Доступність посилання

ТОП новини

​Студентів побили для того, щоб зібрався Майдан – учасник Євромайдану


Микола Кузнецов – співрозмовник Радіо Свобода – на фото у центрі
Микола Кузнецов – співрозмовник Радіо Свобода – на фото у центрі

Що думають про розслідування подій трирічної давності на Майдані самі учасники тих подій? Нагорі світлина агентства Reuters, яка облетіла у лютому 2014 року світові видання: батько з сином – обидва з закривавленими обличчями, стоять перед беркутівцем на вулиці Інститутській у Києві. Радіо Свобода вдалося знайти батька з тієї світлини. Це вчений, доктор технічних наук, член-кореспондент Академії наук України, завідувач відділу інституту кібернетики імені Глушкова, професор Микола Кузнецов. Разом із сином Ігорем він був безпосереднім учасником тих подій. Нині у передачі «Свобода сьогодні» учений поділився своїми думками – чи варто було брати участь у тих подіях, чи не змінився його погляд на них?

Відео з прямої трансляції Радіо Свобода 18 лютого 2014 року. Пан Микола Кузнецов з сином Ігорем на відео з 48 секуни.Увага: відео містить сцени жорстокості!

Микола Кузнецов: Безумовно, це було варте, але проблема полягала в тому, що за ці три роки погляд на ті події дещо змінився. По-перше, вдалося переосмислити те, що почалося із студентського Майдану і зараз, і протягом оцих 3 років відбулася деяка фальсифікація. Наприклад: всі кажуть, що Майдан зібрався через те, що побили студентів. Насправді події відбувалися дещо інші. Студентів побили для того, щоб зібрався Майдан. І це зараз мені абсолютно очевидне, і не тільки мені, а багатьом людям, з якими я спілкуюся. Це очевидно. Це був план, за яким повинен був здійснитися державний переворот, щоб скинути Януковича.

– А чий план? Ви це припускаєте, чи у Вас є свої певні якісь докази?

– Всі подальші події абсолютно точно це підтверджують. Чому? Тому що у Януковича з’явився свій «Азеф», або більш відома ще людина як «поп Гапон», який працював на Майдан. І саме ця людина віддавала накази «Беркуту». Тобто фактично там була гра в шахи: одна людина грала сама з собою. І за рахунок людей, яких підставляли, яких вбивали. Ось і все, що відбувалося. Зараз це стає абсолютно очевидним, зрозуміло, що я на цих всіх подіях не був присунім.

Але дивіться – коли били студентів? Били їх під камери «Інтера». «Інтер» відомо кому належить. Так само наказ бити студентів віддала людина з оточення Фірташа

Але дивіться – коли били студентів? Били їх під камери «Інтера». «Інтер» відомо кому належить. Так само наказ бити студентів віддала людина з оточення Фірташа. Били під камери, знімали. Потім на наступний день це все розповсюджували по всіх каналах.

І за рахунок цього люди вийшли в неділю – більше від мільйона, ми також з сім’єю вийшли. Але тоді ми всіх подій не розуміли, а тепер це все стає абсолютно очевидним і прозорим. Далі були події на Банковій, коли людей дуже жорстоко побили, було дуже багато провокаторів, спеціально підбурювали. Там можна розібрати кожен крок і у світлі того, що я кажу, це, в принципі, все стає очевидним. Далі події на Грушевського, де ми були з першого дня також. Ця хода до Верховної Ради абсолютно не мала жодного сенсу, тому що там не були присутні парламентарі. Вони підійшли, покричали б люди і пішли б собі – але перегородили спеціально за наказом знов-таки тієї самої людини.

– Чи Ви можете назвати цю людину?

Для людей це була Революція гідності – це безумовно, а для олігархів – це був переворот руками людей. На жаль

– Я називати її не хочу, бо доказів нема. Але вона зараз в парламенті, вона нікуди не тікала. Тому я не маю жодних прав. І ця людина була другою після Януковича за впливом в Партії регіонів. І не буде проти неї справ. І тому цілком очевидно, що проти регіоналів нема жодних реальних справ. Ніхто не посаджений, ніхто і не буде посаджений. Нинішній генеральний прокурор – він генеральний прокурор в піар-агентстві. Вони всіх затримують, а нікого не садять і нікого не посадять. Зараз цих декількох беркутівців спіймали, але чи вони стріляли – ніхто не знає. Але їх зроблять цапами-відбувайлами і вони будуть сидіти. Реально, хто це все робив – ті не постраждають. Вбили Нігояна, вбили Жизневського… Хто вбив? Ніхто не знає. Для людей це була Революція гідності – це безумовно, а для олігархів – це був переворот руками людей. На жаль.

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявляє, що ймовірний судовий процес Міжнародного кримінального суду в Гаазі щодо злочинів на Майдані і воєнних злочинів не означає припинення розслідувань Києвом.

«Ймовірний міжнародний процес у Гаазі щодо злочинів на Майдані і воєнних злочинів не має закривати необхідність виконання нашого домашнього завдання. Це не означає, що наша справа – передати розслідування до Гааги… усі справи щодо Майдану і про воєнні злочини ми маємо і будемо робити (розслідувати – ред.)», – зазначив він.

Про масштаби «Справи Майдану» найбільше говорять цифри. У «Справі Майдану» їх 9,5 тисяч. Розгін студентів на Майдані 30 листопада 2013 року. Розстріл мітингувальників на вулиці Інститутській 20 лютого 2014-го. Вбивства Сергія Нігояна, Михайла Жизневського, Романа Сеника, викрадення Ігоря Луценка та викрадення і вбивство Юрія Вербицького 22 січня 2014-го – це найрезонансніші справи Майдану. Водночас є понад вісім десятків інших епізодів. Усі вони умовно об’єднані в одну велику «Справу Майдану», а розслідує її єдиний слідчий центр, департамент спеціальних розслідувань ГПУ.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG