Доступність посилання

ТОП новини

Як протистояти фейковим новинам – дайджест дезінформації


Політична карикатура Євгенії Олійник
Політична карикатура Євгенії Олійник

Як користувачам соцмереж протистояти фейковим новинам? Які сайти у Європі пропонують матеріали з перевірки фактів у ЗМІ? Чи справді люди в Європі більше не відчувають себе в безпеці? На ці та інші питання – відповідь у свіжому дайджесті дезінформації від робочої групи зі стратегічних комунікацій Європейської служби зовнішніх зв’язків.

Як протистояти фейковим новинам?

Інформаційні вкидання і їхній вплив на національні виборчі кампанії широко обговорювались після президентських виборів у США і призвели до того, що Facebook і Google здійснили кроки, щоб зупинити поширення сфабрикованих новин. Про це йшлося в одному з попередніх дайджестів дезінформації. Наразі, існує низка ініціатив з протидії поширенню дезінформації, представленої у вигляді маніпуляції з фотографіями, фейкових видань або вебсайтів, або подій, опис яких не відповідає дійсності.

Минулого тижня на сайті BBC опублікували перелік корисних порад, якими може скористатися кожен, щоб зупинити поширення сфабрикованих новин; акцент зроблений на те, що слід перевірити в першу чергу, перш ніж поділитися новиною в соціальній мережі. На початку цього місяця сайт BBC також представив довідник, як визначити, чи є новина сфабрикованою.

Ні «дезінформації»

21 листопада сайт StopFake опублікував низку пропозицій для платформ, видань та користувачів у статті «Заклик до співпраці в боротьбі з інформаційними вкиданнями». А портал First Draft News продемонстрував підбірку «качок» і «лип», аби тримати читачів в курсі, а також, як перевіряти новини, якими можуть скористатися як журналісти, так і їхня аудиторія.

Раніше команда зі стратегічних комунікацій East STRATCOM повідомляла про новий портал із перевірки фактів, який був створений в Данії. Аналогічний портал існує в Швеції з 2014 року. У Німеччині, як повідомляє сайт Zeit Online, з літа 2015 року портал hoaxmap.org збирає інформаційні вкидання і відстежує їхнє поширення від чуток в соцмережах до публікації в ЗМІ з використанням інтерактивної карти Німеччини. І не варто забувати про сучасну класику за визначенням дезінформації від Бена Німмо – ABC test.

Також, для тих, хто хоче приєднатись до боротьби із дезінформацією та стати учасником мережі East Stratcom, у матеріалі пропонують зв’язатись із командою.

Ще одне опитування розвінчує твердження російських ЗМІ

Минулого тижня аналітична робоча група зі стратегічних комунікацій East STRATCOM опублікувала нове відео на сторінці «ЄС проти дезінформації» у Facebook. Представлені в ньому думки демонструють, як самі європейці реагують на одне із тверджень про Європу, що часто використовують прокремлівські ЗМІ: що нібито люди в Європі більше не відчувають себе в безпеці.

Раніше робоча група зі стратегічних комунікацій East STRATCOM опублікувала відео, в якому громадяни ЄС спростовують твердження прокремлівських медіа про «русофобію» європейців.

Дві атаки дезінформації на російську опозицію

Дезінформація використовується прокремлівськими ЗМІ не тільки для дискредитації інших країн і для створення димової завіси у спробі приховати правду про російське військове втручання, йдеться у дайджесті. Також постійною жертвою дезінформації є громадянське суспільство всередині Росії, люди, які виступають за зміни і проти зловживання владою, пишуть експерти. Так, минулого тижня помітною жертвою дезінформації став один із лідерів опозиції, відомий борець із корупцією Олексій Навальний, який виявився в ролі «власника» таємної вілли у Франції вартістю 3 мільйони євро.

«Публікація була явною спробою відплатити пану Навальному його ж монетою і виставити його лицеміром, оскільки він став відомий саме завдяки виявленню і пред'явленню громадськості об'єктів нерухомості, що належать російським державним чиновникам, чиї офіційно задекларовані доходи не відповідають вартості будинків, якими вони, як з'ясовується, володіють», – пишуть у дайджесті.

Підпис до зображення: родинна вілла Ротшильдів у Сен-Жан-Кап-Ферра представлена як власність Олексія Навального.

Коментуючи ці звинувачення на своїй сторінці в Facebook, Олексій Навальний вказав на кілька розбіжностей в «доказах», наведених автором публікації: вілла, представлена як доказ, насправді, є родинною віллою Ротшильдів у містечку Сен-Жан-Кап-Ферра на Французькій Рив'єрі. Крім цього, в представленому документі про придбання нерухомості рік народження Навального був зазначений як 2016-й.

В іншій нещодавній «медіаатаці» проти російської опозиції свою частку дезінформації отримали екологи, йдеться в матеріалі. У новинному сюжеті на федеральному телеканалі «НТВ» учасники громадського руху із захисту парку «Торфянка» були представлені як неоязичники, і глядачам пояснили, що саме тому ця організація виступає проти будівельних робіт, які веде Російська православна церква в охоронюваній лісопарковій зоні на околиці Москви.

«У сюжеті був показаний арешт учасників руху, яких звинувачують у спробі зламати хрест на місці будівництва храму, що робить їх винними за статтею про порушення права на свободу совісті та віросповідань, кримінальне покарання за якою було введено в Росії в зв'язку з відомою справою проти Pussy Riot», – пишуть експерти.

Резолюція Європарламенту про пропаганду третіх сторін

​23 листопада Європейський парламент ухвалив резолюцію «Про стратегічну комунікацію ЄС, спрямовану на протидію пропаганді проти ЄС з боку третіх осіб».

Коментуючи резолюцію, верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки та заступник голови Європейської комісії Федеріка Могеріні сказала: «Дозвольте мені подякувати парламенту за пильний інтерес і підтримку роботи, яку ми ведемо. Як говориться в доповіді, викриття дезінформації – це важливе завдання. Робота нашої Аналітичної групи показує, що виклики, які виходять від дезінформації, не слабшають».

Пропаганда расизму на російському державному телебаченні

«У ток-шоу «Вести недели» на російському федеральному телеканалі «Россия» Дмитро Кисельов використав ефірний час, щоб порівняти президента Обаму з мавпою. Коментуючи зустріч президента Обами з обраним президентом Дональдом Трампом, пан Кисельов зазначив, що «Трамп поводився стримано, немов англійський лорд, а Обама, розмахуючи руками, немов він у джунглях, зачіпав Трампа», – йдеться в огляді.

Як пише газета Moscow Times, у докладній статті англійською мовою ця частина ток-шоу пізніше була вирізана і замінена на нову версію, яку зараз можна знайти на сайті телеканалу «Россия», і в якій Обама «розмахує руками, немов на пленері», однак оригінальну версію зі згадуванням про джунглі все ще можна знайти в мережі.

XS
SM
MD
LG