Доступність посилання

ТОП новини

Рютте: ратифікації угоди з Україною не буде, якщо вимоги Нідерландів не задовольнять


Марк Рютте
Марк Рютте

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявляє, що внесе до парламенту країни законопроект про відмову ратифікувати Угоду про асоціацію ЄС з Україною у разі, якщо на саміті лідерів Євросоюзу не буде досягнуто згоди щодо вимог Нідерландів.

В інтерв’ю Financial Times Рютте нагадав, що Нідерланди наполягають на тому, щоб угода не давала Україні оборонних гарантій і не була кроком до членства в Європейському союзі.

При цьому він чітко дав зрозуміти, що не хоче відмови Нідерландів від угоди з Україною. «Я прошу досить багато. Але чого я не прошу – то це повторної ратифікації угоди», – заявив Рютте.

Лідери ЄС 15 грудня зустрінуться у Брюсселі і намагатимуться врятувати угоду з Україною. Як зазначає видання, окремі країни ЄС хочуть залишити відкритими двері для майбутнього приєднання України до Євросоюзу, незважаючи на різку опозицію до цього таких країн, як Нідерланди.

Як йдеться в статті Financial Times, навіть якщо лідери ЄС на саміті досягнуть компромісу щодо угоди, потім ще потрібно буде поборотися за підтримку такого рішення парламентом Нідерландів. В уряду Рютте немає більшості у сенаті, який може в будь-який момент піти проти домовленості між Брюсселем і Гаагою.

І ліві, і праві партії в Нідерландах закликали Рютте діяти за результатами референдуму, на якому більшість виборців проголосували проти Угоди про асоціацію з Україною.

«Було б легко піти за результатом референдуму. Причина, через яку я виступаю проти такого варіанту у тому, що я абсолютно переконаний, що Європа повинна бути єдиною супроти російської зовнішньої політики», – наголосив Рютте.

Наприкінці жовтня уряд Нідерландів попросив у парламенту країни більше часу для досягнення компромісу з Європейським союзом, який дозволив би Нідерландам ратифікувати угоду про асоціацію з Україною і одночасно взяти до уваги стурбованість громадян, що голосували на референдумі в квітні проти цієї угоди.

XS
SM
MD
LG