Доступність посилання

ТОП новини

Супротивник санкцій Фійон – один з головних претендентів на посаду президента Франції


Франсуа Фійон
Франсуа Фійон

У Франції новий фаворит у президентській кампанії. На виборах наступного року одним із конкурентів популярного крайньо правого кандидата Марін Ле Пен, вочевидь, може стати колишній прем’єр-міністр Франсуа Фійон, як це засвідчили «праймеріз» – голосування серед правоцентристських республіканців, що відбулися в неділю 20 листопада. Це засвідчило зростання шансів когось із цих двох проросійських кандидатів отримати найвищу посаду Франції, а також те, що інший кандидат, колишній президент Ніколя Саркозі, можливо, завершуватиме свою політичну кар’єру.

Доки лідер французьких націоналістів та євроскептиків Марін Ле Пен утримує лідерські позиції популярності у опитуваннях громадської думки, правоцентристи Франсуа Фійон та Ален Жюппе перейшли до другого туру так званих попередніх виборів – «праймеріз».

Причому сюрпризом стало те, що саме Фійон, колишній прем’єр-міністр часів президенства Ніколя Саркозі, набрав найбільшу кількість голосів, перемігши і самого Саркозі, з яким він поділяє проросійські погляди.

Другим виявився колишній мер міста Бордо Ален Жюппе, кандидат, який акцентував свою кампанію на проєвропейській програмі, політик, рішучіше налаштований щодо Кремля: він закликає до повного виконання Мінських угод, не визнає анексії Криму та називає «воєнним злочином» бомбардування сирійського Алеппо Росією та військами Башара Асада. Характерно, що Жюппе в уряді Ніколя Саркозі був міністром закордонних справ.

Ален Жюппе
Ален Жюппе

Директор Паризького центру вивчення та осмислення політичних рішень (CERAP) Ніколя Тензер називає Фійона небезпечним через його зв’язки із Кремлем. «Я урочисто закликаю всіх моїх друзів з-поміж правих центристів та лівих політиків голосувати за Алена Жюппе в другому турі «праймеріз». Фійон – основна небезпека»

Оглядачі пояснюють перемогу Фрасуа Фійона на недільних «праймеріз» його вдалими трьома телевізійними дебатами, де він зумів переконати консервативно налаштований електорат відмовитися віддавати свій голос за дещо авторитарного Ніколя Саркозі, який досі був беззаперечним конкурентом.

«Мій проект породить нову надію, бо у мене є переконання, що ніщо не зупинить волевиявлення народу… Мої співвітчизники звідусіль сказали мені, що прагнуть змін, авторитету й поваги», – заявив Фійон-переможець у неділю.

Фійон: Росія – «незамінний союзник»

Католик і прихильник ліберально-економічної та консервативної соціальної політики, Франсуа Фійон відомий своїми публічними висловлюваннями підтримки Росії. Саме він казав, що «смішно зображати Путіна монстром із руками, забрудненими кров’ю», та закликав до припинення європейських санкцій щодо Росії.

На переконання Фійона, саме Москва є «незамінним союзником» у боротьбі проти екстремістської організації «Ісламська держава» у Сирії, а Франція повинна допомогти сирійському президентові Башару Асаду в цій боротьбі й підтримувати сирійських християн.

Відомий паризький експерт із питань безпеки Марсель Ван Ерпен у своєму мікроблозі Twitter пише: «Уникнути виборів президента Франції із двома супротивниками: пропунітський Фійон та пропутінська Ле Пен»

Економічна частина програми Фійона містить обіцянки протягом 5 років скоротити державні витрати на 100 мільярдів євро, скоротити податки та півмільйона державних чиновників, а також скасувати 35-годинний робочий тиждень. Фійон також виступає за продовження терміну роботи французьких АЕС.

Якщо після теледебатів і другого туру «праймеріз», що відбудуться наступної неділі, Фійон знову отримає перемогу над Аленом Жюппе, то головним претендентом на наступних виборах і конкурентом Фійона буде лідер французького «Національного фронту» Марін Ле Пен, яка одна з перших привітала обрання республіканця Дональда Трампа, бо побачила у його перемозі модель власного сходження на президентську посаду.

Чи станеться у Франції політичний землетрус на кшталт американського?

«Люди вільні! Це не кінець світу, а, власне, кінець світу», – заявляла вона, вважаючи, що політичний землетрус Америки розчистив їй шлях до Єлисейського палацу. На її думку, політична система у Франції та Сполучених Штатах руйнується, а з нею й установи, еліти й засоби масової інформації, які досі заперечували право «Національного фронту» на доступ до найвищої політичної посади в країні.

Марін Ле Пен вбачає схожість своєї «домашньої» стратегії із рецептами, запропонованими Дональдом Трампом: наголоси на ідентичності, етнічній належності, антиглобалізмі, путінізмі, протекціонізмі та відновленні кордонів. Все це чудово узгоджується з її ультраправим порядком денним.

Цьому суперечливому кандидату на французьке президенство пророкують на травневих виборах наступного року щонайменше вихід до другого туру. Там Марін Ле Пен і може зустрітися із переможцем недільних французьких «праймеріз» Франсуа Фійоном, з яким її поєднує прихильне ставлення до Москви.

В самій Росії висловлюють задоволення результатами французьких «праймеріз». Олексій Пушков, голова комісії з інформполітики у російській Раді федерації, напередодні написав у своєму мікроблозі Twitter: «У разі перемоги Фійона розпадеться тандем Берлін – Париж у тому, що стосується Росії. Меркель залишиться з Варшавою та прибалтійцями. Майже самотність».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG