Доступність посилання

ТОП новини

Допит Януковича. Друга спроба

28 листопада відбувся відеодопит екс-президента Віктора Януковича як свідка у справі п’яти колишніх «беркутівців»

ПРЯМА ТРАНСЛЯЦІЯ:

Віктор Янукович просить долучити до справи «його особисту точку зору», яка є «обов’язковою» при розгляді у суді. За словами екс-президента, його точка зору «значно наблизить суд до встановлення істини». «Якщо розглядати питання про вбивство учасників подій на Майдані, обов’язково треба розглядати рішення вбивства працівників правоохоронних органів, які також загинули під час цих подій,» – сказав він.

На питання суду про те, чи притягувався він раніше до кримінальної відповідальності, Віктор Янукович відповів запереченням.

Генпрокурор України Юрій Луценко передав підозру про вчинення Віктором Януковичем державної зради адвокату Ігорю Федоренкові.

«Повідомляю, що Ви, Янукович Віктор Федорович, підозрювані у вчиненні державної зради, пособництва представникам Російської Федерації в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України; на порушення порядку, встановленого Конституцією України та ведення агресивної війни», – заявив Луценко. Він також пояснив, що оскільки Янукович «фактично переховується від правоохоронних органів України», повідомлення про підозру оголошується усно, а годину тому було розіслане на всі відомі адреси екс-президента.

Адвокат Ігор Федоренко уточнив, що згідно із чинним законодавством, є право на ознайомлення з матеріалом кримінального провадження. «Я сподіваюся, що ви дотрималися процедури повідомлення про підозру. Я сподіваюсь, що ви розумієте, що вручення копії повідомлення про підозру адвокату не дорівнює оголошенню підозри особі,» – сказав він.

У Святошинському районному суді розпочалося засідання, на якому мають допитати Віктора Януковича у якості свідка.

За словами депутата Ігоря Мосійчука, допит Віктора Януковича у якості свідка у справі «беркутівців» - це «цілеспрямована спецоперація, юридична диверсія, підготована ФСБ РФ.»

Раніше генеральний прокурор Юрій Луценко написав у Facebook: «Кремлівські покровителі кривавого диктатора зрозуміли: ГПУ вийшла на фінішну пряму для початку судових процесів проти організованого злочинного угрупування Януковича. І це - його останній шанс поговорити в якості свідка».

Член Адвокатської дорадчої групи Юлія Попік, що знаходиться у залі Святошинського суду, заявляє про «невідомих осіб», які представилися «службою безпеки».

Радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк у коментрі Радіо Свобода заявив, що рішення Святошинського районного суду про допит Віктора Януковича викликає багато запитань. «Ми переконані, що був тиск з боку Російської Федерації. Як він виглядав, цей тиск, це запитання номер два». За словами Шкіряка, будь-який допит повинен відбуватися в рамках однієї юрисдикції, тож викликає запитання статус Ростовського суду та судді у цій справі, а також статус самого Віктора Януковича. Той, за словами радника міністра внутрішніх справ, не знав беркутівців особисто і не віддавав їм наказів.

За словами кореспондента Радіо Свобода, біля Святошинського районного суду сьогодні спокійно. Активісти, майданівці та родини Небесної Сотні запевняють, що блокувати засідання суду не будуть, але обіцяють зробити все, щоб у законний спосіб притягти Віктора Януковича до відповідальності.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, що перебуває під Лук'янівським СІЗО, нині там дійсно спокійно, акцій не відбувається.

Святошинський районний суд Києва сьогодні о 13.00 проведе відеодопит екс-президента України Віктора Януковича. Відеодопит екс-президента Віктора Януковича як свідка у справі п’яти колишніх «беркутівців» не відбувся 25 листопада. Його перенесли через те, що активісти заблокували виїзд обвинувачуваних із Лук’янівського СІЗО.

Сьогодні активісти руху пообіцяли, що «Правий сектор» не блокуватиме виїзд автозаків з бійцями розформованого підрозділу МВС для доставки їх до Святошинського районного суду Києва. Зокрема, про це заявив в коментарі агентству Інтерфакс-Україна сказав спікер "Правого сектора" Артем Скоропадський.

Ні, сьогодні під Лук'янівське СІЗО ми не їдемо, ми поїдемо до суду

Віктор Янукович є фігурантом кількох кримінальних справ, зокрема, щодо перевищення ним повноважень від листопада 2013 року до лютого 2014 року і за масові вбивства активістів Майдану, а також за фактом захоплення Януковичем державної влади в 2010 році.

XS
SM
MD
LG