Доступність посилання

ТОП новини

Допит Януковича. Друга спроба

28 листопада відбувся відеодопит екс-президента Віктора Януковича як свідка у справі п’яти колишніх «беркутівців»

ПРЯМА ТРАНСЛЯЦІЯ:

Святошинський районний суд допитав колишнього президента Віктора Януковича у провадженні про розстріли на Майдані в Києві 20 лютого 2014 року. У справі п’яти «беркутівців» Олександра Маринченка, Сергія Тамтури, Олега Янишевського, Павла Аброськіна і Сергія Зінченка екс-президент проходить у якості свідка. Під час допиту Віктор Янукович знаходився у Ростовському суді в Росії та з’єднувався з Україною за допомогою Skype-зв’язку.

Під час допиту Віктор Янукович на багато запитань не міг дати однозначної відповіді, оскільки, за його словами, не пам’ятав певних подій. Це, зокрема, стосувалося хронології розстрілів на Майдані, спілкування екс-президента із колишнім міністром Віталієм Захарченком та керівником служби безпеки Павлом Лебедєвим, а також із керівництвом Росії Володимиром Путіним та В’ячеславом Сурковом. Натомість, Янукович зміг описати свою втечу із Києва до Донецька та Криму, а також навести зміст розмов, які траплялися по дорозі. На прес-конференції після допиту у відповіді українській журналістці він зазначив, що має прекрасну пам’ять і забуває речі, які не мають для нього значення.

Під час допиту Янукович попросив пробачення у родин загиблих на Майдані активістів та наголосив, що суд має брати до уваги також сторону загиблих на Майдані правоохоронців. Янукович запевнив, що шукав мирного розв’язання конфлікту, однак, за його словами, винуватцями провокацій були «радикали». Він також декілька разів згадав про обстріл його кортежу 21 лютого. На запитання про логіку звернення до Володимира Путіна про залучення військ Російської Федерації, Віктор Янукович заявив, що це «філософське питання».

У перерві під час слухань генпрокурор України Юрій Луценко зачитав повідомлення про підозру Віктора Януковича у скоєнні «державної зради» та вручив документи адвокату екс-президента. За словами адвоката, вручення копії повідомлення про підозру адвокату не дорівнює оголошенню підозри особі. Пізніше під час прес-конференції у Ростові Віктор Янукович заявив, що такі дії Луценка були «тиском на суд».

Під час допиту Янукович також заявив, що винними у дестабілізації ситуації в країні були його соратники з Партії регіонів Сергій Тігіпко, Дмитро Фірташ та Сергій Льовочкін. Останній, як припустив Янукович, міг бути причетним до розгону Майдану 30 грудня. Також екс-президент під час допиту заявив, що готовий до перехресного допиту з Арсенієм Яценюком, Андрієм Парубієм та Олександром Турчиновим. Пізніше на прес-конференції він звинуватив останніх у тому, що саме їм були вигідні жертви на Майдані для «неконституційного захоплення влади».

Допит свідка Станіслава Шуляка, колишнього командувача Внутрішніх військ МВС України, перенесли на 2 грудня 2016 року, 13:00 за Києвом. Потерпілого у цій справі Святошинський суд допитає 1 грудня. 2016 року. Як і Янукович, Шуляк оголошений у розшук в Україні за іншими провадженнями.

У мережі також з'являються коментарі щодо припущення Віктора Януковича про причетність Сергія Льовочкіна до розгону демонстрантів 30 листопада.

«Я знаю Льовочкіна достатньо давно. З позитивного боку. З порядного. Так склалося…– написав депутат Віталій Чепинога. – Жоден дільничний з Троєщини не зміг би виконати жодної команди Льовочкіна без Захарченка і Януковича».

Журналістка Марина Данилюк-Ярмолаєва зазначила, що зараз почали «відмазувати» Льовочкіна?: «Яскравий приклад, що Льовочкін не демократ – виступи його сестри в ПАРЄ із закликами «зупинити Київ» і про «кривавого пастора», яким палко аплодувала російська делегація. Той самий Льовочкін непогано почуває себе в Опоблоці, що на 90% складається з колишніх регіоналів…»

Віктор Янукович заявив, що заява Юрія Луценка про підозру щодо «державної зради» була тиском на суд. Про інші провадження проти нього: «Усі справи або закриті, або призупинені. Вони у будь-якому разі не розслідуються».

Щирість Віктора Януковича прокоментував у Facebook український журналіст Євген Якунов. «Може, Янукович був щирий? Може, він не бреше?.. Якщо так, то країною тоді керували через його голову… Хто керував? Відповідь очевидна,» – написав він.

Віктор Янукович заявив, що за межі Росії не виїжджав, а також, що з пам'яттю проблем не має.

На запитання української журналістки, чи дійсно збирається повернутися в Україну, «де половина його ненавидить», уточнив, що журналістка ще молода, що у неї «все життя попереду» і що вона належить до «радикальної» частини України. «Мені здається, що особливо жінки у всі часи, які пропагували, і тягнулися до миру та смиренності, мали набагато більший успіх ніж ті, які закликали до війни… Вам набагато більше з вашою зовнішністю зовсім інша позиція личить, ніж та, яку ви висловили».

За словами Януковича, у жертвах на Майдані винні всі, хто прийшли до влади. Під час прес-конференції він заявив: «Турчинов прийшов до влади? Був виконувачем обов’язки президента антиконституційним шлязом призначений... Ну всі. Лідери опозиції, які були, вони тоді виступали. Кличко мені тоді говорив: ми не можемо вплинути на радикалів… Це ж казав кожен із них, я не тільки хочу сказати про Кличка. Парубій, Пашинський, Парасюк теж закликав взяти зброю в руки… Це має вирішити слідство, і суд має встановити істину».​

Раніше депутат Володимир Парасюк зацитував покази Віктора Януковича на своїй офіційній сторінці:

Янукович: «Я не знаю, як у активістів Майдану були розподілені зобов’язання. Що таке комендант Парубій? Хто його знає. Що він робив, комендант?.. І всі інші, тому що вони всі виступали на Майдані. Луценко повинен пояснити, чому він закликав взяти зброю, і його заклик почули.»

Після допиту адвокат потерпілих Євгенія Закревська зазначила, що допити потерпілих, які були проведені раніше, були більш інформативними, ніж допит Януковича як свідка.

Юрій Луценко у перерві сьогоднішнього засідання зачитав підозру Віктору Януковичу про «державну зраду».

Віктор Янукович сказав, що не хотів би приписувати собі ніяких заслуг: «Якщо ми отримаємо звідси (з суду – ред.) якусь вичерпну відповідь, нормальну, і вона розкриє це питання широко і дасть відповідь всім учасникам цього процесу, тоді я можу сказати – я не хочу ніякої заслуги собі приписувати – що ми всі разом можемо досягти цього результату».

Віктор Янукович збирається об'єднати «дві частини України». Про це він заявляє на прес-конференції в Ростові: «Я думаю, що ми всі мріємо про те, щоб Україна була правовою державою, щоб в Україні не порушувалися права людини, щоб Україна була успішною з точки зору економіки і комфортною з точки зору людей.

Моя ціль сьогодні була – знайти правильний шлях встановлення істини щодо тих резонансних подій, які були в Україні і на Майдані, і… безпосередньо дали поштовх розколу у суспільстві, територіальні потім виникли проблеми».

Розпочалася прес-конференція Віктора Януковича у Ростові після допиту у справі «п’ятьох беркутівців».

Прокурор: «Дійсно, нових обставин ми не отримали, ми розуміли, що на наші питання він відповідатиме «не пам’ятаю» або «не знаю», однак деякі питання нас дуже здивували. Бачите, щодо нападу він пам’ятає, а те, що стосується безпосередньо розстрілу на Майдані, він взагалі не пам’ятає. Будучи президентом, знаючи про те, які події відбуваються на Майдані, прокидається, не повідомляючи, де; яким чином був обізнаний про ці розстріли, також не повідомляється. Велика справа була зроблена судом не тільки щоб зрозуміти, що він скаже, а для того, щоб побачити його відношення до цього».

Євгенія Закревська, адвокат Небесної Сотні: «Для суспільства важливо, що Янукович не пам’ятає, коли були перші вбивства, він не знає кількості вбитих людей, він взагалі інформацію щодо 20 лютого не пам’ятає практично. Чи говорить, що не пам’ятає. А все, що відбувалося під час його втечі з України, він пам’ятає посекундно. Ми можемо зробити із цього висновки морального характеру, але не можу сказати, що це якась користь для слідства. Ті крихти інформації, які ми сьогодні отримали, також будуть використані. Допитувати цього свідка було ініціативою захисту, якщо вони вважають, що якусь користь отримали, то я її не бачу».

Горошинський Олександр, захисник Павла Аброськіна та Олександра Маринченка: «За результатами допиту було встановлено факти, які спростовують обвинувачення в частині обстановки в період подій на Майдані, починаючи з акцій протесту на Майдані 24 листопада і закінчуючи 20 лютого 2014 року». На думку адвоката, Янукович довів, що радикально налаштовані мітингарі вдавалися до провокацій щоразу, як влада намагалася врегулювати конфлікт мирним шляхом.

Допит тривав з 13:00, незабаром повинна початися прес-конференція Віктора Януковича у Ростові.

Допит свідка Станіслава Шуляка, колишнього командувача Внутрішніх військ МВС України, перенесли на 2 грудня 2016 року, 13:00 за Києвом. Потерпілого у цій справі Святошинський суд допитає 1 грудня. 2016 року. Як і Янукович, Шуляк оголошений у розшук в Україні за іншими провадженнями.

Святошинський суд вважає допит Віктора Януковича завершеним.

Євгенія Закревська: До якого моменту Ви вважали себе президентом?

Віктор Янукович: Я на сьогоднішній день, я особисто, не зняв з себе цієї відповідальності, і я її несу перед українським народом.

Блогосфера одразу відреагувала коментарями:

Віктор Янукович розповів, з ким спілкувався 22 лютого 2014 року перед голосуванням Верховною Радою постанови про відсторонення. Екс-президент заявив під час допиту, що спілкувався з деякими депутатами, які тоді не голосували. Також, за словами Януковича, він мав особисту телефонну розмову з Арсенієм Яценюком, а пізніше ж Ганною Герман. Раніше під час допиту Янукович заявив, що готовий до перехресного допиту із Петром Порошенком, Арсенієм Яценюком, Андрієм Парубієм та Олегом Тягнибоком.

Політолог Богдан Яременко прокоментував у Facebook заяви Віктора Януковича про спроби замаху на нього.

За словами політолога, десят років тому у вищих щаблях української влади було дуже популярно боятися отруєння. Він написав, що «на останньому етапі владарювання система переросла у те, що ми бачили із сюжетів в Межигір"ї - аж до хімічних лабораторій для перевірки продуктів».

Віктор Янукович про ситуацію в Криму у лютому 2014 року:

«Коли я приїхав у Крим, я почав шукати кримську владу. По дорозі ще коли їхав. Я знайшов одного з представників Севастопольської адміністрації. Яцуба Володимир Григорович також був на зв’язку, але я його не знайшов. Тому я переговорив із цим працівником…

Він сказав мені, що в Севастополі виступав чоловік, якого принизили по дорозі з Києва в Черкаській області, якого викинули з машини, машину спалили. Його заставляли їсти скло і співати гімн України і кричати «Слава Україні». Його били і били інших учасників… І коли він виступив, було прийняте радиклаьне рішення: негайно розпочати референдум про вихід з України і приєднання до Росії».

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG