Доступність посилання

ТОП новини

Чому Франція обирає правих або ультраправих?


Франсуа Фійон
Франсуа Фійон

Париж – У Франції визначився кандидат у президенти від правоцентристських сил, який, за прогнозами, може стати господарем Єлисейського палацу наступного травня. Це колишній прем’єр-міністр Франції Франсуа Фійон, якого вже навіть французькі медіа називають «путінофілом» через цілу низку його проросійських заяв.

Фійон обіцяє Франції жорсткі реформи, зокрема масові скорочення у державному секторі, підвищення пенсійного віку, подовження тривалості робочого тижня і приватизацію частини закладів охорони здоров’я. Фійон не приховує, що його надихає колишній прем’єр Великобританії – «залізна леді» Маргарет Тетчер. Вона якраз і була відомою жорсткою політикою роздержавлення, придушенням профспілок і скороченням соціальних виплат.

«Моя мета – це підняти Францію до найвищого можливого рівня. І я вас запевняю, якщо нам вдасться міцно утримати країну, то ми багато чого досягнемо, бо ніщо не може зупинити націю, яка бореться за своє майбутнє», – заявив Франсуа Фійон, коли його оголосили переможцем праймеріз від правих сил.

Фійона називають «другом Путіна»

Щодо зовнішньої політики – Фійон дуже чітко виступає за скасування санкцій проти Росії і мотивує це тим, що передусім від цього страждає економіка Франції.

Він уже чітко заявив про свою позицію щодо Криму – анексію півострова Росією Фійон не підтримує, але вважає, що майбутнє півострова має вирішуватися шляхом переговорів між Києвом і Москвою. Мінські угоди, на думку Фійона, мають виконуватися обома сторонами, зокрема український парламент має проголосувати за автономію Донбасу.

Фійона також часто називають «другом президента Путіна», бо, коли обидва політики займали прем’єрські посади, Фійон часто навідувався до Росії.

Які очікування виборців?

Французи втомилися від безробіття, напливу мігрантів, терористичних нападів… Тому нині експерти прогнозують, що у другому турі президентських виборів будуть представлені політики лише правого флангу – Франсуа Фійон і лідерка ультраправого «Національного Фронту» Марін Ле Пен, бо ключове гасло обох політиків – «Франція для французів».

Правлячі соціалісти пасуть задніх – найоптимістичніші соціологічні опитування дають їм максимум 9% підтримки, причому цей рейтинг можна поділити навпіл між президентом Франсуа Олландом і прем’єром Манюелем Вальсом. Тепер Франція очікує офіційної заяви від чинного президента – чи братиме він участь у президентських перегонах. Але нині битва йде на одному електоральному полі – правому і крайньоправому, причому хто із кандидатів правіший – вже важко сказати.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Руденко

    Розповідаю про Францію – політичну, економічну, фестивальну і просто смачну. Народилася у Києві, закінчила Інститут журналістики КНУ імені Тараса Шевченка та стипендіальну програму в Ягеллонському університеті у Кракові. Багато мандрувала і, врешті, останні роки живу у Франції та працюю на Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG