Доступність посилання

ТОП новини

Фотовиставка у Парижі: «Донбас рухається»


Париж – Вражаючі історії людей, долі яких покалічила війна, але вони встали і ішли далі. Про це виставка Donbas groove українського фотографа Наталії Любченкової, яка відкрилася у Парижі.

«До мене часто підходили французи і питали про ситуацію в Україні, казали – щось ми нічого не чуємо, все вже добре? То я їм тоді відповідала, що на Донбасі – рух! Рух людей, які долають важкі обставини, гідно з них виходять і попри всі складнощі допомагають собі та іншим і сподіваються на те, що нарешті прийде мир до їхнього дому», – розповіла Радіо Свобода Наталія Любченкова.

Наталія Любченкова
Наталія Любченкова

Виставка фотографій побудована так, що людина занурюється у життя Донбасу поступово, а потім сама того не помічаючи опиняється вже ніби у вирі подій. Така «телепортація» можлива і завдяки спеціальній інсталяції «Вікно в Україну», яка виглядає, як велика коробка з маленьким віконечком, куди можна зазирнути і побачити одну зі сцен життя людей, які живуть у прифронтових зонах Донбасу.

Серед відвідувачів виставки багато іноземців, вони говорять, що для них ця виставка стала своєрідним відкриттям сходу Україну, адже по телевізору вони бачать лише обстріли і військові дії, а світлини показують зовсім іншу сторону конфлікту – життя простих людей, які кожного дня чують постріли.

«Я вже давно не чув нічого про Україну. Якщо орієнтуватися лише на французькі медіа, то виглядає, що війна вже закінчилась, але я цікавлюсь цією темою і добре знаю, що ні, конфлікт триває і там постійно гинуть військові. Ця ж виставка дає надію, бо ми бачимо людей, які там живуть і не збираються звідти їхати», – розповідає Дідьє, один із відвідувачів виставки.

Одна з історій Donbas groove – про краєзнавця Геннадія Кіркача, який все життя мріяв створити музей і ось, нарешті, коли навколо вирує війна, йому вдається втілити свою мрію в життя – створити три інтерактивні музейні комплекси, де він зможе розмістити колекцію, якій присвятив все своє життя. Йому вдалося придбати старі хати в околицях Слов'янська і тепер він формує в них експозицію.

Не менш вражаючий персонаж – Яна Синиця, яка вирішила зайнятися екотуризмом на Донбасі, аби показати навіть самим українцям, яким може бути мальовничим цей куточок України. Завдяки її ініціативі села Лиманського району Донецької області почали розбудовуватися, а регіон став цікавий туристам.

Дізнатися більше історій з Донбасу можна на виставці в Українському культурному центрі в Парижі, яка триватиме до 9 грудня.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Руденко

    Розповідаю про Францію – політичну, економічну, фестивальну і просто смачну. Народилася у Києві, закінчила Інститут журналістики КНУ імені Тараса Шевченка та стипендіальну програму в Ягеллонському університеті у Кракові. Багато мандрувала і, врешті, останні роки живу у Франції та працюю на Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG