Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: то скільки років ЗСУ – двадцять п'ять чи три?


Вітаємо!

25 чи 3 роки?

Збройні сили України 6 грудня відзначили своє 25-річчя. Утім, деякі експерти кажуть, що українській армії, насправді, три роки. Адже лише після початку збройного протистояння на Донбасі з’явилися боєздатні підрозділи, почалося вдосконалення матеріально-технічного забезпечення, прискорився перехід на контрактну основу.

Серед досягнень останніх майже трьох років експерти виокремлюють такі: відновили Збройні сили, перевели армію на контрактну основу, створили Сили спеціальних операцій. Водночас, військові експерти зауважують, що реформування української армії далеке від завершення і агресія Росії призвела до відродження армії України, але у форматі СРСР.

Тим часом у День Збройних сил України в окупованому Донецьку угруповання «ДНР», що визнане в Україні терористичним, проводило «день георгіївської стрічки». Для цього на центральній площі міста зібрали людей і розгорнули чорно-помаранчеве полотнище, яке передали в «краєзнавчий музей», розповіли «Донбас.Реалії».

Аудіодокази Онищенка

Депутат Олександр Онищенко оприлюднив аудіозапис розмови з колегою по Верховній Раді Олесем Довгим про те, як йому уникнути покарання за корупційні злочини. Довгого він називає «переговорником від президента» (запис розмови Ви можете знайти у нашому матеріалі). Олександр Онищенко також розповів, що має записи розмов із президентом Петром Порошенком. Їх він, однак, оприлюднювати не поспішає. Політолог Андрій Єрмолаєв сприймає слова Онищенка не як політичні заяви, а як свідчення. Адже Онищенко, окрім звинувачень на адресу інших осіб, зізнається і у власних протизаконних діях. До того ж слова Онищенка про те, що він передав спецслужбам США компромат на Петра Порошенка, роблять процес міжнародним.

Про ширший контекст справ Онищенка та його звинувачень на адресу президента Порошенка Радіо Свобода розмовляло з відомими західним експертом із питань безпеки, корупції та пострадянської організованої злочинності, старшим науковим співробітником Інституту міжнародних відносин у Празі Марком Ґалеотті.

Луценко не стримався

Регламентний комітет Верховної Ради України передасть голові парламенту Андрію Парубію подання Генпрокуратури України щодо притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата від «Опозиційного блоку» Вадима Новинського. Водночас у висновку комітету йдеться про те, що ГПУ не надала достатньо відомостей, що доводили б провину депутата. Опісля засідання комітету генпрокурор Юрій Луценко не стримався і в присутності журналістів облаяв адвоката Вадима Новинського Олега Татарова (відео).

Якщо ви ще не підписані на Радіо Свобода Daily, то зараз саме час це зробити – і читати далі.

Два рішення Верховної Ради:

1. Рада ухвалила закон, який дозволяє підвищення мінімальної зарплати з 1 січня 2017 року до 3200 гривень.

2. Парламент дозволив військовим розривати контракти під час «особливого періоду».

Відлуння Княжичів

Шевченківський райсуд Києва обрав запобіжні заходи шістьом учасникам злочинної групи, які готували пограбування у селі Княжичі на Київщині. На час проведення службового розслідування від служби усунено 25 поліцейських. Сім’ям загиблих виплатять одноразову фінансову допомогу та забезпечать житлом.

Законно куплена квартира?

Генеральна прокуратура України закрила справу про незаконне збагачення народного депутата Сергія Лещенка. Запит у справі буде скеровано до Державної фіскальної служби, яка перевірить інших осіб, які дали позику народному депутату на придбання квартири.

Для підняття настрою на завершення відео про чиновника, що пізнав «дзен». Колишній державний службовець Ігор Чусь віддав чиновницькій роботі 15 років свого життя. А потім звільнився, прийняв буддизм та опанував професію масажиста. Тепер на прийом до чернігівського гуру шикуються черги.

Ваше Радіо Свобода Daily прощається до завтра і бажає Вам знайти свій «Дзен»!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG