Доступність посилання

ТОП новини

Чому важливі президентські вибори в Придністров’ї?


Політична реклама на вулицях Тирасполя
Політична реклама на вулицях Тирасполя

У Придністров’ї у неділю, 11 грудня, понад 400 тисяч виборців обиратимуть нового президента самопроголошеної «республіки». Нинішня виборча кампанія безпрецедентна для Придністров’я за кількістю кандидатів – їх семеро, а фаворитами є нинішній лідер анклаву Євген Шевчук та голова Верховної Ради Вадим Красносельський. За виборами уважно стежать у Кишиневі, а також в інших столицях, бо новий президент Молдови Ігор Додон хоче зрушити з місця процес придністровського врегулювання. Цей процес триває майже чверть століття.

Чому важливі президентські вибори в Придністров’ї?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

На минулих президентських виборах у 2011 році нинішній придністровський лідер Євген Шевчук балотувався з посади голови Верховної ради Придністров’я, а також був висуванцем найбільшої бізнес-компанії лівого берега Дністра – «Шерифу». Але потім розсварився з бізнесменами з «Шерифу».

Євген Шевчук
Євген Шевчук

За іронією, його нинішній найбільший конкурент Вадим Красносельський стартував в виборчій кампанії теж з посади спікера парламенту і є висуванцем бізнес-групи «Шериф» та партії «Оновлення». Раніше Красносельський, якому деякі опитування нині дають перевагу над Шевчуком, працював міністром внутрішніх справ Придністров’я і його активно підтримують голови парламентських комітетів.

Вадим Красносельський
Вадим Красносельський

Під час парламентських розслідувань команда Красносельського віднайшла сірі схеми і незаконні оборудки щодо виведення бюджетних коштів з регіону в офшори, за якими, як кажуть слідчі, стоять члени уряду та друзі Євгена Шевчука. «Повернути все в рамки закону» – один з головних виборчих слоганів Вадима Красносельського.

Кишинівський журналіст та політичний аналітик Ернест Варданян, який веде блог на сайті Молдовської редакції Радіо Вільна Європа, вважає, що «ці вибори підтверджують свою репутацію найбрудніших і найбільш непередбачуваних в історії Придністровського регіону».

Щодо жорсткості виборчої боротьби, то з Варданяном згоден польський експерт Пьотр Олекси, який бував у Придністров’ї і стежить за подіями в Молдові.

«Так, жорстка боротьба, навіть дуже жорстка, але я не згоден, що це в Придністров’ї перший раз так, бо минула кампанія, коли програв Ігор Смирнов, а виграв Євген Шевчук – тоді так само велась дуже жорстка боротьба», – каже Олекси в інтерв’ю Молдовській редакції Радіо Вільна Європа.

«Якщо переможе Красносельський, тоді будуть серйозні зміни в придністровській політиці. В разі перемоги Красносельського і Верховна рада, і виконавча влада буде в руках одного політичного табору – тобто, в руках компанії «Шериф» та партії «Оновлення». В разі перемоги Шевчука, утримається статус-кво», – пояснює Олекси.

Хоча опитування дають перевагу Красносельському, але як зазначає Олекси, «придністровські виборці люблять робити несподіванки».

Придністровське врегулювання

Вже багато років переговори щодо придністровського врегулювання, – а сам конфлікт експерти називають класичним «замороженим конфліктом» на пострадянському просторі – відбуваються в форматі «5 плюс 2». Учасниками його є п’ять посередників – ОБСЄ, Європейський союз, США, Україна та Росія, а також Кишинів та Тирасполь.

Як каже Пьотр Олекси, нинішні президентські вибори в Придністров’ї можуть мати певне значення для налагодження діалогу між двома берегами Дністра.

«Табір «Шерифа», табір «Оновлення» він є більш відкритим на розмови з Кишиневом – особливо це стосується економіки, торгівлі тощо. Багато експертів кажуть, що «Шериф» – це підприємці і з ними буде легше домовитись», – каже польський експерт, говорячи про ситуацію в разі перемоги Красносельського.

Що буде якщо Росія шукатиме шляхів приєднання Придністров’я до Молдови на правах якоїсь широкої автономії?
Пьотр Олекси

«Цікаве питання: що буде якщо Росія шукатиме шляхів приєднання Придністров’я до Молдови на правах якоїсь широкої автономії? Думаю, що це суперечить інтересам придністровської еліти, і табір Шевчука спробує зробити все можливе, щоб такого приєднання не сталося. Як поведе себе табір «Оновлення», «Шерифа» – ми цього не знаємо. Але, здається, це люди, які дивляться з більш практичної точки зору, вони не прив’язані до якоїсь ідеології і, можливо, працювати з ними буде легше»», – зазначає Олекси.

На думку Ернеста Варданяна, міжнародна ситуація нині є складною, але і Захід, і Росія, на його думку, можуть шукати позитивних прикладів для співпраці.

У Москви і Вашингтона є дуже гостра потреба відновлення відносин через якийсь позитив в третій окремо взятій країні
Ернест Варданян

«Я вважаю, що у Москви і Вашингтона є дуже гостра потреба відновлення відносин через якийсь позитив в третій окремо взятій країні. Якщо ми подивимось на Сирію, то там конфронтація сягнула найвищої межі. В Україні також повна невизначеність і різке розходження позицій», – каже Варданян.

«Республіка Молдова, в принципі, може стати позитивним прикладом зближення двох держав в якості такого собі миротворчого прикладу. І Росія, і Захід хочуть знайти якусь точку дотику, якийсь майданчик, де вони могли б продемонструвати свою здатність вийти з конфронтації, бо в разі її продовження, ця конфронтація може сягнути дуже негарних меж», – пояснює кишинівський оглядач в інтерв’ю Молдовській редакції Радіо Вільна Європа.

Польський експерт, в принципі, теж погоджується з молдовським оглядачем.

«Чи можливе вирішення придністровської проблеми в найближчі місяці та роки? Ми цього не знаємо. Це залежить не лише від Тирасполя, Кишинева, Москви, Берліна – це залежить від ситуації в міжнародних відносинах, від ситуації в світі. Дуже важливою тут є позиція США. Ми бачили на переговорах у форматі «5+2», що для деяких західних країн, особливо Німеччини, потрібен якийсь дипломатичних успіх в діалозі з Росією. І Придністров’я, Молдова – зручне місце, де вони можуть зробити перший крок до поліпшення відносин в цій частині світу», – каже Пьотр Олекси.

Додон хоче зустрічі з майбутнім лідером Тирасполя

Сам новообраний президент Молдови Ігор Додон в інтерв’ю Молдовській редакції Радіо Вільна Європа після своєї перемоги сказав, що 2017 рік може бути роком руху в позитивному напрямку.

За його словами, «всі – включно із Заходом та Російською Федерацією – потребують позитивного прикладу вирішення деяких заморожених конфліктів. І регіональна, геополітична ситуація може бути найсприятливішою також після виборів у США для здійснення першого кроку в цьому напрямку».

Ігор Додон
Ігор Додон

«Яким я бачу вихід із ситуації? Невдовзі після Нового року було б добре провести зустріч з лідером з Тирасполя, щоб обидва ми знайшли моменти, які можуть бути основою політичного врегулювання, щоби після цього запропонувати це нашим партнерам на переговорах у форматі «5+2», – сказав новообраний молдовський президент.

«І якщо ми знайдемо компроміс на міжнародному рівні, і ми погодимось з формулою політичного вирішення, тоді ми організуємо референдум на обох берегах Дністра, ми затвердимо нову Конституцію і будемо рухатись вперед. Рішення буде ухвалюватися громадянами Молдови на референдумі, – каже Ігор Додон. – Якщо комусь не подобається слово «федералізація», називайте це по-іншому, але ми повинні надати лівому берегу Дністра особливий статус».

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG