Доступність посилання

ТОП новини

ДПСУ: повідомлення про українських дезертирів – елемент гібридної війни Росії


Цими днями російські ЗМІ повідомляли про те, як українські військові начебто втікають до Росії. У ДПС України, коментуючи інформацію російських ЗМІ, повідомили, що двоє з названих осіб перебувають в розшуку, а ще один чоловік є колишнім військовим, і його було демобілізовано.

Так, наприклад російський канал «НТВ» вийшов із заголовком «Служба тупа – далі нікуди»: українські військові втікають до Росії і просять про допомогу». У сюжеті показали чоловіка, що назвався Русланом Окунем, та його військовий квиток. Руслан начебто не міг терпіти свавілля на службі і це ледь не коштувало йому життя. У цьому ж відео чоловік на ім’я Олег Данилюк, нібито теж втікач. Також коментар російським журналістам дає Богдан Бєлозєров. Він начебто не захотів служити і тому,його документи було знищено.

У Державній прикордонній службі України (ДПСУ) назвали такі повідомлення елементом гібридної інформаційної війни Росії проти України. Помічник керівника Держприкордонслужби України Олег Слободян написав, що в сюжеті використовується неправдива інформація.

«Так, громадянин Окунь, як дезертир, перебуває у розшуку правоохоронними органами України ще з січня 2016 року. Громадянин Данилюк дійсно, як мобілізований проходив протягом 2015 року службу в ДПСУ і був демобілізований на початку квітня 2016 року. На даний момент жодного стосунку до Держприкордонслужби він не має. Громадянин Бєлозєров також перебуває у розшуку правоохоронних органів і також жодного стосунку до Держприкордонслужби не має», – написав він.

​В рамках брифінгу у четвер Олег Слободян заявив, що таких повідомлень з’являлось одразу декілька за останні дні і він пов’язує це із затриманням СБУ двох російських військових на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом, на його думку це мало на меті внести «елемент дезорієнтації».

Слободян ще раз наголосив, що один із «дезертирів», про яких говорять російські ЗМІ, є колишнім мобілізованим і був звільнений у квітні 2016 року.

«Ще двоє вже тривалий час, більше року, перебувають у розшуку правоохоронними органами України. Ще один персонаж цих сюжетів взагалі є громадянином Російської Федерації, який свого часу проходив там службу в прикордонній службі ФСБ Російської Федерації», – сказав він.

XS
SM
MD
LG