Доступність посилання

ТОП новини

Нідерланди мають сказати Україні «так» (світова преса)


Американське періодичне видання Chicago Tribune пише, що вибори у США виграла путінська партія «Єдина Росія». Італійський часопис La Repubblica повідомляє про перший в історії страйк журналістів телекомпанії Euronews проти ймовірності закриття української служби. Сайт основного громадського мовника Нідерландів NOS порушує питання необхідності схвалення прем'єром цієї країни угоди про Асоціацію між Україною та ЄС.

Популярний американський часопис Chicago Tribune публікує статтю «Член путінської партії: «Єдина Росія» виграла вибори в Америці». Видання пише, що уряд Росії заперечує втручання в хід виборів у США чи активну підтримку одного з кандидатів. Але зараз, коли результати американських виборів відомі, члени правлячої партії Володимира Путіна аж ніяк не криються. Зокрема губернатор Омської області Росії Віктор Назаров у своєму інтерв'ю на російському радіо відверто заявив, що «Єдина Росія» виграла вибори у США. Американська газета додає, що ще задовго до того, коли Дональд Трамп з'явився на радарах американських виборців, Росія вже мала доволі глибоке зацікавлення у результаті президентських виборів у США 2016 року. Видання вказує, що для Путіна пом'якшення або повне зняття санкцій з Росії є шляхом до його заповітної мети – облаштування Росії як політичного і економічного еквіваленту США. І ось Трамп, який неодноразово вихваляв керівництво Путіна, закликаючи до поміркованого підходу до американо-російських відносин, може і стати знаряддям досягнення цієї мети. Російське керівництво реально думає, що Трамп допоможе Москві змінити нинішній стан речей.

Chicago Tribune, згадуючи про повідомлення американської розвідки щодо хакерських нападів, організованих російським керівництвом на електронну пошту американських громадян та інституцій, зазначає, що Путін та його оточення не було проти Демократичної партії США, вдираючись до електронного листування керівництва цієї партії. Вони радше виступили проти США, хапаючись за будь-яку можливість проштовхнути російські інтереси.Наступного разу, як пише газета, росіяни можуть вдертися до листування республіканців, оприлюднивши якісь таємниці адміністрації Трампа, якщо це слугуватиме їхнім інтересам. Загалом, перетворення інформації на зброю стосується, у першу чергу, того, хто, зрештою, писатиме правду і хто складатиме план подій. Тут так само йдеться про те, хто матиме зиск з певного плану подій, що, у свою чергу, надасть величезну силу тому, хто матиме контроль. Американський часопис додає, що намагання Росії встановити себе еквівалентом США у глобальному масштабі зазнали удару, коли адміністрація Обами наклала санкції на Москву за агресію проти України. На додаток, падіння цін на нафту і слабкий рубль призвели до руйнації російської економіки. Американське видання зазначає, що для Росії послаблення санкцій має величезне значення. На додаток, якими б нелюдяними були кроки Росії у Сирії, США не запровадили жодних санкцій проти Москви з цього приводу. Повертаючись до підходу новообраного президента США до американо-російських відносин, часопис пише, що тут також не все так однозначно, беручи до уваги, що міністром оброни Трамп призначив генерала Джеймса Маттіса на прізвисько «скажений пес», який назвав агресію Росії проти України проблемою, значно серйознішою і жахливішою, ніж Вашингтон і Євросоюз можуть собі уявити.

«І це настільки очевидно, що члени путінської партії «Єдина Росія» навіть відверто визнають, що вони це зробили»

Один з провідних часописів Італії La Repubblica друкує матеріал «Euronews: редакція проти скорочень робочих місць, яких вимагає новий власник Савіріс». У статті йдеться про перший в історії цієї багатомовної телекомпанії страйк журналістів. Італійське видання нагадує, що компанія Euronews веде мовлення з французького міста Ліона. Далі газета пише, що цей страйк міжнародного телемовника було проведено на знак протесту проти загрози закриття української служби Euronews. Керівництво компанії вирішило повністю припинити мовлення українською мовою у квітні наступного року, посилаючись на брак коштів, з чим не погоджуються журналісти компанії. Саме це, а також рішення перевести арабську та іранську служби Euronews з телебачення у режим інтернету, спонукало велику групу журналістів мовника вийти на страйк цього тижня. На додаток до страйку, як пише італійська газета, співробітники редакційних відділів висунули ініціативу проведення голосування щодо вотуму довіри до нинішнього керівництва компанії. Йдеться передусім про курс компанії під керівництвом нового власника контрольного пакету акцій, єгипетського бізнесмена на ім'я Наґіб Савіріс.

La Repubblica зазначає, що страйк журналістів Euronews і питання про довіру до керівництва компанії спровокувало рішення скоротити усі 17 робочих місць, які є на українській службі Euronews. Як зазначає часопис, скорочення українських журналістів на Euronews матиме значно серйозніші наслідки для інших мовних служб цієї телекомпанії. Усі, хто висловив свою солідарність з українськими журналістами Euronews на страйку цього тижня, водночас продемонстрували своє занепокоєння з приводу майбутньої реструктуризації телекомпанії у світлі входження до її мовлення американського телевізійного велетня – компанії NBC. Журналісти Euronews, як пише італійське видання, не бажають у майбутньому ставати частиною американської компанії, що перш за все, загрожує їх усуненням на другий план або ж повним закриттям, як це нині відбувається з українською редакцією Euronews, інших мовних служб телекомпанії, за винятком англійської служби.

«Загроза закриття висить не лише над українською редакцією Euronews»

Сайт основного нідерландського мовника NOS публікує статтю «Дорадчий комітет з міжнародних відносин: Прем'єр Рютте має сказати «так» Україні». У матеріалі вказується, що прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте та парламент цієї країни повинні погодитись на Угоду про асоціацію України та ЄС, попри негативний результат референдуму у квітні цього року. Далі наводяться посилання на рішення дорадчого комітету з міжнародних відносин нідерландського уряду, яке оприлюднив один з провідних часописів країни De Volkskrant. Видання нагадує, що саме ця структура надає керівництву Нідерландів поради щодо ведення закордонної політики. Згідно з ухвалою дорадчого комітету, схвалення Нідерландами угоди про Асоціацію між Україною та ЄС має бути добре, як для самої України, так і для Євросоюзу. Якщо Нідерланди не схвалять угоди, це стане свідченням слабкості Європи в очах президента Росії Володимира Путіна. А це, у свою чергу, може надати йому сміливості дедалі більше розгойдувати напруженість в Україні. Саме на цьому наголосив голова дорадчого комітету Яап де Гооп Схеффер.

NOS додає, що Яап де Гооп Схеффер також сказав, що підтримка угоди між Україною та Європейським союзом є надзвичайно важливою. Нідерланди, за словами керівника дорадчого комітету, мають дбати про стабільність у європейському регіоні. Обрання Дональда Трампа новим президентом США, за його словами, робить надзвичайно нагальним завдання Європи із забезпечення стабільності у сусідніх країнах. Нідерландське видання нагадує: прем'єр-міністр Марк Рютте перебуватиме на саміті у Брюсселі, де і ухвалюватимуть остаточне рішення з цього приводу.

«Рютте мусить сказати «так» Угоді з Україною»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG