Доступність посилання

ТОП новини

Шкіряк: Медведчук – ворог, «Сбербанк» – ганьба, але погроми неприпустимі


Мітингувальники трощать приміщення одного з відділень «Сбербанку Росії» у Києві, 21 листопада 2016 року
Мітингувальники трощать приміщення одного з відділень «Сбербанку Росії» у Києві, 21 листопада 2016 року

За підсумками масових акцій у День гідності та свободи у Києві травмовані близько 10 людей, затриманих немає, відкрито кримінальне провадження за статтями «хуліганство» та «навмисне пошкодження майна». Про це повідомив в ефірі Радіо Свобода радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк, коментуючи дії групи представників крайніх правих рухів, які у понеділок увечері влаштували невелику пожежу у приміщенні, яке вони вважають офісом лідера проросійського руху «Український вибір» Віктора Медведчука та потрощили одне з відділень «Сбербанку Росії». Зорян Шкіряк наголосив, що особисто він вважає Медведчука ворогом України, діяльність «Сбербанку Росії» – ганьбою, але категорично проти погромів, які назвав нецивілізованими і неприпустимими методами боротьби.

Шкіряк: Медведчук – ворог, «Сбербанк» – ганьба, але погроми неприпустимі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:07:11 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Чому були вжиті такі масштабні засоби безпеки в день річниці початку Революції гідності? Навіть три роки тому центр Києва не був так перекритий силовиками, як напередодні.

З 14 листопада всі підрозділи Національної поліції та Національної гвардії перейшли на посилений режим несення служби

– Три роки тому, по-перше, в країні правив режим Януковича – кримінальний режим, який будував поліцейську державу, тому тут зовсім недоречне порівняння. Що стосується заходів безпеки, то вони є абсолютно адекватними тій ситуації, в котрій перебуває Україна, оскільки протягом двох з половиною років країна живе в стані постійної терористичної загрози і ми щодня практично стикаємося з певними викликами. Тому, безумовно, це було здійснено не тільки вчора, але знаєте, що з 14 листопада всі підрозділи Національної поліції та Національної гвардії перейшли на посилений режим несення служби у зв’язку з інформацією, яка надходила до Національної поліції та український спецслужб. Зокрема те, що полягало в планах російської агентури і, безумовно, їхніх внутрішніх сателітів, внутрішніх деструктивних політичних сил намагатися дестабілізувати ситуацію в Україні через організацію таких ось масових протестів. Якими ці протести були, ми всі бачили…

Зорян Шкіряк
Зорян Шкіряк

– Як правоохоронці оцінюють кількість учасників масових заходів в день Гідності і свободи? Чи були постраждалі і затримані внаслідок сутичок та заворушень, які траплялися місцями?

– Були здійснені превентивні заходи, які в першу чергу полягали в намаганні захисту життя, прав і свобод мирних громадян, які перебували в цих акціях. До речі, буквально одним словом я хочу сказати, що кияни та гості міста абсолютно нормально ставляться до цих необхідних заходів – тимчасового перекриття руху, встановлення рамок (металошукачів).

Ми вже не вперше зіштовхуємося с такими «перформансами»

Що стосується вчорашніх подій – знаєте, на превеликий жаль ми вже не вперше зіштовхуємося с такими «перформансами» деяких людей. Затриманих не було і наразі їх немає. Постраждало загалом близько 10 людей. Найбільш прикро, що постраждала дівчина – одна з учасниць цієї так званої ходи, яка відбулася потім з майдану Незалежності, оскільки отримала досить серйозні ушкодження, зокрема, переломи кінцівок. Вона впала з парапету під час цього руху.

Активісти понищили одне з київських відділень «Сбербанку Росії» (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Я категорично вважаю Віктора Медведчука ворогом України, так само вважаю ганебним, що в Україні до цього часу працює «Сбербанк Росії». Але я категорично проти таких методів, які застосовували вчорашні активісти

Зі свого боку скажу, що я категорично вважаю Віктора Медведчука ворогом України, прямим агентом впливу Кремля, і вважаю, що його місце як максимум у тюрмі, а як мінімум – десь у Підмосков’ї. Так само вважаю ганебним, що в Україні до цього часу працює «Сбербанк Росії» і фактично банк агресора може діяти в Україні, заробляти тут кошти. Але я категорично проти таких методів, які застосовували вчорашні активісти, бо це показує нашу нецивілізованість. Тим більше, коли це робиться в святий для кожного патріота день – день, коли ми згадуємо загиблих героїв Небесної сотні і Революції гідності.

– До речі, у наших журналістів, які були свідками тих подій, склалося враження, що поліція не надто і заважала учасникам акції трощити приміщення відділення російського «Сбербанку» і, буцімто, офіс Медведчука. Наскільки ці враження справедливі, чи була якась координація дій між організаторами цих акцій і правоохоронцями?

Тут повинна бути політична воля, і держава має сказати своє слово

– Це вже дурниці, знаєте, це вже конспірологія починається, що виходить за рамки здорового глузду. Я сказав і ще раз наголошую на тому, що я категорично проти діяльності «Сбербанку» і вважаю ганьбою, що Медведчук якимось дивним чином продовжує представляти Україну в Мінській переговорній групі, але я категорично проти нецивілізованих методів боротьби, тому що тут повинна бути політична воля, і держава має сказати своє слово.

Надзвичайно ефективно відпрацювали правоохоронні органи. Безумовно, плани Кремля були зірвані

В даному контексті відкрито кримінальне провадження за статтями «хуліганство» та «навмисне пошкодження майна». Я вважаю, погроми неприпустимими. Знаєте, ми стояли на Майдані три місяці, і під час нашого перебування там жодного погрому не сталося. Це я думаю достатньо красномовно свідчить, що все-таки є справжньою боротьбою, а що є імітацією досить нецивілізованою і несерйозною.

А в цілому я хочу сказати, що, безумовно, надзвичайно ефективно відпрацювали правоохоронні органи. Дякуємо за розуміння людей, це наша спільна відповідальність і, безумовно, плани Кремля були зірвані.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG