Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: «безвіз» із глухого кута вийшов на фінішну пряму


Вітаємо!

«Безвіз» на фінішій прямій

«Безвіз» для українських громадян зрушив із «мертвої точки» – комітет Європарламенту, що відповідає за лібералізацію подорожей Шенгеном, підтримав законопроект щодо так званого «механізму призупинення». Саме через нього процес скасування віз Україні перебував у глухому куті. Але тепер цей символічний для України рух вийшов на фінішну пряму. Втім, безвізові тури до Євросоюзу можуть стати реальністю тільки наступного року.

Доторканний Новинський

Верховна Рада позбавила депутата від «Опозиційного блоку» Вадима Новинського недоторканності. Генпрокурор Юрій Луценко задоволений, адже тепер Новинського можна перевести зі статусу свідка у категорію підозрюваних. Його звинувачують у незаконному позбавленні волі особистого помічника нині покійного предстоятеля УПЦ (МП) Володимира Сабодана – Олександра Драбинка. Депутат же винним себе не вважає. Він називає справу проти себе замовною та політичною і обіцяє нікуди не тікати з країни. Чи є політичні підстави для переслідування Новинського, читайте у публікації.

Квартира-склад Азарова

У Дарницькому районі Києва силовики виявили квартиру з речами, які належали екс-прем’єрові України Миколі Азарову. «Десятки ікон та релігійних книг, датованих 19-м століттям, оригінали (відповідно до висновків експертів) творів живопису Іллі Рєпіна, Василя Тропініна та Нікоса Сафронова. А ще столове срібло, пам’ятні монети, нагородна зброя з дозволами на ім’я «прем’єра-втікача» і навіть козацька шабля», – написав в.о. голови Національної поліції Вадим Троян. Також у квартирі виявлені нагороди та привітання від керівництва Росії. (Якщо хочете побачити усе «добро» на власні очі, перейдіть за посиланням). Усі «знахідки» можуть бути використані як доказ у справі за обвинуваченням у розкраданні в особливо великих розмірах, повідомили в МВС.

Якщо ви ще не підписані на Радіо Свобода Daily, то зараз саме час це зробити – і читати далі.

Без курток для воїнів

Міноборони не змогло закупити зимові куртки для армії на 43 мільйони гривень.Така інформація розміщена на офіційному порталі публічних закупівель ProZorro, передає #Точно, проект Радіо Свобода. Силовики планували закупити 25 тисяч курток, в середньому по 1738 гривень за штуку. Товар мав бути пошитий цього року і відправлений в казарми Києва, Одеси, Хмельницького і Харкова до 27 грудня. Однак, як повідомили в тендерному комітеті Міноборони, для участі у закупівлі не надійшло жодної пропозиції від бізнесу. Крім цього, у вересні військове відомство не змогло закупити взуття для армії майже на 2 мільйони гривень, а у жовтні – зимових рукавичок майже на 15 мільйонів гривень.

Мінфін «злив» персональні дані українців колекторам?

Персональні дані 150 тисяч осіб були передані колекторській конторі. Постаралися в Кабміні. Навіщо це зробили і до кого тепер прийдуть «вибивати» борги колектори, дізнавався Андрій Діхтяренко у рамках спеціального проекту Радіо Свобода «Донбас.Реалії».

«Оптимізувати» святкування Різдва

Із ініціативою зробити 25 грудня, коли католики та протестанти відзначають Різдво, офіційним святом виступили депутати парламенту. І хоча 7 січня (нині у цей день відзначає Різдво більшість православних і греко-католиків України)​ також залишатиметься святковим неробочим днем, деякі з авторів законопроекту кажуть про доцільність відмовитися від святкування релігійних свят за старим юліанським календарем і перейти на чинний – григоріанський. Як на цю іниціативу реагують представники духовенства. Про це читайте у метеріалі «Депутати пропонують «оптимізувати» святкування Різдва».

Хлопець із ДЦП подолав 5 тисяч кілометрів у Європі

Іван Маслюк, який страждає на ДЦП, на спеціальному триколісному велосипеді подолав 5 тисяч кілометрів упродовж 100 днів із України в Португалію (ось відео). Він побував у 12 країнах Європи і здійснив свою мрію – побачив океан. Допомогли 20-річному хлопцеві двоє його друзів. Вони знайшли гроші на купівлю велосипеда, тренували хлопця перед поїздкою і супроводжували його у мандрівці. Команда відвідувала будинки для людей з інвалідністю у різних країнах і тепер планує створити всесвітній рух допомоги людям з інвалідністю, які мріють подорожувати. Але найважливіше для хлопця, що він довів собі, що може досягнути мети.

Досягайте мети, не зважаючи на життєві перепони!

Ваше Радіо Свобода Daily

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG