануємо зробити новий проект, який зв'яже газотранспортну систему Генічеського району з центральною газотранспортною системою України. Хоча наша труба замкнута в газотранспортну систему України, але вона йде, на жаль, по окупованій частині території, вздовж того газового сховища, про яке я говорив, і уздовж адміністративного кордону з боку Криму. Вони перекрили засувки, крани перекриті. Вони нам обрізали доступ до центрального газопроводу України з того боку Криму.

– Ви сказали слово «патріотизм». Що Ви можете відповісти людям, які кажуть, що нинішня українська влада використовує патріотичне піднесення як зручний спосіб відвернути людей від реальних проблем?

– Ви абсолютно праві. Людям все одно, що говорить чиновник, які шукає шляхи допомоги. Головне, щоб ця допомога дійшла до людини, до споживача. Вони повинні відчувати це на собі: на пенсії, на зарплатах, в цілому на житті, в цінах на продукти харчування, врешті-решт. Одна справа, якби я просто заявляв, говорив і нічого б не робив – повірте, тут би вже був хаос.

Півмільйона гривень курортного збору зібрав Генічеський район за всю Херсонщину! Тут же радонові джерела, тут гарячі ванни: 1,5 кілометри – і ось вони! 1500 метрів – це золото у нас під ногами

Я тут, не чекаючи Києва, намагаюся робити все можливе… За останній рік ми забезпечили 957 нових робочих місць. Це при тому, що все розграбовано і не відкрилося жодне велике підприємство. А знаєте, звідки ці місця взялися? Це від роздрібної торгівлі. Це від ставлення до сільського господарства. Перестали грабувати, перестали тиснути з боку влади на бізнес. Цей тиск повністю у мене тут відсутній. Я це особисто контролюю. І люди почали оформляти на роботу офіційно своїх працівників, почали платити податки. У нас з'явився великий курортний збір. Півмільйона гривень курортного збору зібрав Генічеський район за всю Херсонщину! До того, як я прийшов, у нас відпочинок на території Генічеського району був повністю провалений, він був відсутній. Оздоровлення та реабілітація дорівнювала нулю. Люди добрі! Тут же радонові джерела, тут гарячі ванни: 1,5 кілометри – і ось вони! 1500 метрів – це золото у нас під ногами. Мертве море Ізраїлю порівнюють з озером Сиваш. Тут у дітей за два тижні, просто від повітря Азовського моря і Сивашу, на 10-15 одиниць автоматично піднімається гемоглобін. Де ми в світі можемо взяти такий приклад?! Коли я прийшов, було три потяги, які їздили в Генічеський район. Сьогодні – це 35 поїздів, включаючи двоповерховий чеський поїзд! Зробили для інвалідів каси, зробили євротуалети, кімнати очікування, нові платформи, нове освітлення вокзалу. Люди це бачать. Це я вам кажу тільки тому, щоб ви зрозуміли: одна справа – в центрі Києва щось говорити, базікати, люди тому виходять на мітинги і роблять якісь протести! І тут би це було, якби я не робив те, про що я вам сьогодні кажу.

Озеро Сиваш, осінь 2014 року
Озеро Сиваш, осінь 2014 року

– Пане Олександре, в Росії, можливо, багато про Вас дізналися тільки зараз, після Вашого звернення до Путіна, але Вам і раніше вдавалося привернути увагу за допомогою різких висловлювань: Ви називали Путіна «Іудою», «зрадником», «демоном, який спустився з небес». Ви і справді думаєте, що він демон? Демони, до речі, бувають як злі, так і добрі.

– Я про це теж думав. Тому у мене був єдиний шанс. Якщо у нього хоча б є серце, і він побачить правду, не слухаючи цих ідіотів, яких він поставив керувати окупованими територіями, якщо у нього є хоча б нормальна логіка мислення, то він, можливо, ухвалить якісь інші стратегічні рішення. Є ще надія, коли ці морози настануть, що він почув, що я достукався до його серця, і як мінімум він не закриє кран з тієї сторін, з нашого сховища, яке він захопив. І коли нам буде необхідна ця допомога, в сильні морози, то ми зможемо нею скористатися.

Олександр Воробйов на мітингу на честь перемоги кримськотатарської співачки Джамали на конкурсі «Євробачення»: «Путін спустився з небес»:

Він – Іуда в квадраті!.. Ми Україну можемо зробити центром Європи, на яку буде молитися Європа, тому що звідси ми можемо годувати усю Європу!

Я зроблю ще одну заяву. Я вважаю, що за все, що він зробив, за ці смерті, за десятки тисяч загиблих з обох сторін, за страждання невинного мирного населення, за те, що він підняв руку на братський народ, він – Іуда в квадраті! Тому я про свої слова не шкодую. Я кажу правду. Я – офіцер. Я служив і вчився в СРСР. І ці ж офіцери, на яких країна, СРСР, витрачала гроші, сьогодні я бачу, як вони стоять на Донбасі з того боку і кажуть мені, люди з вищою освітою, що вони йдуть нас «захищати»! Я кажу: ви з глузду з'їхали! Від кого?! Ми ні на кого не нападаємо. У нас тут спокійно все. Дайте нам жити спокійно, не чіпайте Україну! У нас працьовитий народ. У нас неймовірні запаси, природні ресурси. Ми Україну можемо зробити центром Європи, на яку буде молитися Європа, тому що звідси ми можемо годувати всю Європу!

– Ви не втомлюєтеся повторювати в своїх інтерв'ю, що Крим був, є і буде українським. Що має статися, щоб півострів повернувся до складу єдиної України де-факто?

– Повинна змінитися Україна. Тут людина заїжджає з боку окупованого Криму до України і бачить, що як мінімум горять ліхтарі, є шикарна дорога з асфальтом, продукти харчування коштують стільки, що можна купити на свою зарплату, що тут змінилося ставлення до людей, змінилося життя, починає змінюватися ситуація в соціальній сфері. Тільки так ми можемо повернути Крим – і ніяк інакше. Сьогодні треба працею доводити. Сьогодні до нас з окупованої частини Криму їдуть студенти, переїжджають вчитися, переїжджають люди на лікування. У нашу лікарню Генічеського району!.. А там, на окупованій території, заходять в глухий кут. У них теж немає газу! Вони ж брешуть всі! Світла немає, газу немає, води немає. Але вони там, як сказав прем'єр-міністр Росії, який туди приїхав, Медведєв: «Грошей немає, але ви тримайтеся!».

Олександр Воробйов на акції кримських татар поблизу адмінкордону між материковою Україною і окупованим Кримом: «Путін, здавайся, демон!»

– Ми почали з Вашого відеозвернення до Путіна. А що б Ви сказали простим росіянам – їх, я сподіваюся, Ви не вважаєте поголівно демонами?

– Ні, безумовно! У мене дуже багато друзів в Росії. У мене рідні, близькі! У мене тато росіянин, мама українка. Вони переживають не менше, ніж я. Я за них переживаю більше. Я хочу побажати росіянам здорового розуму! Це точка! Це апріорі. Що в ці два слова входить? Нехай самі, нікого не слухаючи, розбираються в ситуації, яка склалася не тільки в Україні, не тільки у відносинах між Росією і Україною, а в цілому на світовому полі. І тоді людина зрозуміє, що ж все-таки відбувається і куди Росія може зайти через кілька років з такими своїми діями. Ось про це люди, які живуть на території Росії, повинні подбати. Адже Україна, виходить, – розмінна монета у всій світовій політиці і цій військовій грі. Найсумніше, що саме їхні діти і онуки будуть розраховуватися за ці військові злочини. Адже ми від смертей цих нікуди вже не підемо. Це інформаційна політика настільки вбила в мозок росіянам, що ми тут «їмо людей», «п'ємо кров»... І вони в це вірять! Я думав, що це тільки в казках може бути. А вони в це вірять.

Путіна можна притягнути в Гаагу і розстріляти, прилюдно розстріляти за те, що він діє на людську свідомість! Він перевернув все з ніг на голову! Він просто збожеволів. Для нього все, що я сказав, просто ніжні слова… Нехай вони горять в пеклі за те, що вони зробили між Україною і Росією. Людям треба сьогодні схаменутися. Я вважаю, що без великої трагедії люди пострадянського простору не почнуть мислити по-новому і стратегічно.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Марк Крутов

    Редактор інформаційної служби та інформаційних програм Російської редакції Радіо Свобода. Співпрацюю з Російською редакцією Радіо Свобода з 2003 року. Народився в 1977 році в Москві. Закінчив РДГУ (спеціальність – філологія). Працював перекладачем з англійської мови, редактором інтернет-сайту «Русское бюро новостей», директором телевізійної програми «В поисках приключений», публікувався в російських газетах і журналах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG