Доступність посилання

ТОП новини

У Мінську обговорили нові зони безпеки на лінії зіткнення на Донбасі


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Мінськ – У столиці Білорусі 23 листопада відбувся черговий раунд переговорів Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі. Відкриття контрольного пункту в’їзду і виїзду (КПВВ) «Золоте» блокують бойовики угруповання «ЛНР»

​Минулого разу у Мінську домовлялися до 23 листопада відкрити пункт пропуску в Золотому Луганської області. Але цього не сталося. КПВВ «Золоте» досі не вдалося відкрити, тому що там тривають обстріли, а на околицях залишаються міни. Україна, незважаючи на це, відновила там інфраструктуру та навіть хотіла відкрити цей пропускний пункт в односторонньому порядку, але бойовики його далі блокують.

У середу це питання обговорювалося у першочерговому порядку, тому що воно має важливе гуманітарне значення. Представник Україна на переговорах Леонід Кучма днем раніше навіть казав, що йому дуже соромно, що не вдалося дотиснути бойовиків «ЛНР» у цьому питанні, і що Росія начебто погоджувалася на відкриття цього КПВВ.

Посередник на переговорах від ОБСЄ посол Мартін Сайдік, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, нагадав, що тема КПВВ у Золотому обговорюється з березня.

Мартін Сайдік
Мартін Сайдік

«І до цього часу з Луганської сторони, на жаль, не була висловлена готовність відкрити цей пункт переходу зі сторони ОРЛО (окремі райони Луганської області – редю). Причини різні, але ми висловили надію, що цей пункт буде відкрито протягом наступного місяця», – зазначив Сайдік.

Чергова, очікована дата для можливого відкриття КПВВ у Золотому – 10 грудня.

На порядку денному – нові зони безпеки на Донбасі

Нині ж Мартін Сайдік знову констатував численні порушення режиму тиші, від яких гинуть військові та цивільні особи, особливо з використанням важкого озброєння, яке мало б бути відведеним.

Підгрупа з питань безпеки також обговорювала питання відкриття ще 7 зон відведення сил та засобів ураження на лінії фронту у додаток до тих 3, які було вже оголошені – незважаючи на те, що одна з них, у Станиці Луганській, так і не реалізована. Українська сторона наголошує, що коли там зупиниться стрілянина, це можна було б зробити з 26 листопада.

Засідання економічної підгрупи знову зірвано

Переговори в економічній підгрупі фактично були зірвані, і це не вперше. В них відмовилася брати участь делегація України, яка не хоче сідати за один стіл із посланим в цю підгрупу з окупованого Донецька Максимом Лещенком, проти якого в Україні порушено кримінальну справу за участь в незаконних збройних формуваннях і злочини проти держави.

Новий представник України у політичній підгрупі – посол Моцик

Україну у політичній підгрупі відтепер представлятиме колишній посол у Польщі та США Олександр Моцик – досвідчений дипломат, який може посилити позиції української сторони на переговорах.

Представник ОБСЄ Мартін Сайдік повідомив, що у політичний підгрупі дискусія тривала довкола так званої формули Штайнмаєра. Але про прогрес у питанні модальності виборів на окупованій частині Донбасу, та її статусу прогресу немає. Відомо, що українська сторона наполягає на першочерговому ухваленні «дорожньої мапи» щодо врегулювання на Донбасі. Обговорити це питання вже 29 листопада у Мінську мають міністри закордонних справ норманської четвірки.

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG