Доступність посилання

ТОП новини

Скайп-допит Януковича перенесли: провокація чи виправдане блокування?


Активісти в Києві зірвали допит Януковича (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

Активісти в Києві зірвали допит Януковича

Відеодопит екс-президента Віктора Януковича як свідка у справі п’яти колишніх «беркутівців» не відбувся. Його перенесли на понеділок, 28 листопада, через те, що активісти заблокували виїзд обвинувачуваних із Лук’янівського СІЗО. Учасники процесу перекладають відповідальність одне на одного. Віктор Янукович звинуватив українську владу у гальмуванні процесу. А представники Генеральної прокуратури України запевнили, що заходи безпеки у понеділок під СІЗО буде посилено.

Обвинувачених у розстрілах на Майдані п’ятьох екс-працівників «Беркута» Павла Аброськіна, Сергія Зінченка, Олександра Маринченка, Сергія Тамтуру та Олега Янішевського не змогли доправити до зали Святошинського суду. Їхній виїзд із Лук’янівського СІЗО заблокували кілька десятків активістів, які називають себе членами громадських організацій «Вільні люди» та «Білий тигр». Дехто з них тримав прапори України та «Правого сектору».

Активісти блокують виїзд з Лук'янівського СІЗО (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

Координатор акції Катерина Кувіта повідомила, що активісти побоювалися, що захист «беркутівців» після свідчень Януковича може подати клопотання про пом’якшення для підозрюваних запобіжного заходу.

«Люди на Майдані гинули, їх розстрілювали саме «беркутівці». А зараз їх хочуть відправити на суд, і, скоріше за все, відпустити» – додав Дмитро, один із активістів.

Янукович: «Радикали» винні, що Крим «відділився», а на Донбасі – війна

Розглядати справу звинувачуваних за їхньої відсутності не можна за українським законодавством. Тож хоч Віктор Янукович і з’явився до приміщення російського суду в Ростові-на-Дону та вийшов на скайп-зв’язок, до його допиту як свідка справа не дійшла. Активісти блокували виїзд із СІЗО аж до оголошення про те, що допит перенесли на понеділок, 28 листопада.

Жартівливий твіттер, який ведеться від імені Віктора Януковича

Після судового засідання Янукович вийшов до преси та підтвердив, що готовий свідчити у будь-який момент. За його словами, допит зірвала українська сторона, і у цьому, мовляв, зацікавлені ті, хто бояться, що злочини на Майдані розкриють.

Екс-президент також озвучив свою версію подій, які відбувались в Україні від початку Майдану і до сьогоднішнього дня.

Революцію, мовляв, організували «радикали-молодчики». «Шкода, звісно, людей, які там загинули», – сказав він. Але додав, що на відміну від смертей активістів, загибель правоохоронців не розслідується. За версією Януковича, снайпери стояли на будинках, підконтрольних активістам, утім, чинна українська влада свідомо не береться це розслідувати.

«Як можна розірвати ці події, і одні справи розслідувати, а інші – не розслідувати? Як себе відчувають родичі загиблих (правоохоронців – ред.)», – сказав він.

За словами Януковича, саме Майдан «спровокував» Крим на «від’єднання», тож це «погано, але зрозуміло», що Україна втратила півострів. А Донбас на ті події відреагував «емоційним поривом відділитись», сказав президент-утікач.

«Я за те, щоб Донбас був у складі України, і щоб була збережена територіальна цілісність України», – заявив він.

Разом із тим, на думку Януковича, без широкої автономії для Донбасу вирішити конфлікт не вдасться. І для того, щоб зупинити війну, треба припинити стріляти і відвести війська, сказав Янукович. І слід «звільнити людей із блокади», додав він. Відповідальність за збройний конфлікт він поклав на Україну.

«Ще незрозуміло, кому амністія більше потрібна: чи тим солдатам, які тримають оборону на Донбасі, чи тій владі, яка почала війну, не вступила у переговори, і не спробувала запитати, проти чого ви постали?» – сказав екс-президент.

Мріє Янукович, за його словами, про те, щоб «в Україні закінчилась війна», і щоб його «рідний Донбас воскрес». А про політичні амбіції чи про повернення додому поки не думає, сказав він.

​Журналіст Радіо Свобода поставила запитання екс-президенту про те, яку участь у конфлікті на Донбасі бере Російська Федерація, на що він заявив, що Україну хтось використовує для тиску на Росію.

Відповідаючи на запитання «Громадського» про те, як йому спиться після закликів ввести російські війська на українську територію, і скільки грошей він із держави вивіз, Янукович відповідав туманно. Говорив про наклепи, які чув у свій бік, і про проблеми чинної влади. Говорить, досі себе звинувачує, що не підписав наказ про введення військ для придушення «радикалів» на Майдані.

Прес-конференція Віктора Януковича
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:39 0:00

Також додав екс-президент, що нічого не вивозив із України, окрім «ручної поклажі», в якій були особисті речі.

Екс-президент сказав, що мав розмову із президентом Росії Володимиром Путіним про його наміри «захищати російськомовне населення в Україні». Янукович вважає таку «позицію гідною і патріотичною».


Їх навіть не готувати до доставки у суд – адвокат «беркутівців»

Один із адвокатів «беркутівців» Стефан Решко подав заяву про злочин до Генеральної прокуратури через блокування його підзахисних. Він вважає, що їх навіть не готували до доставки в суд, а інші автозаки могли проїжджати за територію. Решко також сказав, що ще з попереднього дня знав про заплановане блокування.

«Це саботаж. Як можна оцінити, коли підзахисних навмисно не доставляють в зал суду?» – сказав він.


У Генпрокуратурі хочуть, щоб Янукович відповідав не «з листочка»

Натомість, Генеральна прокуратура запевняє, що не зацікавлена була у зриві допиту. За словами прокурора Олексія Донського, «є багато запитань до Віктора Януковича», утім, до допиту їх не розкриватимуть.

«Ми остерігаємося, що на тому етапі, поки він говоритиме з папірця, у нього буде можливість брати участь у допиті, а тоді, коли дійде черга до наших запитань – все може бути заблоковано. Таке побоювання у нас, безумовно, існує», – сказав Донський.

Донський також пояснив, чому екс-президент проходить у справі свідком, а не підозрюваним. Справа в тому, що його звинувачують за тими ж статтями, що і п’ятьох «беркутівців». Утім, Януковича вивели в окреме провадження, адже він втік за кордон. І, таким чином, у своїй справі за тими ж звинуваченнями він проходить як підозрюваний, а от у справі «беркутівців» – свідком. Утім, звинувачення з нього не знімали, каже Донський.


Юридично в допиті зацікавлений виключно Янукович – адвокат Небесної сотні

Україна дискредитовує себе у юридичному сенсі тим, що взагалі погодилася проводити допит Януковича, сказав у коментарі Радіо Свобода адвокат родин «Небесної сотні» Віталій Титич. Адже факт агресії Росії уже визнали, і «досить дивно на цьому тлі виглядає співпраця Міністерства юстиції України з Міністерством юстиції та іншими компетентними органами агресора», вважає він.

Юридично в цьому зацікавлений виключно Янукович, все це офіційно організовує захист, Віталій Сердюк
Віталій Титич

Окрім того, у свідченнях Януковича як свідка немає сенсу – проти себе він свідчити не буде, говорить адвокат. Зрештою, допит не допоможе процесу у справі розстрілу людей, а тільки відтягне процес, додає Титич.

«Юридично в цьому зацікавлений виключно Янукович, все це офіційно організовує захист, Віталій Сердюк», – додає Титич.

Батько героя Небесної сотні: Янукович говоритиме словами кремлівських політтехнологів

Микола Котляр – батько загиблого на Євромайдані Євгена Котляра з Харкова стежив за засіданням судів у Києві й Ростові у справі «беркутівців», звинувачених у вбивстві людей на Майдані. Те, що допит не відбувся, чоловіка не засмучує, тому що він не вірить у правдивість свідчень колишнього президента щодо обставин загибелі сина.

«Мені, звісно, цікаво його почути. Але, думаю, все до останнього слова, все до крапки він говоритиме те, що йому наперед написали кремлівські політтехнологи», – сказав він у коментарі Радіо Свобода.


Чи зірвуть і допит 28 листопада?

Попереду наступна спроба допитати Віктора Януковича як свідка. Чи блокуватимуть активісти виїзд «беркутівців» і 28 листопада – поки невідомо. У коментарі виданню «Українська правда» представники «Правого сектору» зазначили, що таке рішення залежатиме від того, чи буде в організації інформація про заплановані спроби випустити звинувачуваних по дорозі до суду. За словами видання, прес-секретар «Правого сектору» Артем Скоропадський запевнив, що у п’ятницю таку інформацію активісти отримали з власних джерел.​

​Раніше міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив: «МВС не буде брати участь у черговій провокації московської маріонетки і вступати у силовий конфлікт із протестувальниками. Тим більш, що точка зору і мотиви цих людей нам зрозумілі і багато у чому ми їх поділяємо».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG